Βαριές ποινές σε διακινητές για τη μεταφορά αλλοδαπών

Βαριές ποινές σε διακινητές για τη μεταφορά αλλοδαπών

Βαριές ποινές σε διακινητές για τη μεταφορά αλλοδαπών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 263 ΦΟΡΕΣ

Επιβλήθηκαν στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου

Βαριές ποινές επιβλήθηκαν προχθες στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε αλλοδαπούς διακινητές για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ σε 29χρονο Τούρκο για τον κάθε έναν από τους 43 μετανάστες που εντοπίστηκε να μεταφέρει ανοικτά της Ρόδου τον περασμένο Απρίλιο. Δηλαδή το δικαστήριο του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 90 ετών και 3 μηνών (από τα οποία θα εκτίσει τα 25 έτη βάση νομοθεσίας) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 451.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε η κα. Έλλη Πισσά.
Οι 43 μετανάστες είχαν εντοπιστεί απογευματινές ώρες της 8ης Απριλίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά – βορειοανατολικά της Ρόδου, και διασώθηκαν από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ενημέρωσης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, μετέβησαν στην ανωτέρω περιοχή, ένα περιπολικό όχημα, ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού, καθώς και περιπολικό σκάφος από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, το οποίο εντόπισε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος με σημαντικό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, απέπλευσε για την περιοχή το ρυμουλκό «ΗΡΑΚΛΗΣ 3» και συνοδεία του ναυαγοσωστικού σκάφους και του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ρυμούλκησε το ιστιοφόρο στο λιμάνι του Μανδρακίου της Ρόδου.

Ένοχοι και οι Ουκρανοί
Συνολική ποινή φυλάκισης 77 ετών και ενός μηνός καθώς και χρηματικό πρόστιμο 158.000 ευρώ επιβλήθηκε σε κάθε έναν από τους δύο Ουκρανούς που κατηγορούνται για την μεταφορά 75 μεταναστών στην Τήλο. Το δικαστήριο αποφάσισε την μετατροπή της παραπάνω ποινής (από την οποία ο κάθε κατηγορούμενος θα εκτίσει 10 έτη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας) προς 10 ευρώ την ημέρα και η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με την απόφαση του σώματος, οι δύο Ουκρανοί κρίθηκαν ένοχοι χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου και με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε ο κ. Παναγιώτης Αβρίθης.

Οι δύο Ουκρανοί συνελήφθησαν στην Τήλο στις 14 Απριλίου 2015 το μεσημέρι μετά από καταδίωξη, και λίγη ώρα αφότου είχαν μεταφέρει με την πολυτελή θαλαμηγό που κατασχέθηκε, συνολικά 75 άτομα.

Ειδικότερα, πρόκειται για 64 άτομα από την Συρία και 11 από το Αφγανιστάν οι οποίοι αποβιβάστηκαν από τους δύο Ουκρανούς διακινητές, στην παραλία «ΛΟΥΜΠΟΥΔΙ» βορειοανατολικά τους Τήλου.

Οι δύο διακινητές με την ολοκλήρωση της αποβίβασης επιχείρησαν να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια, ωστόσο είχαν γίνει αντιληπτοί από τον καπετάνιο του πλοίου «Δωδεκάνησος Εξπρές» το οποίο επέστρεφε από την Τήλο και ειδοποιήθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν Λιμενικοί οι οποίοι εντόπισαν τους 75 παράνομα εισελθόντες αλλοδαπούς, τους οποίους και μετέφεραν στο λιμάνι «ΛΙΒΑΔΙΩΝ» Τήλου.

Το θαλαμηγό σκάφος και οι αλλοδαποί κυβερνήτες του ακινητοποιήθηκαν μετά από καταδίωξη και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι τους Τήλου, όπου αναγνωρίσθηκαν από τους αλλοδαπούς ως οι διακινητές τους.

Μετά τις απολογίες του οι δύο Ουκρανοί πήραν το δρόμο για τις φυλακές όπου και θα επιστρέψουν μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος τους.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθησαν τρία άτομα για κατοχή και διάθεση ειδών πυροτεχνίας στην Κάλυμνο και τη Λέρο

Στα «πράσα» πιάστηκε 42χρονος που έκλεβε βενζίνη με αντλία από πρατήριο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ελεύθερη με όρους η 30χρονη Ρομά που εμπλέκεται στην υπόθεση διαρρήξεων

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...