Ελεύθερος αφέθηκε ο λογιστής για τα δάνεια με πλαστά δικαιολογητικά

Ελεύθερος αφέθηκε ο λογιστής για τα δάνεια με πλαστά δικαιολογητικά

Ελεύθερος αφέθηκε ο λογιστής για τα δάνεια με πλαστά δικαιολογητικά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 701 ΦΟΡΕΣ

Έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του από το Εφετείο

Ελεύθερος αφήνεται με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου έως την εκδίκαση της υπόθεσής του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, 47χρονος λογιστής που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, για την υπόθεση εκταμίευσης δανείων με πλαστά δικαιολογητικά.

Αν και μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον περασμένο Απρίλιο ο λογιστής οδηγήθηκε στις φυλακές, εντούτοις κατέθεσε αίτηση στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου με την οποία ζητούσε να μην εκτελεστεί η ποινή που του έχει επιβληθεί έως την έκδοση απόφασης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Η αίτηση του 47χρονου εξετάστηκε χθες και το αίτημά του έγινε δεκτό υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Η υπόθεση εξετάστηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τον Απρίλιο του 2015 οπότε και ο λογιστής κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες: της πλαστογραφίας και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη, της συνδρομής σε απάτη όπου του επιβλήθηκε 6 χρόνια κάθειρξη, και για την σύσταση συμμορίας ένα έτος φυλάκιση (κατά συγχώνευση 11 χρόνια κάθειρξη και 5 μήνες φυλάκιση).

Για την ίδια υπόθεση επιβλήθηκαν 6 χρόνια κάθειρξης και 10 μήνες φυλάκιση σε 38χρονο, ενώ σε ότι αφορά 31χρονο κάτοικο Ρόδου, ο οποίος φέρεται ως ο άνθρωπος που έφερνε τους «πελάτες» σε επαφή με τον λογιστή για την έκδοση των δανείων, καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη για την πλαστογραφία, και από ένα έτος του επιβλήθηκε για δύο άλλες κατηγορίες που τον βάραιναν (κατά συγχώνευση 6 έτη κάθειρξη και 10 μήνες φυλάκιση).
Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και φυλάκισης 3 μηνών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη σε 41χρονο οικοδόμο και έναν 38χρονο οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας (καταδικάστηκαν σε 6 χρόνια κάθειρξης ο καθένας) απάτης, συμμορίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης (ένα έτος για την κάθε μία).

Επίσης στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα έξι άτομα (ήταν αυτά στα ονόματα των οποίων εκδόθηκαν τα δάνεια) και για τα οποία το δικαστήριο μετέτρεψε τις κατηγορίες σε πλημμελήματα, τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 22 μηνών με τριετή αναστολή, στον καθένα.

Τέλος σε ό,τι αφορά 40χρονη αλλοδαπή Βουλγαρικής καταγωγής η οποία επίσης κατηγορούνταν, και για αυτήν το δικαστήριο μετέτρεψε τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και την καταδίκασε σε συνολική ποινή 22 μηνών φυλάκισης μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί τον Ιούνιο του 2008 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι οποίοι είχαν συλλάβει τον λογιστή που θεωρείται και ως ένα από τα βασικά άτομα που κατηγορούνται, δύο αδέλφια οικοδόμους, δύο γυναίκες ηλικίας 23 ετών κάτοικοι Ρόδου και Ιαλυσού καθώς και 31χρονο κάτοικο Ρόδου ως μέλη «σπείρας» που με πλαστά δικαιολογητικά κατάφερνε να παίρνει δάνεια από τράπεζες, με τη «βοήθεια» επίσης δύο λογιστών από Αθήνα και Λαμία.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και η 40χρονη αλλοδαπή από την Βουλγαρία η οποία φέρεται να εκταμίευσε δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με πλαστά δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι συλληφθέντες λειτουργούσαν βάση οργανωμένου σχεδίου και με τη βοήθεια ακόμη δύο ατόμων (λογιστών) από την Αθήνα και τη Λαμία, οι οποίοι και αναζητούνται.

Ειδικότερα, ο ένας αδελφός που γνώριζε τον 47χρονο λογιστή μεσολαβούσε προκειμένου ο τελευταίος να εκδώσει βεβαίωση ότι ο ενδιαφερόμενος που επρόκειτο να συνάψει το δάνειο, εργάζονταν σε επιχείρηση για την οποία και ο ίδιος απασχολούνταν. Μάλιστα ο 47χρονος σφράγιζε και υπέγραφε τις βεβαιώσεις αυτές ως εργοδότης τις οποίες στη συνέχεια κατέθεταν στη τράπεζα για τη χορήγηση του δανείου. Όμως για αυτό απαιτούνταν και εκκαθαριστικό της εφορίας, κάτι το οποίο οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν αφού ήταν άνεργοι. Για αυτό «φρόντιζε» άλλο άτομο (επίσης λογιστής) από άλλη περιοχή της χώρας, ο οποίος κατέθετε στο όνομα των ενδιαφερομένων μέσω ίντερνετ φορολογική δήλωση με ψευδή στοιχεία και έτσι εκδιδόταν το εκκαθαριστικό που επίσης χρησιμοποιούνταν στη τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»