Ένας μαθητής καταθέτει ιδέες για το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Ένας μαθητής καταθέτει ιδέες  για το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Ένας μαθητής καταθέτει ιδέες για το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 815 ΦΟΡΕΣ

Πρόταση του Μιχάλη είναι, οι εκδηλώσεις του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ να διαρκέσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα από όσο διαρκούν τώρα

Τις ιδέες του αναφορικά με τη διεξαγωγή του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου κατέθεσε συμπολίτης μας, μαθητής σχολείου, τις οποίες μάλιστα θέλησε να δημοσιοποιήσει με παρότρυνση εκπαιδευτικού, προκειμένου να τις διαβάσουν οι τοπικοί φορείς και οι αρμόδιοι του Φεστιβάλ και -γιατί όχι;-ενδεχομένως να τις ενσωματώσουν για τις επόμενες χρονιές.

Ο Μιχαήλ- Άγγελος Χατήρης, που φοιτά στη Β’ Γυμνασίου, μέσα από μια επιστολή που συνέταξε και σκοπεύει να στείλει και στους αρμόδιους, αναλύει το πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτό το πολιτιστικό και ιστορικό κεφάλαιο στο σήμερα, σε ότι αφορά τον τουρισμό. Μιλώντας στη "Ροδιακή", κατέθεσε τις σκέψεις και τις ιδέες του σχετικά με το Φεστιβάλ.

Ο ίδιος, φαντάζεται να λαμβάνουν μέρος ακόμη και οι υπάλληλοι των καταστημάτων της Παλιάς Πόλης αλλά και οι κάτοικοι της, ούτως ώστε να αισθάνονται, όσοι συμμετέχουν, στο Φεστιβάλ πώς ζούσαν στην εποχή των Ιπποτών.

Μέσα στις προτάσεις του, είναι οι υπάλληλοι του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου αλλά και των Μουσείων που βρίσκονται στην Παλιά Πόλη, οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων, να φορούν μεσαιωνικά ρούχα, ενώ θα μπορούσαν κάποιοι από αυτούς που λαμβάνουν μέρος στο Φεστιβάλ, να είναι ντυμένοι με σιδερένιες πανοπλίες ή και το λευκό χιτώνα με τον κόκκινο σταυρό του τάγματος του Αγίου Ιωάννη κρατώντας ξύλινα σπαθιά, οι οποίοι θα περιφέρονται σε όλη την Παλιά Πόλη, όπως έκαναν οι Ιππότες.

Αντίστοιχα, τέτοιου είδους περιπολίες θα μπορούν να κάνουν και στα τείχη της Παλιάς Πόλης, ενώ κάποιοι από αυτούς θα είναι τοποθετημένοι στις πύλες της.

Άλλοι Ιππότες κατά την διάρκεια της νύκτας μπορούν πάνω σε άλογα να κυκλοφορούν όπου τα άλογα είναι ασφαλή σε πλακόστρωτους δρόμους για να πορεύονται και όχι σε δρόμους, όπως ο δρόμος των Ιπποτών που έχει πέτρες γιατί είναι ακατάλληλοι για τα πέταλα των αλόγων.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε κατάσταση βροχής θα κυκλοφορούν μόνο οι Ιππότες χωρίς τα άλογα γιατί είναι πολύ επικίνδυνο λόγω ολισθηρότητας. Μάλιστα χρειάζεται να γίνουν πρόβες για να καταλάβουμε αν μπορεί να εφαρμοστεί", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μιχάλης.

Σε ότι αφορά τις διάφορες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ο Μιχάλης αναφέρει ειδικότερα για τα παιδιά των επισκεπτών αλλά και της πόλης μας, "θα ήταν ωραίο να οργανωθεί ένα παιχνίδι λογικής και κρυμμένου θησαυρού.

Για παράδειγμα, το παιχνίδι μπορεί να γίνεται σε διάφορους χώρους, όπως να ξεκινήσει από τα τείχη, να συνεχίσει στην τάφρο, μετά στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και να τελειώσει στην είσοδο της Κόκκινης Πόρτας.

Το παιχνίδι θα περιλαμβάνει χάρτες και οδηγίες για τον εντοπισμό ενός Τούρκου Ιππότη κατάσκοπου από ένα αντίπαλο κάστρο που δολοφόνησε άλλους Ιππότες και πρέπει να φυλακιστεί. Θα υπάρχουν σημεία στην Παλιά Πόλη όπου θα βρίσκονται σημειώματα και στοιχεία για την ταυτότητα του Τούρκου Ιππότη με τη μορφή γρίφων, σταυρόλεξων, ακροστιχίδων και χαρτών που θα οδηγούν τους συμμετέχοντες σε δρομάκια και τέλος στη σύλληψη του καταζητούμενου Ιππότη.

Η τελική φάση του παιχνιδιού θα ήταν ωραίο να γίνει στο βασιλικό κήπο και στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, αφού προηγηθεί ένα παιχνίδι λογικής στα δωμάτια του Παλατιού για να ολοκληρωθεί στην πύλη της Κόκκινης Πόρτας".

Πρόταση του Μιχάλη είναι, οι εκδηλώσεις του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ να διαρκέσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα από όσο διαρκούν τώρα για παράδειγμα τους μήνες Οκτώβριο και Μάρτιο για περίπου 1,5 μήνα.

Στο τέλος της συζήτησης δεν μπορεί να κρύψει την αγανάκτηση του σε ότι αφορά την εμφάνιση της Παλιάς Πόλης, όπως για παράδειγμα τα τείχη της τα οποία είναι γεμάτα με χόρτα, ενώ τονίζει και την ανάγκη να μην υπάρχουν καθόλου οχήματα μέσα στην Παλιά Πόλη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

"Φανταστείτε ότι είστε επισκέπτες, ότι έχετε έρθει στη Ρόδο για να ζήσετε αυτή την εμπειρία και πόσο άσχημο είναι να περπατάς ανέμελα και να έχεις τη μισή προσοχή σου σ’ αυτό που ζεις και την άλλη μισή στ’ αυτοκίνητα και τα άλλα μέσα που περνάνε.

Πόσο πολύ αυτό χαλάει την εικόνα και την εμπειρία...", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μιχάλης.
Ο ίδιος, όπως και πολλά άλλα παιδιά με αναπτυγμένη φαντασία, μπορούν να σκέφτονται για τον τόπο τους και να οραματίζονται όπως θέλουν την αξιοποίηση της ιστορίας αυτού του τόπου, ξαναζωντανεύοντας με αξιοθαύμαστη λεπτομέρεια τα μνημεία.

Κι αυτό - γιατί τελικά αξίζει να θυσιαστεί μια ώρα μαθήματος - είναι μόνο ένα δείγμα από το πόσο δημιουργικές ιδέες έχουν τα παιδιά, αρκεί να τους δώσουμε λίγο «χώρο» και προπαντός λίγο χρόνο για να τα ακούσουμε πραγματικά!

Οι φωτογραφίες είναι από προηγούμενες χρονιές από τις ημέρες που πραγματοποιείται το φεστιβάλ

Διαβάστε ακόμη

Το Τάγμα των Ιπποτών αναβιώνει στη Ρόδο

Εξαιρετική η εμφάνιση του χορευτικού εργαστηρίου του «Αίθωνα» στη Νίσυρο

Κοντσέρτο κλασικής μουσικής θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου

Πασχαλινή Συναυλία της Φιλαρμονικής δήμου Ρόδου

Σημαντική δράση στο «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδος-Κολοσσός

Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος

Κατανυκτική η εκδήλωση στον Ευαγγελισμό, με τους ιεροψάλτες και την Παραδοσιακή Χορωδία