Άνιση μεταχείριση για τα φωτοβολταϊκά στα νησιά μας

Άνιση μεταχείριση για τα φωτοβολταϊκά στα νησιά μας

Άνιση μεταχείριση για τα φωτοβολταϊκά στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 560 ΦΟΡΕΣ

H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα θέσει το θέμα στην κυβέρνηση

Σε κυβερνητικό επίπεδο θα μεταφέρει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου το θέμα της άνισης μεταχείρισης για τους επιχειρηματίες των νησιών μας που επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που ισχύει στην ηπειρωτική χώρα.

Οι δεκάδες επιχειρηματίες συμπατριώτες μας που προ ετών έκαναν χρήση του νόμου και δημιούργησαν πάρκα με φωτοβολταϊκά συστήματα, βρέθηκαν μπροστά σε μία μεγάλη αδικία που απειλεί τη βιωσιμότητα της επένδυσής τους.

Δεν μπορούν να παρέχουν το ηλεκτρικό ρεύμα στα δίκτυα διανομής στην ίδια τιμή με την οποία γίνεται η παροχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, απόφαση που καταδεικνύει την άνιση μεταχείριση ανάμεσα στον νησιωτικό και τον ηπειρωτικό χώρο.

Οι θιγόμενοι στην περιοχή μας είναι έντονα δυσαρεστημένοι καθώς στην ουσία η επένδυσή τους… ακυρώνεται από την τιμολογιακή πολιτική την οποία πρέπει αναγκαστικά να εφαρμόσουν, επειδή δραστηριοποιούνται στα νησιά που θεωρούνται μη διασυνδεμένες περιοχές με το δίκτυο της ΔΕΗ
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του συλλόγου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά στα Δωδεκάνησα κ. Θανάσης Καμπούρης ενημέρωσε για το πρόβλημα, τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννη Φλεβάρη, ο οποίος με τη σειρά του θα ενημερώσει τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης στην περιφέρεια Φίλιππος Τριομμάτης, ο οποίος έγινε κοινωνός της υπόθεσης δηλώνοντας ότι θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και από τη δική του πλευρά.

Πάντως ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σκοπεύει να επισκεφτεί ακόμα και το αρμόδιο υπουργείο για να ζητήσει την αποκατάσταση της αδικίας, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου αναφορικά με τη νησιωτικότητα ότι «ο εχθρός είναι εντός των τειχών».
Συγκεκριμένα μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Φλεβάρης δήλωσε στη «Ρ» τα εξής: «Όπως είπε και ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ο εχθρός της νησιωτικότητας βρίσκεται εντός των τειχών.

Αν θέλουμε σε αυτή τη χώρα και σε αυτό το κομμάτι του χάρτη το νότιο Αιγαίο στη Δωδεκάνησο και τις Κυκλάδες να διεκδικήσουμε πρέπει να διεκδικήσουμε με συγκροτημένη ατζέντα.
Πρέπει να διεκδικήσουμε τουλάχιστον ισονομία. Τονίζω ότι δεν είναι πλέον το ζητούμενο η νησιωτική πολιτική η οποία περιλαμβάνεται σε ρηματική διατύπωση του συντάγματος που μιλά για τις νησιωτικές περιοχές.

Εδώ φτάνουμε στο επίπεδο να διεκδικούμε ισονομία. Δεν θα ξεχάσω το κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που είναι συντεταγμένο στην αγγλική, και αναφέρει «προς αποκατάσταση της ισονομίας προτείνουμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».

Ο κ. Τριομμάτης μου μετέφερε ένα αίτημα των επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου που έχουν επενδύσει στην καθαρή ενέργεια δηλαδή στην πράσινη ενέργεια στα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και οι οποίες εντοπίζουν και υπογραμμίζουν το πρόβλημα.
Υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας δύο ταχύτητες στο θέμα της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Η πρώτη, η γρήγορη αφορά την ηπειρωτική χώρα, τις διασυνδεδεμένες περιοχές με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Οι περιοχές αυτές έχουν μία προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τους μεγάλους παραγωγούς και προμηθευτές όπου στη συνέχεια μεταφέρουν την ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ αντίθετα υπάρχει και η δεύτερη ταχύτητα η αργή η οποία αφορά, κατά τη διατύπωση του νόμου που ισχύει, τις μη διασυνδεδεμένες περιοχές.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ποιες είναι οι διασυνδεδεμένες και ποιες όχι. Στο δεύτερο μειονεκτικό σημείο βρίσκονται τα νησιά μας που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του νησιωτικού τους χαρακτήρα (και η διασύνδεση μπορεί να σχεδιάζεται αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί είναι κάτι μακρινό) είναι μειωμένες οι τιμές τις οποίες δίνει το δίκτυο, ο μεγάλος προμηθευτής προς αυτούς τους ανθρώπους που έχουν επενδύσει.

Και μάλιστα σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο στα νησιά σε πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν άλλες επενδύσεις, οι επιχειρηματίες αυτοί σήμερα αδικούνται σε σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στην ηπειρωτική χώρα.
Εμείς αφού γίνει μια ενδελεχής ενημέρωση του κ. περιφερειάρχη ο οποίος πρωτοστατεί στο πανελλήνιο σε όλους τους αγώνες νησιωτικότητας θα προχωρήσουμε σε ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της αδικίας.

Δεν μπορούμε να δεχόμαστε άδικη μεταχείριση σε βάρος των νησιών. Σε κανένα θέμα.
Είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις που έσπευσαν όταν υπήρχε ο νόμος της καθαρής ενέργειας και επένδυσαν τα χρήματά τους. Υπήρχαν επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία στην ουσία με αυτή τη δεύτερη ταχύτητα της μη ικανοποιητικής επιβολής αντιτίμου για την ενέργεια «επιστρέφεται πίσω» αυτή η επένδυση.

Είναι δύσκολο να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις αυτές. Το ερώτημα που γεννάται και μας βασανίζει όλους είναι γιατί να έχουμε διαφορετική μεταχείριση των νησιών ; ποια συμφέροντα και χέρια γράφουν αυτές τις αποφάσεις; Γιατί να συμβαίνει αυτό και δεν μιλάμε πολιτικά μιλάμε… νησιωτικά και ζητάμε από την κυβέρνηση να ενεργήσει τα δέοντα.

Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου με πρώτο τον περιφερειάρχη αναδεικνύει όλα τα θέματα και τα ανεβάζει στο πιο ψηλό σημείο. Αυτό θα κάνει και τώρα, φέρνοντας στο αρμόδιο υπουργείο την πρόταση το αίτημα και την απαίτηση αποκατάστασης της αδικίας.
Για το λόγο αυτό μας εξέλεξαν οι συμπολίτες μας και αυτή την εντολή θα την τιμήσουμε».

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα