Στο εδώλιο Ροδίτης και Αφρικανός για 110 κιλά ναρκωτικών

Στο εδώλιο Ροδίτης και  Αφρικανός για 110 κιλά ναρκωτικών

Στο εδώλιο Ροδίτης και Αφρικανός για 110 κιλά ναρκωτικών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 987 ΦΟΡΕΣ

Αρνούνται όλες τις κατηγορίες

Με την υπόθεση των 110 κιλών της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ, η οποία είχε εξιχνιαστεί στην αρχή του τρέχοντος έτους από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου και σε αυτήν κατηγορούνται δύο άτομα, θα ασχοληθεί στην προσεχή του συνεδρίαση το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν 51χρονος κάτοικος Ρόδου και 36χρονος από την Αιθιοπία οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με την ειδικότερη μορφή της διαμετακόμισης, της εισαγωγής, κατοχής και αποστολής, από δράστη που ενεργεί κατ’ επάγγελμα και το όφελος υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση.

Και οι δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά από εντάλματα που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο μεν 51χρονος σε χωριό του νησιού μας όπου διέμενε και ο 36χρονος στην Αθήνα.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου και συνολικά στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης έχουν κατασχεθεί 108.938 γραμ. της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ τα οποία είχαν σταλεί από την Αιθιοπία σε 53 συσκευασίες που περιλαμβάνονταν σε 14 δέματα.


Όλα ξεκίνησαν στις 7 Ιανουαρίου 2015 όταν υπάλληλοι του Τμήματος εκ των υστέρων ελέγχων Παραποιημένων και Δίωξης εντόπισαν και κατάσχεσαν στον χώρο των ΕΛ.ΤΑ. στο τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνολικά 22 δέματα με διαφορετικούς αποστολείς και τρεις παραλήπτες. Τα δέματα περιείχαν αποξηραμένα φύλλα της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ. Από τα 22 αυτά δέματα, τα 6 που περιείχαν 24 συσκευασίες με 46.650 γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας, προορίζονταν για τη Ρόδο.

Τα δέματα αυτά ήρθαν πράγματι στο νησί μας στις 20 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, το οποίο και ανέλαβε πλέον τον χειρισμό της όλης υπόθεσης. Την επόμενη μέρα (στις 21 Ιανουαρίου 2015) έγινε η πρώτη προσπάθεια να πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη παράδοση των έξι δεμάτων στον άνθρωπο που αναγράφονταν ως παραλήπτης, δηλαδή στον 51χρονο.

Όμως ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε για να παραλάβει τα πακέτα και έτσι οι αστυνομικοί τον εντόπισαν τελικά έξω από το σπίτι του. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του 51χρονου διάφορα έγγραφα αποστολής χρημάτων μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, με παραλήπτη και αποστολέα (σε διαφορετικές περιπτώσεις) τον συλληφθέντα κάτοικο Ρόδου.

Όμως τα έξι δέματα δεν ήταν τα μοναδικά που είχαν έρθει στο νησί μας για τον 51χρονο. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την διερεύνηση της υπόθεσης, το Νοέμβριο του 2014 ο 51χρονος έπρεπε να είχε παραλάβει και άλλα δύο δέματα προερχόμενα από την Αιθιοπία όμως ουδέποτε εμφανίστηκε και τα δέματα επεστράφησαν στα ΕΛ.ΤΑ Ρόδου ως αζήτητα. Σε έλεγχο που ακολούθησε στις αποθήκες του ταχυδρομείου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν άλλα έξι δέματα με αποστολέα αλλοδαπό (όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μόνο που τα στοιχεία ήταν διαφορετικά), και παραλήπτη πάντα τον 51χρονο κάτοικο Ρόδου.

Συνολικά τα 8 δέματα αυτά περιείχαν 29 συσκευασίες της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ βάρους 62.288 γραμ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου 2014, ο 51χρονος έστειλε στις Η.Π.Α. δύο δέματα βάρους 18.060 γραμ. και 17.870 γραμ. αντίστοιχα με την ίδια ουσία. Και τα δύο δέματα έφεραν ως αποστολέα το όνομα του 36χρονου. Μάλιστα τα αποδεικτικά της αποστολής οι αστυνομικοί τα βρήκαν στην έρευνα που έκαναν στο σπίτι του 51χρονου.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που διακινήθηκαν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, σύμφωνα με την δικογραφία ο 51χρονος φέρεται να παρέλαβε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 το χρηματικό ποσό των 807,64 ευρώ και των 660,03 ευρώ από τις Η.Π.Α. και με αποστολέα διαφορετικό αλλοδαπό σε κάθε περίπτωση. Την ίδια δε ημέρα ο 51χρονος φέρεται να έστειλε μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών στον 36χρονο συγκατηγορούμενο του, το ποσό των 841,08 ευρώ. Επίσης στις 3 Ιουλίου 2014 ο 51χρονος φέρεται να έστειλε μέσω της ίδιας εταιρείας ταχυμεταφορών το χρηματικό ποσό των 323,50 ευρώ στον 36χρονο.


Μεγάλη ποσότητα, μεγάλα τα κέρδη
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη ποσότητα η οποία ξεπερνά τα 108 κιλά ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ είναι αν όχι η μεγαλύτερη από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέρδη αυτών που πωλούσαν την συγκεκριμένη ουσία θα ανέρχονταν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, καθώς τα 100 γραμμάρια ΚΗΑΤ πωλούνται προς 30 ευρώ στα στέκια των τοξικομανών. Έτσι τα 108.938 γραμ. ΚΗΑΤ που κατασχέθηκαν «κοστολογούνται» σε καθαρή αξία 32.681 ευρώ!

Αρνούνται τις κατηγορίες
Πάντως και οι δύο εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.
Ειδικότερα τόσο προανακριτικά όσο και ενώπιον της ανακρίτριας όπου βρέθηκε, ο 51χρονος επεσήμανε πως αφενός δεν γνώριζε το περιεχόμενο των δεμάτων που παραλάμβανε καθώς θεωρούσε ότι επρόκειτο για τοπικά προϊόντα της Αιθιοπίας και αφετέρου ακόμη και αν ήξερε σε καμία περίπτωση δεν θα αντιλαμβανόταν ότι επρόκειτο για απαγορευμένη ουσία αφού στην χώρα (στην Αιθιοπία) όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια τα φυτικό αυτό προϊόν κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους χωρίς κανέναν περιορισμό!

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας υπήρξε διαφωνία μεταξύ εισαγγελέως και ανακρίτριας καθώς η πρώτη ζήτησε να αφεθεί ο 51χρονος ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και η κα. Ανακρίτρια να κριθεί προσωρινά κρατούμενος και να πάρει το δρόμο για τις φυλακές.

Την διαφωνία έλυσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου το οποίο και αποφάσισε ο 51χρονος να πάρει το δρόμο για τις φυλακές.

Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και ο 36χρονος απολογούμενος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε στην ανακρίτρια Ρόδου ότι και αυτός ενεργούσε για λογαριασμό ενός αλλοδαπού από την Αιθιοπία στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης και πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο των δεμάτων.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα οι οποίες με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση του 36χρονου και τον έστειλαν στην φυλακή.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Γρηγόρης Μοράρης και Νικήτας Μπόλκας.

Διαβάστε ακόμη

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο

Παλαιστίνιος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού και εκβίαση

«Δεν ήταν δικά μου τα 4,6 κιλά χασίς» ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 32χρονος