Την Κυριακή η εκδήλωση "Η Ρόδος για τη Ζωή"- αναμένεται μεγάλη συμμετοχή

Την Κυριακή η εκδήλωση "Η Ρόδος για τη Ζωή"- αναμένεται μεγάλη συμμετοχή

Την Κυριακή η εκδήλωση "Η Ρόδος για τη Ζωή"- αναμένεται μεγάλη συμμετοχή

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1830 ΦΟΡΕΣ

Με τα έσοδα της εκδήλωσης θα αγοραστεί μηχάνημα για εξετάσεις που θα αφορούν τον καρκίνο του μαστού

Να σπάσει κάθε ρεκόρ συμμετοχής θέλει για τη φετινή χρονιά "Η Ρόδος για τη Ζωή" που για φέτος ανέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, για την αγορά ενός υπερηχοτομογράφου αξίας 35.000 ευρώ για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Το καθιερωμένο πλέον ραντεβού των χιλιάδων Ροδιτών, για τη φετινή χρονιά θα λάβει χώρα την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, και ο στόχος είναι να "κατακλυστεί" για μια ακόμη φορά η πόλη της Ρόδου από τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που θα κατέβουν φορώντας το μπλουζάκι της εκδήλωσης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την κλασική διαδρομή.


Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Η Ρόδος για τη Ζωή» έχει συσταθεί όχι μόνο προκειμένου να δώσει δύναμη σε εκείνους που μάχονται κατά του καρκίνου, αλλά και για να ενισχύσει με κάθε δυνατό τρόπο το νοσοκομείο Ρόδου παρέχοντας κάθε χρόνο από ένα ιατρικό μηχάνημα με το οποίο είτε θα προλαμβάνεται, είτε θα καταπολεμάται ο καρκίνος.

Ο αγώνας δρόμου- περπάτημα κατά του καρκίνου, έχει καταφέρει να εδραιωθεί και να αποτελεί τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή εκδήλωση-περπάτημα σε περιφερειακό επίπεδο ενώ έχει ήδη δωρίσει στο νοσοκομείο του νησιού μας πέντε μηχανήματα πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλύτερη λειτουργία του.


Οι πέντε δωρεές μηχανημάτων, αφορούσαν ένα ψηφιακό δερματοσκόπιο το οποίο χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, έναν εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό για τη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση του Καρκίνου του Προστάτη, ένα υστεροσκόπιο το οποίο χρησιμοποιείται από τους Γυναικολόγους του Νοσοκομείου για τη λήψη βιοψίας από τον τράχηλο και τη μήτρα για τη διάγνωση του καρκίνου, ένα κολονοσκόπιο για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέως εντέρου, και ένα επεμβατικό ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο το οποίο διαγιγνώσκει και προλαμβάνει τον καρκίνο του λάρυγγα, ενώ τα έσοδα προκύπτουν από τα μπλουζάκια που πωλούνται, τα οποία φορούν όσοι συμμετέχουν στην εκδήλωση. Ωστόσο, για τη φετινή χρονιά είναι αναγκαία και η δωρεά και ιδιωτών ή εταιρειών, αφού το κόστος είναι ιδιαίτερα μεγάλο.


Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας συμμετέχουν στο περπάτημα αυτό, το οποίο κάθε χρόνο πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη. Έτσι και φέτος, η εκδήλωση θα ξεκινήσει από το δημαρχείο της πόλης μας στις 10 το πρωί, με χορό και προθέρμανση, ενώ στις 11 πρόκειται να ξεκινήσει το περπάτημα, η διαδρομή του οποίου είναι πάντοτε η ίδια. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να περάσουν από ένα μεγάλο μέρος της Τάφρου και της Παλιάς Πόλης, καταλήγοντας και πάλι στο δημαρχείο της Ρόδου. Πέρσι, ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τις 7.000, ενώ όλο και περισσότερα σχολεία, σύλλογοι και αθλητικές ομάδες βρίσκονται στο πλευρό του «Ρόδος για τη ζωή».

Ο υπερσύγχρονος υπερηχοτομογράφος είναι απαραίτητος για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Ο υπερσύγχρονος υπερηχοτομογράφος είναι απαραίτητος για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού


Η δωρεά του φετινού μηχανήματος
Για τη φετινή χρονιά, η δωρεά που θα πραγματοποιηθεί, αφορά το τμήμα απεικόνισης μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, προκειμένου να βοηθήσει στη διάγνωση ενός απο τους πιο συνηθισμένους καρκίνους, αυτού του μαστού.
Μιλώντας στη "Ροδιακή" η διαγνώστης γιατρός και διευθύντρια του τμήματος κ. Λιάνα Σουλούνια, έκανε λόγο για ένα μηχάνημα, το κόστος του οποίου την απέτρεπε από το να το ζητήσει απο την εκάστοτε διοίκηση του Νοσοκομείου.

Η κ. Λιάνα Σουλούνια μίλησε για τον καρκίνο του μαστού και την ανάγκη απόκτησης του υπερηχοτομογράφου για το Νοσοκομείο της Ρόδου
Η κ. Λιάνα Σουλούνια μίλησε για τον καρκίνο του μαστού και την ανάγκη απόκτησης του υπερηχοτομογράφου για το Νοσοκομείο της Ρόδου


Η ίδια, μιλώντας για τον καρκίνο του μαστού και για την εμφάνισή του, ανέφερε πως σε 2.400 εξετάσεις που έχουν γίνει, έχουν διαγνωστεί άμεσα 17 καρκίνοι στο Νοσοκομείο μας.
"Από αυτές, οι 7 είναι ανάμεσα στα 40 και στα 50, 3 ανάμεσα στα 50 και στα 65 και από τα 65 έως τα 80, άλλες 7. Δηλαδή, ενώ η ηλικία είναι στους προδιαθεσικούς παράγοντες, βλέπω μια κοιλιά μετά τα 50 που θεωρητικά θα έπρεπε να βλέπω αύξηση, ενώ υπάρχει μια αύξηση ανάμεσα στα 40-50 και ξανά στα 65-80. θέλω να πω, ότι επειδή υπάρχει μια δυσκαμψία με τα ταμεία που θέλουν να μην είναι ετήσια η εξέταση, με αυτά τα νούμερα, τα οποία δεν αφορούν μόνο το δικό μου ιατρείο, αλλά υπάρχει μια αυξημένη καρκινογέννεση στην ηλικία των 40-50, θα είναι παράλογο το ταμείο του ΕΟΠΥΥ να πει οτι η μαστογραφία θα γίνεται μετά τα 50 και κάθε 5 χρόνια, ενώ η ιατρική οδηγία είναι μετά τα 35 και κάθε 1 χρόνο για λόγους πρόληψης. Ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα γιατί έχουμε δυτικοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο. Δεν νομίζω οτι η πιθανότητα ανάπτυξης είναι 1 στα 8 όπως λένε οι ερευνητές, 1 στα 12 όμως είναι σίγουρα" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η δωρεά του φετινού υπερηχοτομογράφου- ο καρκίνος του μαστού
Ο υπερηχοτομογράφος που πρόκειται να αγοραστεί για τη φετινή χρονιά, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η ασθενής είναι κάτω των 35 ετών, αλλά και συνδυαστικά με τη μαστογραφία, στην περίπτωση που η ασθενής είναι άνω των 35 ετών.


Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την γιατρό, "σε γυναίκες κάτω από 35 ετών ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε μαστογραφία. Από την άλλη, αν οι μαστοί είναι πυκνοί, ακόμα και η ψηφιακή μαστογραφία πολλές φορές μπορεί να αποτύχει. Και επειδή ο μαστός είναι ακτινοευαίσθητος, μια κοπέλα για παράδειγμα 25 χρονών, δεν θα της βγάλουμε ακτινογραφία.

Αρκετά συχνά όμως, σε ηλικίες μικρές υπάρχουν δύο καταστάσεις. Οι κύστες και το ινοαδένωμα, οπότε αν ένας γιατρός ή μια κοπέλα συνειδητοποιήσει ότι πιάνει ένα βώλο στο μαστό της, τότε η μέθοδος επιλογής είναι να κάνει ένα υπερηχογράφημα και όχι μαστογραφία. Επομένως είναι μέθοδος πρώτης επιλογής για γυναίκες κάτω των 35 ο υπερηχοτομογράφος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν τσεκ-απ. Εάν όμως τα ψηλαφητικά της ευρήματα είναι αρκούντως ύποπτα, με εντολή μαστολόγου, μπορούμε κάτω από ειδικές περιπτώσεις να εφαρμόσουμε και τη μέθοδο της μαστογραφίας. Αλλά αυτό το κάνουμε συνεργατικά. Σε νεαρή ηλικία, ο υπέρηχος θα δείξει περισσότερα από ό,τι η μαστογραφία, σε μεγάλη ηλικία μπαίνει πρώτα η μαστογραφία, αλλά στις περισσότερες γυναίκες και μόνο η ένδειξη ότι οι μαστοί τους είναι πυκνοί, θέλει να μπει και ο υπέρηχος βοηθητικά στη διάγνωση της μαστογραφίας, ή εάν δούμε μια σκιά στη μαστογραφία και θέλουμε να ξέρουμε εάν είναι συμπαγής ή κυστική, και στο ενδιάμεσο αν θέλεις να ξαναδείς το μόρφωμα, δεν της κάνεις μαστογραφία αλλά τον υπέρηχο.

Πλήθος κόσμου “πλημμυρίζει” κάθε χρόνο την πλατεία δημαρχείου
Πλήθος κόσμου “πλημμυρίζει” κάθε χρόνο την πλατεία δημαρχείου


Δηλαδή κάτω από τα 35, εξέταση πρώτης επιλογής είναι το υπερηχογράφημα, μετά τα 35, γίνεται στις περισσότερες κυρίες υπέρηχος στο μαστό, για να διαγνώσουμε μια συγκεκριμένη βλάβη αν είναι κυστική ή συμπαγής. Πλέον, μας δίνει τη δυνατότητα αν παρακολουθούμε για παράδειγμα ένα ινοαδένωμα σε μια γυναίκα μεγάλη, να μην της κάνουμε μαστογραφίες για να το μετράμε, να της κάνουμε υπερήχους. Ο λόγος που πρέπει να γίνεται πάντα μαστογραφία σε μια μεγάλη γυναίκα, είναι επειδή υπάρχει μια μορφή βλάβης που λέγεται τιτανώσεις και είναι αψηλάφητη αυτή η βλάβη, δεν τη δείχνει ούτε ο υπέρηχος, ούτε η μαγνητική. Τη δείχνει η μαστογραφία. Είναι ο λόγος κάνουμε μαστογραφία ενώ παρέρχεται η ηλικία, οπότε είμαστε περισσότερο ευάλωτοι στον κίνδυνο του καρκίνου. Ξεκινάει πάντα με τη μαστογραφία και στο 70% των περιπτώσεων το συνδυάζουμε με υπέρηχο".

Σε ότι αφορά τη συχνότητα της εξέτασης αλλά και την ηλικία απο την οποία θα πρέπει να ξεκινούν οι γυναίκες την εξέταση, η ίδια σημειώνει "οι γυναίκες κάτω απο τα 35, αν έχουν οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να αρχίσουν νωρίς την εξέταση με υπερηχογράφημα για την περίπτωση των ασβεστομάτων, διαφορετικά μετά τα 35 μαστογραφία. Αν δεν έχεις ενδείξεις, η μαστογραφία και ο υπέρηχος γίνεται είτε αυθόρμητα για προληπτικό λόγο, είτε γιατί πρέπει.
Μπορεί να γίνει χωρίς καμία ένδειξη, όπως το τεστ Παπανικολάου, μπορεί να γίνει και διαγνωστικά κατόπιν κάποιας ένδειξης.


Όπως για παράδειγμα ένας καπνιστής θα κάνει την ετήσια του θώρακος χωρίς ένδειξη, αλλά αν αρχίσει να βήχει, πάλι θα πάει να κάνει την εξέταση. Δηλαδή αυτές οι εξετάσεις είναι προληπτικές, αλλά ο κύριος λόγος τους όπως έχει καθιερωθεί είναι και διαγνωστικές. Σίγουρα όμως μετά τα 35 έτη, θα πρέπει αυτή η εξέταση να είναι ετήσια. Επειδή βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί ο καρκίνος του μαστού και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το αποφύγεις π.χ. να πεις δεν θα καπνίσω, άρα θα γλιτώσω τον πνεύμονα.

Δηλαδή δεν έχουμε πρωτογενή πρόληψη, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποβαλλόμαστε σε αυτές τις εξετάσεις ούτως ώστε εάν τύχει και το πάθουμε, δεν είναι ότι το γλιτώνουμε με τη μαστογραφία, αλλά έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να πιάσουμε το ογκίδιο μικρό και είμαστε και τυχεροί αν το πετύχουμε στο μηδέν στάδιο οπότε δεν έχουμε πολλές θεραπείες, αλλά οφείλω να πω ότι ακόμα και να το πετύχεις σε ένα στάδιο που θα έχει μικρομεταστάσεις μέσα στους λεμφαδένες, πάλι η πιθανότητα της ίασης είναι υπέρ της γυναίκας. Μιλάμε για ίαση πάνω από 80%. Πρέπει να γίνει ο όγκος αρκετά μεγάλος για να είναι και θανατηφόρος. Δηλαδή δεν είναι τόσο κακοήθης όσο φαινόταν την παλαιότερη εποχή που δεν υπήρχε πρόληψη, οπότε ήδη όταν πήγαινε η γυναίκα, οι μεταστάσεις μέσα της ήταν μεγάλες και δεν υπήρχε σωτηρία.

Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό, όταν οι γυναίκες κάνουν τις εξετάσεις της μαστογραφίας και του υπερήχου να πηγαίνουν είτε στο γυναικολόγο τους αν κάνει ψηλάφηση, είτε σε γιατρό μαστολόγο για ψηλάφηση. Και αυτό επειδή υπάρχει ο ακτινοδιαπερατός καρκίνος που δεν απεικονίζεται αλλά μπορεί να ψηλαφάται".


Ο καρκίνος του μαστού στους άντρες και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
Σύμφωνα με τη γιατρό όμως, ο υπέρηχος πρέπει να γίνεται και σε άντρες αφού έχει διαγνωστεί και σε αυτούς ο καρκίνος του μαστού. Η ίδια ανέφερε πως έχει διαγνώσει ήδη 10 καρκίνους του μαστού σε άνδρα, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες, σε κάθε 200 καρκίνους γυναικείους 1 είναι αντρικός. Μάλιστα η ίδια τόνισε ότι στην περίπτωση που ένας άνδρας ανακαλύψει κάποιο βολαράκι στο στήθος του, ίσως αυτό να μην είναι απλώς λίπωμα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να το εξετάσει.

Σε ό,τι αφορά την εμμηνόπαυση, η κ. Σουλούνια τονίζει ότι "έχει ρόλο το πάχος μετά την εμμηνόπαυση, δηλαδή μια παχιά γυναίκα αναπτύσσει ευκολότερα από μια αδύνατη, γιατί το λίπος παίζει ρόλο σε μια χημική αντίδραση που παράγει ενδογενή οιστρογόνα και τα οιστρογόνα δεν τα θέλει η γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση. Οπότε είναι οι παχιές πιο ευάλωτες από τις αδύνατες."

Ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Η Ρόδος για τη Ζωή”, κ. Σάββας Σαββαΐδης
Ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Η Ρόδος για τη Ζωή”, κ. Σάββας Σαββαΐδης


Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Ρόδος για τη Ζωή”
Ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Ρόδος για τη ζωή" κ. Σάββας Σαββαΐδης, μιλώντας στη "Ροδιακή" για τους γιατρούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί έως τώρα προκειμένου να τους παραδώσουν το μηχάνημα που εξασφαλίζεται από την ημέρα της εκδήλωσης σημείωσε μεταξύ άλλων "τους θαυμάζω και βλέπω και την αγωνία της προσμονής, τη λαχτάρα να πάρουν το μηχάνημα, να έρθει γρήγορα, να σώσουν έναν άνθρωπο πιο γρήγορα. Μέχρι και σήμερα με παίρνουν τηλέφωνο και εμένα και την ομάδα για να μας πούνε για 10η φορά ευχαριστώ. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο ιατρικός εξοπλισμός της δωρεάς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εντατικά αφού επιλέγεται σε συνεργασία με τους ίδιους τους γιατρούς εκείνο το μηχάνημα που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Δεν καταλήγει σε κάποιες αποθήκες. Επιπροσθέτως παρακολουθούμε εμείς οι ίδιοι τη χρήση του εξοπλισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθούμε ότι οι προσπάθειες των 300 φίλων -εθελοντών και η βοήθεια χιλιάδων συμπολιτών μας πιάνει πραγματικά τόπο".


Ενώ μάλιστα, αναφορικά με τη χρησιμότητα των μηχανημάτων που έχουν αγοραστεί, ο ίδιος σημειώνει πως έχουν εξεταστεί 2.500 άνθρωποι που από αυτά, ένα ιδιαίτερα σημαντικό νούμερο, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος οτι τα μηχανήματα δεν αγοράστηκαν όλα μαζί το 2010. "Είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος, ότι ο καθένας ξεχωριστά θα σώσει κάποιον άλλο" σημειώνει. Ενώ συμπληρώνει "σίγουρα δεν πιστεύεις ότι θα δωρίσεις ένα μηχάνημα και με μια δωρεά θα αλλάξεις το νοσοκομείο. Το θέμα είναι, πως όταν μετά από πέντε χρόνια αρχίζεις και τα προσθέτεις, βλέπεις ότι κάτι γίνεται και δεν είναι αμελητέο όλο αυτό. Είναι μια ενεργή πράξη, είναι μια στάση ζωής θετική. Λες ότι έστω και συμβολικά, αν θέλουμε μπορούμε να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας, τον κόσμο γύρω μας και δεν χρειάζεται να περιμένουμε πάντα από κάποιον άλλο να αποφασίσει για εμάς. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι όπως λέει κι ένας μεγάλος ποιητής η στάση μας απέναντι στη ζωή καθορίζει τη στάση της ζωής απέναντι μας.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει στις 10 Μαΐου η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024