Ομαλά η διαδικασία για τα νέα συμβόλαια στη Νέα Αγορά

Ομαλά η διαδικασία για τα  νέα συμβόλαια στη Νέα Αγορά

Ομαλά η διαδικασία για τα νέα συμβόλαια στη Νέα Αγορά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 392 ΦΟΡΕΣ

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία με την υπογραφή των νέων μισθωτηρίων στη Νέα Αγορά, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο για την ακίνητη περιουσία κ. Δήμο Μουτάφη, ενώ όσο αφορά στην αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων, ο ίδιος εξηγεί ότι είναι πολύ προσεκτικοί επειδή θέλουν να προστατέψουν τα δικαιώματα του Δήμου.

Καταρχήν, όσο αφορά στις μισθώσεις της Νέας Αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Μουτάφη, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά καθώς όλοι όσοι έχουν κληθεί, από την υπηρεσία, για να υπογράψουν το καινούργιο μισθωτήριο συμβόλαιο, την παράταση της μίσθωσης στην ουσία, έρχονται και την υπογράφουν, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά, κυρίως, έχοντας εξοφλήσει τις οφειλές τους μέχρι και τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Βλέπουμε μία καλή εικόνα ως προς την πρόθεση εξόφλησης οφειλών γιατί, πολύς κόσμος, παρά τις αντιξοότητες που επικράτησαν φέτος στην τοπική τουριστική οικονομία, παρ’ όλα αυτά, σεβόμενος την οφειλή προς το Δήμο, ήρθε την κατέβαλε και ανανέωσε το συμβόλαιό του», τόνισε.

Σημειώνεται ότι έχουν, ήδη, στείλει τα μισθωτήρια που έχουν υπογραφεί στην εφορία για ν’ ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και ο ίδιος θεωρεί ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν υπογραφεί όλα όσα είναι να υπογραφούν-μια και υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να υπογράψουν το καινούργιο μισθωτήριο.

Όσοι, πάντως, έχουν κληθεί, ήρθαν και δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα ή παράπονο ως προς το ζήτημα του μισθωτηρίου. Όσο γι’ αυτούς που δεν υπογράφουν, για ακόμα μία φορά, ο κ. Μουτάφης είπε ότι, όποιος δεν υπογράφει, θα βρίσκεται μέσα σε ένα δημοτικό ακίνητο χωρίς μισθωτήριο συμβόλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάτι που το έχουν καταστήσει σαφές. Όμως, θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν πολλοί που δεν θα υπογράψουν αφού όσο περνάει ο καιρός αυτό γίνεται και κατανοητό.

Και είπε, στη συνέχεια: «Δηλαδή, κάθε τέτοιο θέμα αντιμετωπίζει κάποιες πρώτες αντιδράσεις γιατί είναι μία αλλαγή, καλώς ή κακώς, αλλά από εκεί μετά, νομίζω ότι, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται κατανοητό και ποιες είναι οι συνθήκες που μας οδήγησαν στο να λάβουμε αυτή την απόφαση και ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που τη στηρίζει και δεδομένης αυτής της κατανόησης πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν τελικά μεγάλες αντιδράσεις στην υπογραφή αυτού του μισθωτηρίου».

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, όσους κάλεσαν έχουν προσέλθει και αυτοί είναι γύρω στους 30 και ενώ υπολογίζουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να έρθουν άλλα 50 άτομα και μέσα στον Δεκέμβριο όλοι οι υπόλοιποι.

Όπως είπε ο κ. Μουτάφης, αφήνουν αυτό το χρονικό περιθώριο σεβόμενοι την κακή κατάσταση της οικονομίας γιατί, ακριβώς επειδή πρέπει να εξοφληθούν οφειλές για να υπογραφεί το καινούργιο μισθωτήριο, θέλει να εξαντλήσει κάθε χρονικό όριο που μπορεί, έτσι ώστε να μη βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι συνολικά οι ενοικιαστές της Νέας Αγοράς είναι 120.

Πάντως, αναμένεται να έχουμε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων προς τα πάνω, η οποία θα γίνει βάση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Τα υπόλοιπα ακίνητα
Όσο αφορά στην εξέλιξη της διαδικασίας αξιοποίησης των δημοτικών ακινήτων που ακούμε από την προηγούμενη θητεία, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μουτάφης αναφέρθηκε, καταρχήν, Ιαλύσιο που, όπως είπε, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη διοικητική διαδικασία και μένει μία τακτοποίηση πολεοδομικών ζητημάτων μια και το ύψος της επένδυσης δεν τους επιτρέπει ν’ αφήσουν τίποτα στην τύχη σχετικά με την κατάσταση του ακινήτου. Έτσι, ώστε αυτός που θα έρθει και θα ρίξει ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό σε ακίνητο του Δήμου, να είναι πλήρως εξασφαλισμένος ως προς τις άδειες που απαιτείται να βγάλει.

Σε πολύ ώριμο στάδιο βρίσκεται, δηλαδή μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί, η διαδικασία εκμίσθωσης των δημοτικών στάσεων. Είναι ένα έργο το οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Μουτάφης, αποσκοπεί στην παραχώρηση σε ιδιώτη της εκμετάλλευσης, της λειτουργίας αλλά και συντήρησης των στεγάστρων των στάσεων των λεωφορείων, έτσι ώστε αφενός να αναβαθμιστεί η εικόνα που παρουσιάζουν και αφετέρου να έχουμε την ασφάλεια που πρέπει τόσο από την οδική κυκλοφορία όσο και των χρηστών, και επιπλέον να επιφέρει έσοδα στο Δήμο από την εκμίσθωσή τους και από τα τέλη διαφήμισης που θα εισπράττει. Και είπε:

«Είναι μία συλλογική προσπάθεια την οποία έχουμε καταβάλει τόσο εγώ όσο και οι ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου, ο κ. Στεργίου, σε συνεργασία με τη ΡΟΔΑ, με τον κ. Παρασκευά και τον κ. Κακούλη.

Πιστεύω ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διοικητική διαδικασία έτσι ώστε μέσα στο Νοέμβριο να πούμε ότι προχωρήσαμε και αυτό το έργο το οποίο είναι και από τα έργα που θ’ αφήσουν, πέρα από οικονομικό όφελος, και ένα τεχνικό όφελος στο Δήμο». Το μόνο που απομένει να γίνει είναι η εκτίμηση του ποσού από το οποίο θα ξεκινήσει η προσφορά από την εκτιμητική επιτροπή και πιστεύουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα γίνει και αυτό.

Σχετικά με το «Ήχος και Φως» που φαινόταν να είναι το πρώτο ακίνητο του Δήμου που θα αξιοποιούνταν, ο αρμόδιος σύμβουλος είπε ότι υπήρχε μία εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μέχρι στιγμής οδεύει προς απεμπλοκή το ζήτημα και θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει άλλο θέμα, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτάφη, ενδιαφερόμενοι υπάρχουν για όλα τα δημοτικά ακίνητα αλλά το θέμα είναι κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει μία δημοπρασία κατά τρόπο που να είναι νομικά και τεχνικά άρτιος για να μην αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι πρόβλημα.

Για παράδειγμα, στο ακίνητο των λουτρών, υπάρχει ζήτημα με τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις για τη θέρμανση του νερού και της όλης χρήσης που θα γίνει και που πρέπει να εγκριθούν…από το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών του Κράτους, όπως είπε χαρακτηριστικά! Ωστόσο, ήδη βρίσκεται σε εξελιγμένο στάδιο η διαδικασία αυτή αλλά πρέπει να βλέπουν με προσοχή ένα-ένα τα ακίνητα και να μην κάνουν μία προκήρυξη…τυφλοσούρτη, όπως είπε και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο για τα δημοτικά ακίνητα γιατί δεν τους αξίζει». Και κλείνοντας είπε:

«Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε οποιοδήποτε δικαίωμα του Δήμου να μείνει ανεκμετάλλευτο ή να μείνει ανυπεράσπιστο επειδή, ίσως, υπάρχει πίεση από ενδιαφερόμενους.

Δηλαδή, αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι οι διαγωνισμοί που θα γίνονται, να γίνονται κυρίως προς όφελος του Δήμου και να γίνονται με σκοπό τη διασφάλιση κάθε δικαιώματος που έχει ο Δήμος στα ακίνητά του. Είμαστε ένας προνομιούχος Δήμος που δεν διαθέτει απλά ακίνητα.

Το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουμε είναι άκρως προνομιακά, για να μην πω τα πιο προνομιακά του νησιού. Δεδομένου αυτού, πρώτιστή μας υποχρέωση δεν είναι μόνο να τα εκμεταλλευτούμε, είναι να τα προφυλάξουμε από μία εκμετάλλευση η οποία μπορεί είτε να μην έχει το αισθητικό αποτέλεσμα που χρειάζεται το νησί μας είτε να θέσει σε κίνδυνο οποιοδήποτε δικαίωμα του Δήμου.

Αυτός είναι και ο λόγος που δείχνουμε μία τέτοια επιμέλεια στο σύνολο των προκηρύξεων και νομίζω ότι αυτό ήδη φάνηκε από τις προκηρύξεις που βγήκαν για το Ακταίον και για τα άλλα ακίνητα».

Διαβάστε ακόμη

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου