Τα σχέδια του δήμου Ρόδου για την αξιοποίηση του οικοπέδου της Βάρης

Τα σχέδια του δήμου Ρόδου για την  αξιοποίηση του οικοπέδου της Βάρης

Τα σχέδια του δήμου Ρόδου για την αξιοποίηση του οικοπέδου της Βάρης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 270 ΦΟΡΕΣ

Για την τεράστια ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη του νησιού της Ρόδου που μπορεί να δώσει η αξιοποίηση του οικοπέδου της Βάρης και για τα σχέδια που έχει ο Δήμος Ρόδου προς αυτή την κατεύθυνση, μίλησε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δίωρη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, τον κ. Μπόλαρη, για το θέμα της Βάρης, κατά την οποία έδωσαν τα χέρια και, με την κατάθεση του masterplan από το Δήμο προχωράει η παραχώρηση.

«Θεωρούμε σημαντική αυτή την παραχώρηση διότι μπορούμε από εκεί να δώσουμε μία ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη στο νησί μας», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος και είπε ότι έκαναν και μία γενικότερη κουβέντα για το πως βοηθάνε την αγροτική ανάπτυξη στη Ρόδο και, κυρίως, τι δυνατότητες θα έχουν οι παραγωγοί, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, συμφώνησαν, περί τα τέλη του χρόνου, να οργανώσουν μία επίσκεψη του κ. Μπόλαρη εδώ, αφού γίνει η κατάλληλη προεργασία και αφού μιλήσουν με νέους παραγωγούς, νέους αγρότες, με μία στοχευμένη συνάντηση μαζί τους, ώστε να μπορέσουν να τους βοηθήσουν σε σχέση με το ποια κατεύθυνση θα έχουν στον πρωτογενή τομέα.

Στόχος τους είναι, όπως είπε, να ενεργοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, μιας και υπάρχουν φοβερές δυνατότητες και στο νησί μας αλλά και σημαντικές χρηματοδοτήσεις, αν και όχι πια του αγρότη με την έννοια που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, με τις εκτεταμένες καλλιέργειες που έπαιρνε επιδοτήσεις αλλά με αυτήν του παραγωγού-επιχειρηματία. Δηλαδή, είναι αυτός ο οποίος ασχολείται με συγκεκριμένες μορφές καλλιεργειών, τα παράγει, τα τυποποιεί, τα προωθεί μέχρι να φθάσουν στον καταναλωτή.

Η αξιοποίηση
Αυτό που θέλει, λοιπόν, ο Δήμος για τη Βάρη είναι να γίνει ένας χώρος ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, δηλαδή οι εκτάσεις να δοθούν σε νέους αγρότες και ομάδες παραγωγών, και να υπάρχει συντήρηση και προστασία των 3.100 δένδρων διαφόρων ποικιλιών που είναι φυτεμένα εκεί και ταυτόχρονα να γίνει αξιοποίηση των κτιρίων και του χώρου που υπάρχει όπου είναι καταγεγραμμένες όλες οι ποικιλίες δένδρων που μπορούν να αναπτυχθούν στο νησί.

Εκτός από αυτό, όμως, μέσα στη συνολική πρόταση του masterplan υπάρχει μία τεράστια δασική έκταση για την οποία φιλοδοξούν να γίνει ένας πρότυπος χώρος περιπατητικού τουρισμού. Οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, αποτελούν έναν πλούτο που υπάρχει στο νησί μας και είναι εντελώς αναξιοποίητος.

Ο χώρος ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα είναι περίπου 200 στρέμματα που είναι τα πεδινά και αυτά θα μοιραστούν σε νέους αγρότες αλλά με κατεύθυνση ειδικών καλλιεργειών στις οποίες θα τους κατευθύνει ο Δήμος και θα προβλέπονται από το συμβόλαιο που θα έχουν για την παραχώρηση για να μπορέσουν να αποτελέσουν πρότυπο και για το υπόλοιπο νησί. Δηλαδή, θέλουν να γίνει ένας πειραματικός χώρος για να μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

Μάλιστα, για τα κτίρια, τα οποία είναι, επίσης, σημαντικός πλούτος λόγω της αρχιτεκτονικής τους, όμως είναι παραμελημένα και θα χρειαστούν αρκετά χρήματα, γι’ αυτό και ψάχνουν να βρουν είτε συνολικά είτε αποσπασματικά να τα εντάξουν σε κάποια προγράμματα. Αυτά, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σεμινάρια σε αγρότες, ως χώρος έκθεσης, ακόμη και για εκθετήριο τοπικών προϊόντων.

Μάλιστα, στην πρόταση που κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος περιλαμβάνεται και η μεταφορά στη Βάρη των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου για να δείξουν τη βαρύτητα που δίνουν μια και φιλοδοξούν ν’ αποτελέσει τον πυλώνα για την ανάπτυξη στο νησί.

Κανονισμοί
Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκινούν επισκέψεις σε όλα τα περίπτερα που υπάρχουν στο νησί, τα οποία είναι 110 προκειμένου να διανείμουν τον κανονισμό λειτουργίας που θα τα διέπει και μετά από αυτό θα υπάρξουν ενδελεχείς έλεγχοι για το κατά πόσον τηρείται, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο.

Παράλληλα, βρίσκονται στη διαδικασία να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις στη λαϊκή του Αγίου Δημητρίου μέχρι τα τέλη του χρόνου ενώ, ήδη, είναι έτοιμος ο κανονισμός για τις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, τις προηγούμενες ημέρες έληξε η προθεσμία για αυτούς που ήθελαν να έχουν άδεια λαϊκής παραγωγού και παρά την ενημέρωση που έκαναν, από τις 28 θέσεις που προκηρύχθηκαν υπήρξαν μόλις 13 ενδιαφερόμενοι οι οποίοι και θα τις πάρουν.

Επίσης, έχει σταλεί μία επιστολή προς όσους έχουν πάγκους μικροπωλητών σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στην πόλη και δεν είχαν άδεια. Μάλιστα, η αναφορά είχε να κάνει κυρίως με το Νεώριο και, όπως είπε ο κ. Πόκκιας, με αυτήν τους ζητούν να μαζέψουν ό,τι έχει μείνει από εξοπλισμό μέχρι το τέλος του μήνα, διαφορετικά από τον επόμενο μήνα θα βγουν συνεργεία για να μαζέψουν αυτούς τους παράνομους πάγκους «διότι, πρέπει πια ό,τι γίνει από εδώ και πέρα, και ενόψει της νέας σεζόν, να είναι κατάλληλα οργανωμένο», όπως είπε.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των παγίδων για τα ανεπιτήρητα ζώα, έχουν τοποθετηθεί για πρώτη φορά περίπου σαράντα παγίδες σε όλο το νησί και θα αρχίσει η περισυλλογή τους εκεί που προκαλούν ζημιές, είτε στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, είτε στις καλλιέργειες είτε στους οικισμούς.

Πάντως, ο Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να πει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα και όποιες κινήσουν και αν κάνουν δεν αντιμετωπίζεται αφού για να μαζευτούν εξήντα χιλιάδες ανεπιτήρητα πάνω στο νησί απαιτεί αρκετό χρόνο, δυνάμεις και μέσα που δεν τα διαθέτουν.

Έτσι, αυτό που προσπαθούν είναι να ενεργοποιήσουν τους κτηνοτρόφους για να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι αφού είναι οι μόνοι που μπορούν να μαζέψουν το πρόβλημα για να μην έχουμε τροχαία, ζημιές τις καλλιέργειες αλλά και αρνητική εικόνα ως τουριστικός προορισμός.

Τέλος, όσοι έχουν ανελκυστήρες είτε στα ξενοδοχεία είτε στις επιχειρήσεις, ακόμη και σε οικίες, θα πρέπει να τα δηλώσουν στη Διεύθυνση εμπορίου του Δήμου, μέσα στο επόμενο διάστημα, διότι έχουν υπάρξει διάφορα ατυχήματα και ο νόμος προβλέπει ότι αν δεν είναι καταχωρημένα στα μητρώα του Δήμου, θα υπάρξουν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών