Ένα υπέροχο συλλεκτικό βιβλίο για τις Φάνες, τα ήθη και τα έθιμα

Ένα υπέροχο συλλεκτικό βιβλίο για τις Φάνες, τα ήθη και τα έθιμα

Ένα υπέροχο συλλεκτικό βιβλίο για τις Φάνες, τα ήθη και τα έθιμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 373 ΦΟΡΕΣ

Περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανών

Αφιερωμένο σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου των Φανών, είναι το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες με τίτλο «Φάνες, ήθη κι έθιμα μέσα από θεατρικές παραστάσεις στην Φανενή διάλεκτο, αναμνήσεις κι εκδηλώσεις.»

Την επιμέλεια του βιβλίου είχε ο συμπατριώτης μας Απόστολος Π. Κυριατσούλης, ο οποίος ευχαριστεί θερμά όλους τους χορηγούς και τους δωρητές που έκαναν πραγματικότητα την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου.

Ο ίδιος εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες του, στις κυρίες Ελευθερία Κυριατσούλη και Μαίρη Μαγκάνη Σαββάκη για τα πέντε θέατρα που συνέγραψαν στη Φανενή διάλεκτο και σκηνοθέτησαν, γεγονός που αποτέλεσε τον κορμό του συγκεκριμένου βιβλίου. Επίσης ευχαριστίες εκφράζονται στην Ελευθερία και Απόστολο Ι. Κυριατσούλη, που έγραψαν για τα ήθη και τα έθιμα των Φανών από τα Χριστούγεννα μέχρι το Πάσχα.

Οι υπέροχες φωτογραφίες που αποτυπώνονται σε αυτή την έκδοση είναι του κ. Ρουβήμ Καρασάββα (ΡΟΔΟΣυλλέκτης) ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει «ταξιδέψει» με τον φακό της φωτογραφικής του μηχανής τις Φάνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο στόχος της έκδοσης
Όπως σημειώνεται, το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι ένας βασικός τρόπος διαφύλαξης, διατήρησης και μετάδοσης της παράδοσης με τα ήθη και τα έθιμα ενός χωριού, ενός νησιού κι ενός ολόκληρου έθνους.

Τα θεατρικά αυτά έργα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και τα οποία έγραψαν και σκηνοθέτησαν η Ελευθερία Κυριατσούλη και η Μαίρη Μαγκάνη Σαββάκη, παρουσιάστηκαν από το 2003 έως το 2014.

Τα θεατρικά, περιλαμβάνουν τα ήθη κι έθιμα των Φανών, της Αποκριάς, του προξενιού, του αρραβώνα του γάμου, της γέννας και της βάπτισης. Περιγράφεται ακόμα η συμπεριφορά των χωρικών όταν έρχονταν να παντρευτούν «ξένα» άτομα στο χωριό τους.

Τέλος περιγράφονται και οι «κόντρες» που είχαν ανάμεσά τους τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι των Φανών και της Σορωνής.
Στο ίδιο βιβλίο, περιέχονται ήθη κι έθιμα του χωριού, των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, του Άη Γιάννη, της Σαρακοστής και του Πάσχα.

Στο πρόλογο του βιβλίου επίσης, που γράφτηκε δια χειρός του κ. Παναγιώτη Α. Χαμουζά, υπάρχουν σε μια σελίδα οι Φανενές λέξεις που προέρχονται από την Αρχαία Ελληνική, μαζί με την ετυμολογία τους.

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου