Αθώος Ροδίτης επιχειρηματίας που ήταν κατηγορούμενος για λαθρεμπορία

Αθώος Ροδίτης επιχειρηματίας που ήταν κατηγορούμενος για λαθρεμπορία

Αθώος Ροδίτης επιχειρηματίας που ήταν κατηγορούμενος για λαθρεμπορία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 464 ΦΟΡΕΣ

Αρχικά είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών

Αθώος κρίθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου 57χρονος επιχειρηματίας – εισαγωγέας της Ρόδου, ο οποίος κατηγορούνταν για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο φερόταν να πούλησε το 2005 ποτά αξίας 4,3 εκατ. ευρώ χωρίς να πληρώσει δασμούς ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αυτή τον Νοέμβριο του 2011 εκδικάστηκε από το πρωτόδικο δικαστήριο - Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου - το οποίο παρά την απαλλαχτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Γ. Κτιστάκη, είχε κρίνει ένοχο τον 57χρονο για πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 7 ετών και ένοχο για τη λαθρεμπορία όπου κατά συγχώνευση προστέθηκε ένα ακόμη έτος στη παραπάνω ποινή (συνολική ποινή 8 ετών). Ωστόσο το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του που είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία, αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη για τον 57χρονο, την οποία άσκησε δια του συνηγόρου του κ. Μανώλη Κουτσούκου και αφέθηκε ελεύθερος.

Χθες η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου το οποίο και με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον 57χρονο, κρίνοντας τον αθώο.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης είχε συλληφθεί πριν οχτώ χρόνια, ακόμη ένα άτομο στη περιοχή Οινόφυτα Αττικής, ως μεσάζων στις εμπορικές συναλλαγές του Ρόδιου επιχειρηματία, ενώ αναζητούνταν και οι δύο οδηγοί, ένας κάτοικος Πειραιά και ένας κάτοικος Γερμανίας, οι οποίοι παρελάμβαναν τα ποτά!

Για την υπόθεση η οποία αφορά την εξαγωγή ποτών στο εξωτερικό, σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τελωνείο της Ρόδου, η οποία κατατέθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2005 να ασκηθούν και οι ανάλογες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και είχε αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Ρ», όλα ξεκίνησαν το 2004 από το Τελωνείο της Ρόδου, οπότε και άρχισε η διερεύνηση της όλης υπόθεσης, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της χώρας μας, αλλά και του Βελγίου, δεδομένου ότι φαινόταν να διακινούνται ποτά από φορολογική αποθήκη σε φορολογική αποθήκη της συγκεκριμένης χώρας.

Μετά από έρευνα, αλλά και την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας μας αποδείχτηκε ότι οι σφραγίδες της φορολογικής αποθήκης και των τελωνειακών αρχών του Βελγίου ήταν πλαστές, αλλά και ότι ουδέποτε υπήρξε παραγγελία ή παραλαβή ποσότητας ποτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε, όλο αυτό το διάστημα ο ροδίτης επιχειρηματίας, φερόταν να είχε αποστείλει να απέστειλε στο Βέλγιο, μόνο το 2004, με 32 συνοδευτικά 637.000 ποτά, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 4.380.000 ευρώ, ενώ η φοροδιαφυγή από τη «κομπίνα» που έγινε ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ ( 3 εκατ. ευρώ οι φόροι που δεν πληρώθηκαν και 7 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα).

Τελικά τόσο από τα στοιχεία της δικογραφίας όσο και από τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία, δεν προέκυψε ενοχή του 57χρονου ο οποίος κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων