Γ. Καββαθάς: Δεν ήταν χάρη για τα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές

Γ. Καββαθάς: Δεν ήταν χάρη για  τα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές

Γ. Καββαθάς: Δεν ήταν χάρη για τα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 211 ΦΟΡΕΣ

Συνεργασία με το δήμαρχο Ρόδου είχε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες σε όλη τη χώρα και στην περιοχή μας ειδικότερα, ως απόρροια της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε, χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.

Τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ συνόδευε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσούλλος, η υπεύθυνη παραρτημάτων και ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Κρήτης και Δωδεκανήσου κ. Άρτεμις Μαυράκη καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ο λόγος της παρουσίας τους στη Ρόδο, ήταν η εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με αντικείμενο τα αποτελέσματα της θεσμικής ενδυνάμωσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και των οργανώσεων-μελών της αλλά και των ωφελούμενων από τα προγράμματα που υλοποίησε το ΙΓΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ήθελαν να δουν από κοντά την Ομοσπονδία τους, τα Σωματεία και τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις της Δωδεκανήσου για θέματα που άπτονται της κινητοποίησης της ερχόμενης Πέμπτης 12 Νοεμβρίου, με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Ο κ. Καββαθάς, μεταξύ άλλων, είπε ότι οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα αυτά τα χρόνια της κρίσης καθώς περισσότερες από 250 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει οριστικά, έχουν χαθεί περισσότερες από 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας και σήμερα, με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ τον Ιούλιο του 2015, το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα κλείσουν οριστικά άλλες 63 χιλιάδες επιχειρήσεις και θα χαθούν 138 χιλιάδες θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 55 χιλιάδες αφορούν θέσεις εργασίας μισθωτής απασχόλησης! Και είπε, στη συνέχεια:

«Η υπερφορολόγηση της ήδη καθημαγμένης επιχειρηματικότητας της χώρας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας δεν πρόκειται να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα που επιθυμεί η κυβέρνηση και οι πιστωτές. Εάν δεν αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια-και πολύ νωρίς η ΓΣΕΒΒΕ είχε πει, το 2010 από το πρώτο μνημόνιο, ότι το μείγμα πολιτικής που προτίθεται να ακολουθηθεί θα φτωχοποιήσει το σύνολο του ελληνικού λαού και θα καταστρέψει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Αν δεν αλλάξει δεν υπάρχει διέξοδος για την εθνική οικονομία».

Στόχος τους είναι να πείσουν τόσο τους κυβερνώντας όσο και τους πιστωτές, με παρεμβάσεις και διεθνοποίηση του προβλήματος από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος. Ήδη, έχουν ξεκινήσει μία τέτοια μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσουν συνέργειες με αντίστοιχες Συνομοσπονδίες του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, η ΓΣΕΒΕΕ διοργανώνει το πρώτο πανευρωπαϊκό φόρουμ μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο οποίο θα έρθουν αντιπροσωπείες από πολλές χώρες της Ε.Ε., για να δουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή και η εθνική οικονομία, μια και τα προβλήματα είναι παρόμοια.

Μάλιστα, ανέφερε ότι το τεράστιο θέμα στην Ε.Ε. είναι τα 25 εκατομμύρια άνεργοι που υπάρχουν, το οποίο, μαζί με την έξαρση του φαινομένου της μετανάστευσης λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για την Ευρώπη και αν δεν αλλάξουμε πολιτικές θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους ίδιους, λοιπόν, η χώρα χρειάζεται επενδύσεις αλλά υπό τις παρούσες φορολογικές επιβαρύνσεις κανένας εγχώριος ή εξωχώριος επενδυτής δεν πρόκειται να το επενδύσει σε μία χώρα που η φορολογία των κερδών μαζί με την προκαταβολή, φθάνει το 58%.

«Οι επιχειρήσεις προσδοκούν κέρδος. Εάν δεν υπάρχει κέρδος στην επιχειρηματικότητα δεν υπάρχουν επενδύσεις. Άλλωστε, η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι όλοι οι δείκτες επέστρεψαν στο 2012, είτε αυτός είναι ο δείκτης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, είτε ο δείκτης απασχόλησης, ο δείκτης ρευστότητας, παραγγελιών και επένδυσης», είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η συντριπτική πλειοψηφία ερωτηθέντων επιχειρήσεων σε επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια δηλώνει ότι δεν θα επενδύσει τον επόμενο χρόνο στη χώρα η οποία χρειάζεται επενδύσεις για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2008, της τάξεως των 100-150 δις ευρώ ενώ το ΣΕΣ μαζί με το πακέτο Γιούνκερ είναι 35 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Αυτό σημαίνει ότι, ο ιδιωτικός τομέας καλείται να επενδύσει περισσότερα από 70 δις ευρώ για να πάει η οικονομία μπροστά και με αυτό το κλίμα στη χώρα και με τη φορολογική επιδρομή στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, είναι πάρα δύσκολο να έρθουν ξένες επενδύσεις ή να γίνουν και από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Άρα, για να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, θα πρέπει να αλλάξουμε και στρατηγική στο θέμα της απασχόλησης. Αντί να επιδοτούμε ανεργία θα ήταν πολύ πιο εύκολο να επιδοτούμε εργασίας, να επιδοτούμε διατήρηση σε αυτή τη φάση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και σε δεύτερη φάση να προχωρήσουμε σε επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στους κλάδους εκείνους οι οποίοι έχουν αυξητική τάση», τόνισε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει επιτέλους τα κόμματα να καθίσουν σε ένα τραπέζι με τους παραγωγικούς φορείς και τους

κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καθορίσουν το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, να καθορίσουν δηλαδή με ποιους κλάδους της οικονομίας θα την οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

Για την περιοχή μας

Ερωτηθείς ειδικότερα για την περιοχή μας, ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι από την ενημέρωση αλλά και την εικόνα που έχει, υπάρχουν προβλήματα τεράστια. Καταρχήν, αναφέρθηκε στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που είχαμε στα νησιά του Αιγαίου, κάτι που, όπως είπε, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα. «Δεν ήταν χάρη. Μόνο το μεταφορικό ισοδύναμο αρκεί. Υπάρχουν τεράστιοι εθνικοί λόγοι που θα έπρεπε να επιδοτούνται οι επιχειρήσεις των νησιών, να δίνονται κίνητρα να έρχονται πολίτες να κατοικήσουν στα νησιά, για εθνικούς καθαρά λόγους», τόνισε.

Για τη μετανάστευση είπε ότι αν επεκταθεί η παραμονή, υπάρχει κίνδυνος για αλλοίωση της εικόνας της εθνικής ταυτότητας της περιοχής με τεράστιους κινδύνους.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, όταν εμείς αποφασίζαμε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλούσε για τουριστικές οικονομικές ζώνες με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, και είπε: «Θεωρείται τυχαίο ότι οι πιστωτές μας μας πίεσαν για αυτή την αλλαγή; Τα συμφέροντα των Γερμανών είναι ταυτισμένα με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Εκεί χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ εδώ υψηλός στα νησιά που είχαμε καθορίσει από τη συνθήκη ένταξης και δεν είναι πρωτοφανές στην Ευρώπη». Ταυτόχρονα-συνέχισε-αυξήσαμε τον συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13% και στην εστίαση από 13% σε 23%, «για να καταστρέψουμε δηλαδή τον τομέα εκείνο της οικονομίας που μέσα σε περίοδο κρίσης έδινε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική οικονομία, και θέσεις εργασίας και εθνικό πλούτο παρήγαγε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην περιοχή μας, είπε ακόμη ο κ. Καββαθάς, όπως ότι έχουν καταργηθεί οι ειδικοί φόροι. Μάλιστα, ανέφερε ότι ακούγεται για προσπάθειες να βάλουν πάλι το χέρι βαθιά στην τσέπη οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες για να στηρίξουν τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι διαφωνούσαν με το ΔΗΦΟΔΩ και είχαν τοποθετηθεί για το παρελθόν, κάτι στο οποίο εμμένουν επιμένουν και δήλωσε:

«Θα πρέπει και οι Δημοτικές Αρχές να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να επιτρέψουν να κλείσει καμία επιχείρηση από φοροεισπρακτικές πολιτικές γιατί δεν περισσεύει καμία επιχείρηση στο νησί, τη Δωδεκάνησο και τη χώρα».

Σχετικά με την πιθανότητα επιβολής νέων τελών από τους Δήμους της περιοχής μας, είπε: «Σε μία υπερφορολογημένη επιχειρηματικότητα, είτε αυτή είναι η εστίαση, το εμπόριο, είτε είναι η βιοτεχνία, δεν μπορείς να προχωράς, απλά για να κλείνεις προϋπολογισμούς, σε άκριτη αύξηση συντελεστών, είτε δημοτικών τελών είτε ειδικών φόρων».

Είπε, ακόμη, ότι ο υψηλός συντελεστής δεν φέρνει αποτέλεσμα, οδηγεί σε φοροαποφυγή επιβίωσης. Ο ίδιος είναι κατά της φοροδιαφυγής αλλά θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να εισπράττεται αναλογικά και σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, σύμφωνα με τις δυνάμεις του καθενός μας, αυτά που πρέπει να πληρωθούν. Άρα, θέλουμε αλλαγή πολιτικής και πρέπει να πείσουμε τους πιστωτές μας για την ανάγκη διόρθωσής της.

Με τον Δήμαρχο
Τα προβλήματα της αγοράς συζήτησαν, χθες, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ο οποίος ζήτησε τη συμμετοχή των εκπροσώπων της περιοχής μας σε κάθε σχετική σύσκεψη ή δράση που οργανώνει ο δήμος.

Ο κ. Χατζηδιάκος συναινώντας στην πρόταση που έκανε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου, διατύπωσε την πάγια θέση του «να επιδοτείται σ’ αυτή τη χώρα η εργασία και όχι η ανεργία», γεγονός που θα επιτύχει απασχόληση και κατά τους χειμερινούς μήνες στην περιοχή μας και επομένως καλύτερα αποτελέσματα και για την εικόνα του δήμου. Ζήτησε δε από τον πρόεδρο να μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των επαγγελματιών της περιοχής σε κεντρικό επίπεδο.

«Δυστυχώς-εξήγησε ο δήμαρχος-βρισκόμαστε μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και δεν εννοώ την απόσταση των μιλίων» και χαρακτήρισε «ξαφνικό θάνατο» για τον δήμο την μη είσπραξη του ΔΗΦΟΔΩ, γεγονός που δημιούργησε ήδη έλλειμμα 15 εκατομμυρίων ευρώ, κι αυτό θα ισχύει για κάθε χρόνο ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενέργειες που γίνονται για την εξοικονόμηση πόρων.

Ερωτηθείς για την επιβολή ανταποδοτικού τέλους, που συζητείται τον τελευταίο χρόνο, ο δήμαρχος τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί κατόπιν διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει στις 10 Μαΐου η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024