Βίντεο: Υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρόδου

Βίντεο: Υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρόδου

Βίντεο: Υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 376 ΦΟΡΕΣ

Ξεσπάθωσε ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος εναντίον του Χ. Χατζηευθυμίου και των πρώην δημάρχων

Σε «έκρηξη» του Δημάρχου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, και άλλων μελών της Δημοτικής Αρχής οδήγησε η κριτική σύσσωμης της μειοψηφίας, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προ-χθές το βράδυ, για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου της Ρόδου το οποίο, όπως φάνηκε, απογοήτευσε και η συζήτηση κατέληξε…σε καβγά για τα πεπραγμένα των Καποδιστριακών Δήμων που, όπως ειπώθηκε, έφεραν σ’ αυτό το σημείο τον σημερινό, ενιαίο, Δήμο!

Τα..φυτίλια μπήκαν κατά τη συζήτηση για την έγκριση της Β’ φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτηρίστηκε ως «έκθεση ιδεών» και μη ρεαλιστικό και ακολούθησε…η σκληρή πραγματικότητα του Τεχνικού Προγράμματος (Τ.Π.) του 2016 το οποίο θεωρήθηκε αρκετά «φτωχό». Αναλυτικά:

Για το Επιχειρησιακό
Το θέμα εισηγήθηκε η εντεταλμένη σύμβουλος, κα Βάσω Ξεπαπαδάκη η οποία έκανε λόγο για το αποτέλεσμα μίας μακρόχρονης διαδικασίας.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα», κ. Στράτος Καρίκης, είπε ότι θα το ψηφίσουν με κύριο στόχο, μέσα από αυτό το πρόγραμμα να δώσουν τον αγώνα για να δούμε τη Ρόδο διαφορετική. Για τη σοβαρότητα του επιχειρησιακού έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.», κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, αφού, όπως είπε, είναι ο «μπούσουλας» πάνω στον οποίο θα κινηθούν η Δημοτική Αρχή αλλά και οι κάτοικοι την επόμενη πενταετία.

Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι έχει καταγράψει πολλές παρατηρήσεις και είπε: «Στην ουσία είναι μία έκθεση με τις επιθυμίες της Δημοτικής Αρχής και όχι μία προπαρασκευή υλοποίησης», αναφέροντας ωστόσο ότι θα το ψηφίσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι ενέργειες που πρέπει για να εξευρεθούν τα χρήματα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ», κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής δεν εκφράζει ένα όραμα για την ανάπτυξη του τόπου αλλά αποτελεί ένα κείμενο που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες ή τα στελέχη απλά και μόνο για να καλύψει την υποχρέωση του Δήμου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, είπε ότι ο στόχος του σχεδιασμού είναι οι επιχειρήσεις κάτι που δεν ενδιαφέρει τους ίδιους και ότι για πολλά, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έγινε διαβούλευση ενώ στάλθηκαν έγγραφα σε όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου και τις δημοτικές κοινότητες για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. «Τώρα, αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι έκθεση ιδεών και δεν εκφράζει το όραμα της παράταξής τους, να μας το δώσουν (σ.σ. το όραμα) να το συμπεριλάβουμε!», είπε με σκωπτικό ύφος.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ως παράδειγμα ότι για το Ροδίνι έχουν ενδιαφερθεί δύο επενδυτές τους οποίους και ενημέρωσε ότι θα βγει προκήρυξη. Όπως είπε, για την αξιοποίησή του απαιτούνται 2-3 εκατ. ευρώ και ο Δήμος βέβαια δεν έχει τη δυνατότητα. Τελικά, το επιχειρησιακό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.


Το Τεχνικό Πρόγραμμα
Το επόμενο θέμα ήταν η ψήφιση του Τ.Π. του Δήμου για το 2016, με εισηγητή, βέβαια, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Δώρο Κωνσταντίνου, μία συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από ασυνήθιστα υψηλούς τόνους γι’ αυτή τη δημοτική θητεία και «κόντρα» μεταξύ του Δημάρχου και του κ. Χατζηευθυμίου.
Ευθύς εξ αρχής ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν ήταν μία ευχάριστη διαδικασία η σύνταξη του Τ.Π. λόγω της χρηματοδότησης και της οικονομικής κατάστασης του Δήμου γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιούν ίδιους πόρους, καθ’ υπόδειξην της οικονομικής υπηρεσίας.
Ακολούθησε…σφυροκόπημα από τις τοποθετήσεις της μειοψηφίας. Στην τοποθέτησή του ο κ. Καρίκης μίλησε, χαρακτηριστικά, για το μέγεθος της απογοήτευσης και είπε: «Πραγματικά, δεν έχω τι να πω.

Πρέπει να μας προβληματίσει όλους, έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», χαρακτηρίζοντας το Τ.Π. πολύ φτωχό, το οποίο απεικονίζει την κατάσταση της χώρας. «Ερχόμαστε…στην πραγματικότητα. Πολύ μαύρη και πολύ οδυνηρή», είπε και ανέφερε ότι θα πάνε σε μία κακομοίρικη διαχείριση των δεδομένων του Δήμου. «Ένα πρόγραμμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ψηφίσουμε», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Χατζηευθυμίου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι καταλαβαίνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2016 δεν θα έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική. Όσο γιατί δεν τον ικανοποιεί το Τ.Π., όπως είπε γιατί είναι φτωχό και αποπνέει μία μιζέρια που δεν αρμόζει στη Ρόδο και την ιστορία της, ενώ δεν έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά «απλά, υπάρχει μία συρραφή έργων ατάκτων εριμμένων»!

Είπε, ακόμη, ότι είναι απαράδεκτο μία Διεύθυνση του Δήμου Ρόδου όπου υπηρετούν ικανότατοι μηχανικοί να παρουσιάζει ένα Τ.Π. με επτά νέα έργα ενώ τα υπόλοιπα τα χαρακτήρισε…αστεία. Μάλιστα, μίλησε για αποψίλωση της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και ρώτησε εάν σκοπεύουν να την καταργήσουν και να την εντάξουν στην Πολεοδομία. «Θα διακινδυνεύσετε τη συντήρηση του Μνημείου; Έτσι, θα διεκδικήσουμε τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας;», είπε. Κλείνοντας ανέφερε ότι το Τ.Π. δεν υφίσταται καν και δεν θα το ψηφίσουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Υψηλάντη ενώ ο κ. Πότσος είπε ότι όσο περνούν τα χρόνια τόσο γίνεται κατανοητό ότι ο προϋπολογισμός συνδέεται άμεσα με την κυβερνητική πολιτική και το θέμα είναι τι θέση έχει πάρει ο καθένας απέναντι σ’ αυτή.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος, μίλησε για τις οικονομικές δυσκολίες, για το ότι πρέπει και το τελευταίο σεντ του Τ.Π. να είναι εναρμονισμένο με τον προϋπολογισμό, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορούν να αφήσουν τα συνεχιζόμενα έργα. Μάλιστα, είπε ότι ο πρώην Δήμος Ροδίων είχε έσοδα 14,5 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο από το ΔΗ.ΦΟΔ.Ω. αλλά δεν έκανε έργο αντίστοιχο του ΚΔΑΥ ή του κλειστού γυμναστηρίου. «Αυτό το Τ.Π. είναι αυτό που επιβάλλεται από τις ανάγκες των καιρών», τόνισε.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στα μισθώματα της Νέας Αγοράς λέγοντας ότι κάποιοι αντιδρούν και έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μη γίνει η τριετής παράταση, για όσους δεν τα κερδίσουν θα φέρει πρόταση στο δ.σ. για έξωση!

Σύγκρουση με φόντο τους πρώην Δήμους!
Στις τοποθετήσεις των συμβούλων που ακολούθησαν, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Βασίλης Ψυλλάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ειρωνεία κάποιοι συνάδελφοι που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο να έρθει ο Δήμος μας στο χάλι που είναι σήμερα, να έρχονται εδώ και να το παίζουν τιμητές»!

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιάννης Περδίκης, θέλησε να κάνει κάποιες διευκρινίσεις για οικονομικά θέματα, προκειμένου να δείξει, όπως είπε, πως έχει αλλάξει το περιβάλλον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Καταρχήν, ανέφερε ότι καμία σχέση δεν έχουν οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι χρηματοροές από την Κεντρική εξουσία σε σχέση με πριν 7-8 χρόνια. Δεύτερον, όπως είπε, οι προϋπολογισμοί των πρώην Δήμων ήταν στο σύνολό τους ελλειμματικοί και δεν έχει καμία σχέση η κατάρτιση του προϋπολογισμού που γίνεται σήμερα, ο οποίος στην ουσία είναι απολογισμός.

Τρίτο μίλησε για τον πακτωλό χρημάτων που ερχόταν στους πρώην Δήμους, με πρώτο το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. με τεράστια ποσά εκατομμυρίων, όπως είπε, Τεχνικά Προγράμματα τα οποία, δυστυχώς, και η προηγούμενη αλλά και σημερινή Δημοτική Αρχή ακόμα αποπληρώνει. Και είπε: «Άρα, λοιπόν, το να ψέγουμε τη Δημοτική Αρχή ότι καταρτίζει ένα Τ.Π. που είναι μέσα στα στενά όρια του προϋπολογισμού και των πόρων-γιατί πρέπει να είναι έτσι κι αλλιώς-νομίζω ότι είναι και άτοπο και άκαιρο. Τα χρόνια που οι Δήμοι έκαναν τα έργα χωρίς να πληρώνουν, με τους ίδιους πόρους που είχαν, με τον πακτωλό των χρημάτων, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Και θα κλείσω: Αυτοί, λοιπόν, οι πρώην Δήμοι, με όλα αυτά τα λεφτά, έφθασαν στο σημείο να παραδώσουν στον ενιαίο Δήμο της Ρόδου, 68 εκατ. από δάνεια. Δηλαδή, δεν τους έφθαναν ούτε ο πακτωλός των χρημάτων ούτε ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., αλλά έπαιρναν και δάνεια από πάνω για να πληρώσουν είτε προμήθειες και είτε έργα και ακόμα και σήμερα, δεύτερη θητεία Δημοτικής Αρχής του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου, αποπληρώνουμε λογαριασμούς και διαταγές πληρωμής έργων, εργολάβους, προμήθειες»!

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος είναι άδικο να γίνονται αυτές οι συγκρίσεις και είπε ότι δεν είδε κανέναν να αναρωτηθεί πως τα βγάζει πέρα αυτός ο Δήμος, μέσα σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία, όχι μόνο με την απώλεια των εσόδων σε τοπικό επίπεδο αλλά και με την υστέρηση από την κεντρική εξουσία και με τις σφιχτές οδηγίες που δίνονται.

Ένταση
«Εδώ σήμερα έπεσε…λύπη, θλίψη, αναστεναγμός, ειρωνεία», ήταν η αντίδραση του κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος είπε ακόμη απευθυνόμενος προς τον κ. Στάγκα: «Οι εποχές που υπηρετούσαμε όλοι τους Καποδιστριακούς Δήμους πέρασαν. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις». Για το Τ.Π. του 2015 είπε ότι με το που ψήφισαν έπρεπε να το τροποποιήσουν για να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην απολογιστική συνεδρίαση που θα γίνει την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει τις τροποποιήσεις που έγιναν.

Στη συνέχεια, θύμισε τι έχουν περάσει λόγω αυτών που πέρασε η χώρα και είπε ότι κανένας δεν λέει που θα εξευρεθούν οι πόροι. «Αυτή η Δημοτική Αρχή μέσα στο 2015, το τι πέρασε, μόνο εμείς το ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε με νόημα: «Αλλά, ξέρετε κάποιοι που υπηρετήσατε τον Δήμο, μέσα από τη θέση του Δημάρχου ή του Αντιδημάρχου ή από Διευθυντικές θέσεις, ξέρετε να χύνετε σήμερα κροκοδείλια δάκρυα; Είναι θράσος. Εγώ θέλω απολογιστικά στοιχεία πόσο χρέωσαν οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι αυτό το Δήμο που τα πληρώνουμε σήμερα!».

Απαντώντας στον κ. Στάγκα, ο Αντιδήμαρχος αμφισβήτησε κάποια στοιχεία που και απάντησε σε υψηλούς τόνους σε ένα προς ένα τα ζητήματα που έθεσε ο Αντιπρόεδρος, λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να έρχεται και να διακωμωδεί το Τ.Π.

Τότε, άρχισε να αντιδρά φωνάζοντας ο κ. Στάγκας και ακολούθησε ένας καβγάς μεταξύ των δύο ανδρών σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. «Αυτές τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα που ξέρατε να τα ξεχάσετε», είπε ο κ. Κωνσταντίνου, με τον κ. Στάγκα να “εκρήγνυται”, κάτι το οποίο διήρκεσε για αρκετά λεπτά.. Μάταια προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα ο Πρόεδρος, οι δύο άνδρες συνέχισαν να τσακώνονται για αρκετή ώρα.

Ο Δήμαρχος με τον κ. Χατζηευθυμίου
Τότε τον λόγο πήρε ο κ. Χατζηεθυμίου λέγοντας ότι δεν θεωρούσε ότι θα έφθαναν σε τέτοια σημεία προστριβής για ένα Τ.Π. το οποίο…δεν υπάρχει, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εκεί ακριβώς…εξερράγη ο Δήμαρχος λέγοντάς του ότι εκείνοι έφεραν τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση και ότι ο πρώην Δήμος Ροδίων έπαιρνε δεκαπέντε εκατομμύρια το χρόνο από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και το έργο του ιδίου ήταν που…μετέφερε τα σιλό από τη μία άκρη στην άλλη! «Αυτό ήταν το έργο σας. Να τα πούμε εδώ.

Οι…κούκλες ήταν και έρχεστε τώρα εδώ να μας πείτε. Και ένας τοίχος γκρεμισμένος των ΡΟΜΑ, που ευτυχώς αθωωθήκατε!», του είπε ο κ. Χατζηδιάκος σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Ο κ. Χατζηευθυμίου απάντησε ότι θα του φέρει τα απολογιστικά στοιχεία και ότι δεν κατηγορήθηκε ποτέ για να αθωωθεί ενώ ο Δήμαρχος του είπε, ακόμη, ότι εδώ και ενάμιση χρόνο τον σέβεται τον εκτιμά αλλά αυτό που είπε για το Τ.Π., «το τίποτα», τον έκανε προφανώς να εκραγεί.

«Εσείς δεν ακούτε, θέλετε να σας λένε συνέχεια yes…Yesman δεν είμαι κύριε Δήμαρχε», είπε ο κ. Χατζηευθυμίου, με τον Δήμαρχο να του απαντά σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος: «Εσείς ανήκετε στην κατηγορία των yesman. Εγώ δεν ήμουνα ποτέ yesman και από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ήμουνα από τους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ. Yesman ήσασταν εσείς, και στην πολιτική σας πορεία και στην αυτοδιοικητική σας και παντού. Εγώ είμαι ανεξάρτητος, μεμονωμένος!».

«Επιτέλους, βγάλατε τον εαυτό σας κύριε Δήμαρχε», απάντησε ο κ. Χατζηευθυμίου και ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να φέρουν τα απολογιστικά για το ποιοι χρέωσαν τους Δήμους, και τα δάνεια. Είπε, ακόμη, ότι η δική του Δημοτική Αρχή είχε επιτελέσει μεγάλο έργο και τα σιλό δεν ήταν τίποτα, ενώ ανέφερε την Ακαντιά τη μαρίνα, τη δεύτερη μαρίνα, το καρνάγιο.
Τελικά, το Τ.Π. ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αφού καταψηφίστηκε από όλη τη μειοψηφία, πλην του μέλους της παράταξης του κ. Χατζηευθυμίου, της κας Ατσίδη που ψήφισε «παρών».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο