Ο Ακάκιος σχολιάζει χωρίς... φόβο και κακία

Ο Ακάκιος σχολιάζει χωρίς... φόβο και κακία

Ο Ακάκιος σχολιάζει χωρίς... φόβο και κακία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 98 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 1955 Αριθ. Φύλλου 1362

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Αφίξεις

Χθες αφίχθη ο εκ Βελγικό Κογκό μονίμως εγκατεστημένος ομογενής κ. Θεμιστοκλής Χαλικάκης μετά της συζύγου του.
______
Αφίκετο εις την πόλιν μας ο Πρωτοδίκης κ. Κόλλας.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΝ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΩΣΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΓΕΝΕΤΟ ΕΙΣ ΝΙΣΥΡΟΝ
ΝΙΣΥΡΟΣ (του ανταποκριτού μας). Με ζωηράς εκδηλώσεις υπέρ της Ενώσεως εωρτάσθη η 28η Οκτωβρίου. Ο δήμαρχος κ. Γιαλλούρης, εις τον πανηγηρικόν τον οποίον εξεφώνησε, επετέθη δριμύτατα κατά των Αγγλών, χαρακτηρίσας αυτούς ως εμπόρους των λαών. Εν συνεχεία συνεκροτήθη διαδήλωσις των μαθητών, οι οποίοι περιήλθον τας οδούς φωνάζοντες Ενωτικά συνθήματα.

Την Κυριακήν ημέραν διεξαγωγής του εράνου υπέρ της Κύπρου, συνεκροτήθη επίσης διαδήλωσις των μαθητών οίτινες εκραύγαζον “Χάρτινγκ - Χίτλερ”, “Εξω οι Αγγλοι από την Κύπρον” κ.ά., ενώ το εσπέρας διεκόπη διδομένη χοροεσπερίς των Κυνηγών άμα τη εισόδω διαδηλωτών εις την αίθουσαν, και άπαντες εζητωκραύγασαν υπέρ της Ενώσεως.

ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΚΙΑΝ
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι η πολυτέλεια των νέων χαρτονομισμάτων δεν πρόκειται να σταματήση γρήγορα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η εντός των ημερών αποφασισθείσα κυκλοφορία μεγάλων χαρτονομισμάτων των 500 και 1000 δραχμών, τα οποία, μπορεί να μη γίνουν ορατά από τον φτωχόκοσμον, αυξάνουν όμως την ποικιλίαν των ήδη υπαρχόντων παλαιών και νέων χαρτίνων δραχμών. Και ασφαλώς η κυκλοφορία διαφόρων χαρτονομισμάτων της αυτής αξίας, αλλά διαφόρων σχημάτων και χρωματισμού, δεν μπορεί παρά να δημιουργή σύγχυσι και μπερδέματα εις τας συναλλαγάς των απλοϊκών δραχμοσυντηρήτων.

***

ΜΕΡΙΚΟΙ καταστηματάρχαι της οδού Πλάτωνος των οποίων τα εμπορικά γειτνιάζουν με ένα επιπλοποιείον εκφράζουν τους φόβους των επειδή το τελευταίον τούτο έχει τας θύρας του ακαλύπτους κατά την νύκταν. Ισχυρίζονται, με άλλα λόγια, οι καταστηματάρχαι ότι έτσι καθώς τα ξύλα και το εύφλεκτον υλικόν του επιπλοποιείου χρησιμοποιούνται δια να κλείση προχείως η ανοικτή πόρτα του κατά την νύκταν, υπάρχει κίνδυνος πυρκαϊάς από τα ριπτόμενα εις τον δρόμον σιγαρέττα. Φρόνιμον είναι τόσον τα όργανα της Τάξεως, όσον και ο ιδιοκτήτης του μαραγκούδικου να ενδιαφερθούν δια την κατασκευήν μιας θύρας, δια την πρόληψιν κάθε κακού. Αλλωστε, κατάστημα χωρίς πόρτα, πού ξανακούστηκε;

***

ΦΩΝΕΣ διαμαρτυρίας ακούομεν από την περιοχήν του Κάστρου και κυρίως από την οδόν Τιμοκρέοντος όπου φαίνεται ότι βρήκαν άσυλον ένα τσούρμο γύναια. Εννοείται ότι το νέο τους λημέρι εις την οδόν Τιμοκρέοντος ευρισκόμενον εις το μέσον τιμίων οικογενειών, δημιουργεί ασυμβίβαστον πρόβλημα και δικαιολογημένας ανησυχίας, γεγονός που πρέπει να προκαλέση το άμεσον ενδιαφέρον της Αστυνομικής Αρχής δια την αποκατάστασιν της τάξεως.

***

ΠΑΡΑΠΟΝΑ επίσης διατυπώνουν οι διαμένοντες εις τα προσφυγικά των στρατώνων, εξ αφορμής της ανησυχίας και των ακαθαρσιών που προκαλούν τα κοτέτσια και τα νερά που ρίχνουν ωρισμένοι ασυμόρφωτοι ένοικοι. Μια επίσκεψις της υγειονομικής επιτροπής ασφαλώς θα έβαζε κάποια - έστω και προσωρινή - τάξι, σε ανθρώπους, φτερωτά και τας άλλας ακαθαρσίας των προσφυγικών του Στρατώνος.

***

ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ της Τετραμερούς διασκέψεως της Γενεύσης, ο αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών βρήκε τον κατάλληλον χρόνον δια να συνδυάση διάφορα διαφωτιστικά ταξειδάκια εις ωρισμένα Ευρωπαϊκάς πρωτευούσας. Ετσι ο κ. Ντάλλες εθεάθη εις Ρώμην, Παρισίους, Μαδρίτην και ετοιμάζεται δια Βελιγράδιον και όπου αλλού γουστάρει. Μόνον εις Αθήνας ο δολλαριοαπόστολος δεν λέει να ξεμυτίση και να φανή δια να σχηματίση γνώμην των Ελληνικών πραγμάτων.

Αλλά βέβαια ύστερα από εκείνο το αξιοθρήνητον μήνυμά του, για το οποίον θα εντρέπωνται για χρόνια οι έντιμοι συμπατριώται του, πώς να τολμήση να παρουσιασθή στην Αθήνα; Καλά κάμνει λοιπόν ο κύριος Ντάλλες και λοξοδρομεί από τις κακοτοπιές που εδημιούργησεν ο ίδιος. Δεν ξέρεις, καμμιά φορά γίνονται διαδηλώσεις και ρίχνονται πέτρες και νερατζοπορτόκαλλα.

****

ΚΑΙ επειδή ο λόγος για τον κ. Ντάλλες και τα ταξειδάκια του, πολύς γίνεται θόρυβος για την προχθεσινή συνάντησιν του με τον Φράνκο της Ισπανίας και πολλές εικασίες βγήκαν στον γύρο. Και όμως από τα πολλά που λέγονται, μια πρέπει να είναι η σωστή εξήγησις: ο Φράνκο δεν δίδει... φράγκο για την πολιτική του κ. Ντάλλες κι ο τελευταίος τρέχει να δώση δολλάρια στον χώρα των ταυρομάχων; Οχι παίζομεν...

Ο ΑΚΑΚΙΟΣ

ΔΕΙΠΝΟΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ
Χθες το εσπέρας ο Δήμος Ρόδου παρέθεσε δείπνον εις το Κάιρο Πάλλας, προς τιμήν του κυβερνήτου του αεροπλανοφόρου “Λαίην Τσάμπλεν” κ. Τζιμ Πλάνελ. Εις το δείπνον παρεκάθησαν και αι αρχαί.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου