Η σύνδεση του φράγματος ίσως μειώσει τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ

Η σύνδεση του φράγματος ίσως  μειώσει τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ

Η σύνδεση του φράγματος ίσως μειώσει τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 318 ΦΟΡΕΣ

Αυτό τουλάχιστον επιδιώκει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Για τα επόμενα στάδια στη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά, ενημέρωσε, χθες, αναλυτικά ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, ένας από τους επόμενους στόχους είναι να οδηγήσουν σε μία ενδεχόμενη απόφαση της ΔΕΥΑΡ για “ελάφρυνση” του τιμολογίου του νερού.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το φράγμα ως το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στην ιστορία της περιφέρειάς μας αφού ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως συζήτηση, σχεδιασμός και υλοποίηση μας απασχολεί εδώ και δεκαπέντε-είκοσι χρόνια.

Όπως εξήγησε, ουσιαστικά αποτελεί τον συνδυασμό τριών μεγάλων έργων: Του ταμιευτήρα, του φράγματος αυτού καθ’ εαυτού που συγκεντρώνει το νερό, του διυλιστηρίου και βέβαια του μεγάλο έργου του αγωγού 50 χλμ. από το φράγμα προς την πόλη της Ρόδου.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος περιέγραψε το δύσκολο διάστημα που πέρασαν αφού για πολλούς μήνες είχαν συνεχείς οχλήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπήρχε η πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε ένα πρόστιμο της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ περίπου επειδή το έργο αυτό δεν έχει καταστεί ακόμα λειτουργικό. Η τελευταία παράταση που πήραν ήταν η 15η Νοεμβρίου.

Δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που «τέλος καλό, όλα καλά» και θέλησε να ευχαριστήσει όσους δούλεψαν γι’ αυτό, δηλαδή τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας και του Δήμου καθώς και τη ΔΕΥΑΡ, ώστε να καταστεί λειτουργικό το έργο και να μπορέσουν στις 13 Νοεμβρίου να το θέσουν με επιτυχία σε λειτουργία, να έρθει δηλαδή το νερό από το φράγμα και να παραδοθεί στη δεξαμενή της ΔΕΥΑΡ από την οποία υδροδοτείται η πόλη της Ρόδου. Ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό, ωστόσο είχε πλήρη εικόνα όλων των εργασιών που προηγήθηκαν.

Οι δυσκολίες, όπως είπε, ήταν τεχνικές αλλά και ο τρίτος συντελεστής αυτής της πορείας, ο ανάδοχος του έργου, ο οποίος κάποτε ήταν από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρίες της χώρας, μέσα σ’ αυτό το οικονομικό περιβάλλον της χώρας βρέθηκε σε μία πολύ δύσκολη οικονομική θέση.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, λοιπόν, ξεπέρασαν αυτή την πολύ μεγάλη αγωνία αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτρέψουν να επιβληθεί αυτό το πρόστιμο στη χώρα αλλά και επειδή πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του νησιού.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι σχεδιάστηκε και υλοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια, γι’ αυτό έχουν δουλέψει όλοι όσοι έχουν περάσει από θέσεις ευθύνης στο νησί και δεν είναι ένα από τα έργα που θέλουν να οικειοποιηθούν ως Περιφερειακή Αρχή.

«Αλλά έπρεπε να ξεπεράσουμε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα σ’ ένα πάρα πολύ αρνητικό και πιεστικό περιβάλλον ούτως ώστε να το καταστήσουμε λειτουργικό και να μπορέσουμε να το παραδώσουμε ουσιαστικά σε όφελος της κοινωνίας και των πολιτών», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Τα επόμενα στάδια
Καταρχήν, ενημέρωσε ότι, αυτές τις ημέρες, γίνονται συνεχείς δοκιμές της ποιότητας του νερού στη λειτουργία του διυλιστηρίου, συνεχείς έλεγχοι της ποιότητας του νερού που παραδίδεται, και καθημερινά γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Το επόμενο στάδιο, επίσης σημαντικό και δύσκολο, όπως είπε, έχει να κάνει με τη συνεργασία της διαχείρισης και τιμολόγησης του νερού καθώς και τα δύο είναι δεσμευτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ίδιοι, έχουν αποφασίσει ότι αυτό είναι ένα έργο που η διαχείρισή του μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΡ, που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, και μέχρι να ολοκληρώσουν διοικητικά όλες τις αποφάσεις και να “χτίσουν” αναλυτικά το πως θα γίνει αυτό, θα παραδίδουν το νερό κανονικά στη ΔΕΥΑΡ από το φράγμα δωρεάν, ενώ το κόστος των τριών αυτών ξεχωριστών τεχνικών έργων θα το καλύπτει η Περιφέρεια.

Τέλος, ως πολιτική, θα εξετάσουν εάν μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι και το τέλος του 2017 με στόχο να οδηγήσουν στη συνέχεια σε μία ενδεχόμενη απόφαση από τη ΔΕΥΑΡ να ελαφρύνει λίγο και το τιμολόγιο του νερού ούτως ώστε να δώσει μία οικονομική ανάσα και στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουν.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο