Ακυρώνουν τουριστικά πακέτα προς τη Τουρκία, τα ρωσικά πρακτορεία

Ακυρώνουν τουριστικά πακέτα προς τη Τουρκία, τα ρωσικά πρακτορεία

Ακυρώνουν τουριστικά πακέτα προς τη Τουρκία, τα ρωσικά πρακτορεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 445 ΦΟΡΕΣ

Ελπίδες για στροφή προς την Ελλάδα

Οι έλληνες tour operators αρχίζουν να ξεσκονίζουν πάλι τα «ρώσικα» που ξέχασαν φέτος ενώ οι τούρκοι συνάδελφοι τους παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία το πώς δυναμώνει η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικές δυνάμεις και την παρότρυνση της Μόσχας προς τους Ρώσους τουρίστες να αποφεύγουν την Τουρκία.

Μία πτώση του ρωσικού τουρισμού προς την Τουρκία θα είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της χώρας καθώς τα έσοδα από τους Ρώσους τουρίστες υπολογίζονται σε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια ετησίως. Μόνο το 2014, πάνω από 4,48 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία, φέρνοντας σε έσοδα περίπου 4 δισ. δολ. όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία ή το 12% των συνολικών τουριστικών εσόδων της χώρας (34,3 δις. δολάρια έσοδα, από 40 εκατ. τουρίστες).

Το πρώτο «χτύπημα» στους Τούρκους tour operators ήρθε από τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ο οποίος ενημέρωσε τους συμπατριώτες του να μην επισκεφθούν την Τουρκία. Επίσης από προχθές Τρίτη 24 Νοεμβρίου χιλιάδες ρώσοι χρήστες του twitter καλούσαν τους συμπατριώτες τους να μποϋκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από ανακοινώσεις ρωσικών πρακτορείων τουρισμού. Το Rostourism συστήνει την αναστολή των πωλήσεων τουριστικών πακέτων προς την Τουρκία ενώ σύμφωνα με το Τass το ρωσικό το Natali Tours ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων προς την Τουρκία στο εγγύς μέλλον.

Όλα αυτά έρχονται σαν συνέχεια μιας μείωσης κατά 19,5% (678.086) της ροής ρώσων τουριστών το πρώτο δεκάμηνο του 2015 σε σύγκριση με πέρυσι.

Η σημαντική πτώση του αριθμού των ρώσων επισκεπτών στη Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο οφείλεται πρωτίστως στη κρίση του ρουβλίου.

Ελπίδες για Ελλάδα
Οι ελληνικοί τουριστικοί παράγοντες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την όλη πορεία των ρωσοτουρκικών σχέσεων όπως βέβαια και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αν και είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων, είναι προφανές ότι αρχίζουν και μπαίνουν διάφορες μεταβλητές στην εξίσωση «πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2016» και ιδιαίτερα «ροή ρώσων τουριστών» καθώς υπό προϋποθέσεις η χώρα μας μπορεί να καρπωθεί ένα μέρος του ρωσικού τουριστικού ρεύματος που υπό άλλες συνθήκες θα προτιμούσε την Τουρκία.

Έτσι θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό που άφησε φέτος ο Ρωσικός τουρισμός και στην Ελλάδα που μέχρι στιγμής (ενιάμηνο) υπολογίζεται σε -69% σε εισπράξεις (μόλις 341,8 εκατ, ευρώ από 1.103,8 πέρυσι την ίδια περίοδο) και -62% σε επισκέψεις (441,3 χιλιάδες από 1.163,7 χιλιάδες πέρυσι).

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αναρωτιέται στο twitter αν η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί αυτής της κατάστασης. «Μας δίνεται τώρα δυνατότητα με κατάλληλες κινήσεις να ανακτήσουμε το 16 έως 1 δις απολεσθέντων τουριστικών εσόδων από Ρωσία. Θα τις κάνουμε;» σχολιάζει και το ερώτημα είναι βέβαια τι μέτρα λαμβάνονται και τι στρατηγική χαράζεται για να αξιοποιηθεί η ρωσοτουρκική διένεξη.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα παραμείνει μία «όαση σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή. Υπέρ της χώρας μας συνηγορεί πάντως και η πρόσφατη διπλωματική προσέγγιση Ρωσίας-ΗΠΑ και ΕΕ!
Πηγή: bluebirds.gr

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»