Πολιτιστική εσπερίδα στη μνήμη της Πάολας Νεστορίδη

Πολιτιστική εσπερίδα στη μνήμη της Πάολας Νεστορίδη

Πολιτιστική εσπερίδα στη μνήμη της Πάολας Νεστορίδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 299 ΦΟΡΕΣ

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, o πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας και τα μέλη του Δ.Σ. σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την επίκαιρη διάλεξη με ροή εικόνων και θέμα:

“Η βασίλισσα Ζηνοβία και η “ελληνικότητα” της Παλμύρας”. Ελληνικοί “Παρθενώνες” στην έρημο της Συρίας που καταστρέφει σήμερα ο πόλεμος.

Ομιλήτρια: Δρ. Ποτίτσα Γρηγοράκου, καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερευνήτρια της Ιστορίας του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, ώρα 18.00, στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, Πλατεία Γ. Χαρίτου (Εκατό Χουρμαδιές). Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Μια βασίλισσα, άμεσα συνδεδεμένη και ταυτισμένη με μια πόλη, που διαμόρφωσαν μαζί έναν παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ενιαίο θρύλο. Έναν θρύλο, που η ιστορική του πραγματικότητα διεστάλη, αναπτυσσόμενη, ιδιαίτερα κατά τον 3ο αιώνα, σύμφωνα με την ζωή, τα πρότυπα, τους στόχους και την πολυεπίπεδη δραστηριότητα της Ζηνοβίας (240-275 μ.Χ.). Η στρατηλάτης αυτή βασίλισσα, είχε πρότυπό της και θαύμαζε τον Αλέξανδρο, ως προς τις κατακτήσεις του (κατακτώντας η ίδια μεγάλο μέρος της Μ.Ανατολής) . Ένα άλλο της επίσης πρότυπο, ως προς την καλλιέργεια των ελληνικών Γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού, ήταν η Κλεοπάτρα και τα ελληνιστικά βασίλεια της Ανατολής. Έχοντας αυτούς τους δύο άξονες, κατόρθωσε να επιτύχει μεγάλη άνθηση και να προσδώσει εντυπωσιακό κλέος στην πόλη της, διοικώντας με ελληνικούς θεσμούς και Βουλευτήριο! Η βαθύτερη ελληνική πολιτιστική ταυτότητα της Παλμύρας στα πρώϊμα ρωμαϊκά χρόνια, αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές και από τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως, πολλά εκ των οποίων παραμένουν ακόμη άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Η Παλμύρα, πολιτιστική κληρονόμος των ελληνιστικών βασιλείων της περιοχής και νησίδα ενός υψηλού και ξεχωριστού πολιτισμού, ήταν μέχρι πρότινος η πιο καλά διατηρημένη αρχαία πόλη της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Σήμερα η πόλη και οι ελληνικοί της ''Παρθενώνες'' καταστρέφονται από τον πόλεμο και μαζί τους χάνονται τα τελευταία ίχνη του ελληνικού πολιτισμού, που άνθησε άλλοτε και για αιώνες στην Μέση Ανατολή.

Η βασίλισσα Ζηνοβία ατενίζει  για τελευταία φορά την Παλμύρα, πίνακας του Χέρμπερτ Σμαλτς
Η βασίλισσα Ζηνοβία ατενίζει για τελευταία φορά την Παλμύρα, πίνακας του Χέρμπερτ Σμαλτς

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας