Διακανονισμό θέλουν να κάνουν οι εργαζόμενοι της ΡΟΔΑ

Διακανονισμό θέλουν να κάνουν οι εργαζόμενοι της ΡΟΔΑ

Διακανονισμό θέλουν να κάνουν οι εργαζόμενοι της ΡΟΔΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 505 ΦΟΡΕΣ

Έπειτα από την απόφαση του Πρωτοδικείου της Ρόδου που τους δικαιώνει

Σε διακανονισμό με την Επιχείρηση επιθυμούν να πάνε και οι 58 εργαζόμενοι της ΔΕΣ ΡΟΔΑ που δικαιώθηκαν από το Πρωτοδικείο Ρόδου για περικοπές που είχαν γίνει στους μισθούς τους το 2010, ώστε να μην κατασχέσουν ποσό άνω των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ από τον λογαριασμό της την ερχόμενη Τρίτη, συναισθανόμενοι τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στη λειτουργία της αλλά και για τους ίδιους.

Το παραπάνω αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, στη γενική συνέλευση που συγκάλεσαν προχθές το πρωί και, τώρα βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης που θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΡΟΔΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή του, ευελπιστώντας να κάνουν αποδεκτό το αίτημά τους για διακανονισμό, τροποποιημένο όμως από τη δική της πρόταση προς τους ίδιους.

Στο θέμα αυτό, αναφέρθηκε, χθες, αναλυτικά, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων κ. Μανόλης Κοντουδάκης. Όπως εξήγησε, λοιπόν, βγήκε μία απόφαση από το Πρωτοδικείο Ρόδου η οποία δικαιώνει τους 58 εργαζόμενους της ΔΕΣ ΡΟΔΑ για το θέμα των περικοπών της μισθοδοσίας τους το 2010 η οποία έγινε, κατά 7% στο βασικό μισθό και κατά 3% στα επιδόματα.

Η απόφαση βγήκε υπέρ τους και αναφέρει ότι είναι προσωρινά εκτελεστέα. Οι δύο αποφάσεις αυτές (σ.σ. η μία είναι για τα 57 και η άλλη για 1 άτομο που είχε κινηθεί μόνος του), κοινοποιήθηκαν στην Επιχείρηση, ενημερώθηκε και ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και περιμένουν να δουν τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα αφού, σε πρώτη φάση, η Επιχείρηση δεν έφερε το θέμα στο Δ.Σ. αλλά συζητήθηκε μόνο μετά από παρέμβαση του κ. Κοντουδάκη στα εκτός ημερησίας διάταξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νομικός σύμβουλος της Εταιρίας του είπε ότι θα πρέπει να γίνει απόγραφο και όλες οι διαδικασίες που χρειάζονται για να έρθει επίσημα ως θέμα στο Δ.Σ. και έτσι έκαναν ακριβώς ότι τους είπε.

Οι εργαζόμενοι, έκαναν αίτηση για κατάσχεση του λογαριασμού, πήραν έγκριση από την τράπεζα ότι το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να κατασχεθεί από τον λογαριασμό, ενδιάμεσα έγινε μία ανακοπή από την Επιχείρηση γι’ αυτή την ενέργεια η οποία επιδικάστηκε και την έχασε η Επιχείρηση, δηλαδή ήταν υπέρ των εργαζομένων.

Πέντε-έξι μέρες μετά-συνέχισε-έγινε νέα ανακοπή από την Επιχείρηση για σχεδόν τους ίδιους λόγους, εκδικάστηκε και αυτή από το Ειρηνοδικείο Ρόδου, η οποία ήταν, επίσης, υπέρ τους. Έτσι, περιμένουν στις 25 Νοεμβρίου που υπάρχει ακόμα μία ανακοπή, πάλι από την Επιχείρηση, και θεωρούν ότι θα την κερδίσουν και αυτή επειδή οι λόγοι είναι οι ίδιοι.

Από εκεί και πέρα, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος, το Εφετείο γι’ αυτή την υπόθεση έχει οριστεί για τις 16 Ιουνίου και μέχρι τότε περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει ότι η ενέργειά τους παραμένει. Δηλαδή, έχει γίνει κατάσχεση και δέσμευση του λογαριασμού της ΔΕΣ ΡΟΔΑ για 525 χιλιάδες ευρώ που είναι το κεφάλαιο, χωρίς τους τόκους δηλαδή. Και είπε, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος:

«Καταλαβαίνουμε ότι, αν προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Και στην Επιχείρηση, φυσικά επειδή είναι αλυσίδα αυτό, θα υπάρξει και σ’ εμάς. Έχουμε αποδείξει, πολλά χρόνια τώρα, ότι οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται πάνω απ’ όλα να πηγαίνει καλά η Επιχείρηση ώστε να έχει έσοδα και εμείς να έχουμε δουλειά και να φέρνουμε χρήματα στο σπίτι μας. Το έχουμε αποδείξει αυτό. Πιστεύω ότι όλοι το έχουν δει.

Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνουμε ότι η Επιχείρηση έχει ανάγκη από ανανέωση στόλου, ότι έχει τρέχοντα έξοδα, καταλαβαίνουμε ότι κάθε ευρώ είναι σημαντικό για την Επιχείρηση μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την απόφαση του Δικαστηρίου γιατί και η κάθε οικογένεια των εργαζομένων της ΡΟΔΑ, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, τα έχουν ανάγκη για το σπίτι τους. Όπως και εμάς, λοιπόν, το 2010 μας είχαν κάνει τις περικοπές του 10% και μας είχαν κόψει αυτά τα λεφτά, έλειπε και από τις οικογένειές μας ένα σημαντικό ποσό που παίρναμε κάθε μήνα».

Όπως εξήγησε, ένας οδηγός που έπαιρνε 1300 ευρώ μισθό, έφθασε τώρα να παίρνει 850-900 ευρώ, δηλαδή μιλάμε για μία περικοπή της τάξεως των 400-500 ευρώ. Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχουν και χειρότερα, δηλαδή εργαζόμενοι απλήρωτοι, ή οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ρόδου, στους οποίους συμπαραστέκονται.

Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει είπε ο κ. Κοντουδάκης, ωστόσο τους δόθηκε η ευκαιρία να αντισταθούν μέσω της Δικαιοσύνης και αυτή τους δικαίωσε. Από τη στιγμή, λοιπόν, που τους δικαίωσε πιστεύουν ότι ένας σώφρων άνθρωπος, αν είχε μία τέτοια απόφαση, θα διεκδικούσε τα χρήματά του.

Όπως είπε, από την πρώτη στιγμή η Επιχείρηση δεν έκανε συζήτηση για διακανονισμό, τους κόντραρε με τις ανακοπές και κάθε μία την πλήρωναν έξτρα και μάλιστα έφθασαν στο σημείο να κάνουν έρανο στους εργαζόμενους για να μπορέσουν να το κάνουν αφού το Σωματείο δεν είχε τα χρήματα, τα κατάφεραν αφού τις κέρδισαν και, από εκεί και πέρα, μέχρι στιγμής, υπάρχουν κατασχεμένα 525 χιλιάδες ευρώ στο λογαριασμό της ΔΕΣ ΡΟΔΑ που δεν μπορεί να τα αγγίξει η Επιχείρηση ενώ υπολογίζουν ότι, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα-Τρίτη, τα χρήματα αυτά θα έχουν περάσει στην κατοχή τους.

Πάντως, ο κ. Κοντουδάκης, δεν παρέλειψε να πει ότι υπήρξε μία καλή παρέμβαση από πλευράς του Προέδρου της Επιχείρησης, του κ. Παρασκευά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τους είχε πει ότι κατανοεί το πρόβλημα, ότι ήθελε να δώσει μία λύση που να μη φέρει σε δύσκολη θέση την Επιχείρηση αλλά να μην δημιουργήσει πρόβλημα και στους εργαζόμενους.

Τις προηγούμενες ημέρες, τους έκανε μία σχετική πρόταση ωστόσο, όπως είπε, ακόμη δεν πρόκειται για κάτι οριστικό, προκειμένου να αποπληρωθεί το ποσό αλλά πιο ομαλά και όχι με την κατάσχεση. Ο Πρόεδρος θεώρησε, βέβαια, ότι δεν μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση μόνος του και έτσι συγκάλεσε γ.σ. η οποία έγινε προχθές το πρωί στα γραφεία του Συνδικάτου, παρουσία της πλειοψηφίας των εργαζομένων και, μετά συζήτηση που έγινε και μία εξήγηση που έδωσαν σε όλους για το ποιες ακριβώς είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα, τι προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Επιχείρηση αν πάρουν τα λεφτά όλα μαζί και τι τους προτείνει, έβγαλαν μία απόφαση.

Πρόκειται για μία αντιπρόταση προς την Επιχείρηση για διακανονισμό. Δηλαδή, είπε η γ.σ. ότι δεν θέλει να τη φέρει σε δύσκολη θέση και μπορούν να σταματήσουν την κατάσχεση. Έκαναν, λοιπόν, μία αντιπρόταση διακανονισμού η οποία έχει κατατεθεί στην Επιχείρηση από προχθές προφορικά και χθες, νωρίς το πρωί, γραπτώς και περιμένουν να τους ειδοποιήσουν. Έτσι, περιμένουν να γίνει άμεσα η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης με μοναδικό θέμα αυτό και εκεί θα δουν τι απόφαση θα ληφθεί για το αν θα προχωρήσουν σε διακανονισμό ή να συνεχίσουν με την κατάσχεση, κάτι που σημαίνει ότι την Τρίτη το πρωί θα γίνει η μεταφορά των χρημάτων.

Ο κ. Κοντουδάκης, άσχετα με το τι απόφαση θα πάρει η Διοίκηση της Επιχείρησης, θέλησε να ευχαριστήσει τους συναδέλφους του επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν διεκδικήσεις ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ, ο καθένας θέλει σήμερα να τα πάρει όλα μαζί, αλλά αυτό το έβαλαν στην άκρη και είπαν να τα πάρουν σε δόσεις φθάνει να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην Επιχείρηση και να πάνε τώρα τα χρήματα σε σωστό σκοπό, δηλαδή στην ανανέωση στόλου ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχουν προς τους ροδίτες και τους τουρίστες.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει στις 10 Μαΐου η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024