Ρεκόρ παραβιάσεων από 1.375 (!) τουρκικά μαχητικά το 2015

Ρεκόρ παραβιάσεων  από 1.375 (!) τουρκικά  μαχητικά το 2015

Ρεκόρ παραβιάσεων από 1.375 (!) τουρκικά μαχητικά το 2015

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 211 ΦΟΡΕΣ

«Φιλία» στα λόγια από τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου, αλλά στο Αιγαίο το 2015 η Τουρκία έδειξε το πιο εχθρικό πρόσωπό της απέναντι στην Ελλάδα. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η δραστηριότητα των πολεμικών αεροσκαφών της Αγκυρας σε χώρους ελληνικής κυριαρχίας (εθνικός εναέριος χώρος και FIR Αθηνών) υπήρξε ιδιαίτερα έντονη, ενώ και ο αριθμός των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό εθνικό έδαφος υπήρξε προκλητικά αυξημένος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για το έτος που τελείωσε, η τουρκική πολεμική αεροπορία «έστειλε» στο Αιγαίο 1.375 πολεμικά αεροσκάφη, από τα οποία πολλά ήταν οπλισμένα. Συνολικά οι οπλισμένοι σχηματισμοί που εισήλθαν στο Αιγαίο ήταν 135, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36 προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Στον συνολικό πίνακα που έδωσε το Γενικό Επιτελείο καταγράφονται 863 παραβιάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) εντός του FIR Αθηνών και 1.777 παραβάσεις (!) του εθνικού εναέριου χώρου, υποχρεώνοντας τους Ελληνες πιλότους να αναχαιτίζουν καθημερινά τους εισβολείς. Στις αερομαχίες που έλαβαν χώρα σημειώθηκαν 80 εμπλοκές.
Σύμβαση με την Ε.Ε.

Την ώρα που η Τουρκία δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, όπως φάνηκε στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους -και μάλιστα χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί παραβίαση του εθνικού χώρου της-, τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά με την Ελλάδα, με την οποία υποτίθεται ότι επιδιώκει (και υποχρεούται από την προενταξιακή σύμβαση με την Ε.Ε.) σχέση καλής γειτονίας.

Η διαφορετική αυτή αντιμετώπιση αναδείχθηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όταν η Αγκυρα επιχείρησε να δικαιολογηθεί για την κατάρριψη του Σουχόι και ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωνε ότι το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του.

Η τουρκική προκλητικότητα διατηρήθηκε αμείωτη ολόκληρο τον χρόνο, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να θίξει το θέμα στις κοινές δηλώσεις με τον Α. Νταβούτογλου όταν επισκέφθηκε την Τουρκία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις συχνές παραβιάσεις του ΕΕΧ, καθώς και στη μη τήρηση των κανόνων αβλαβούς πλεύσης από την πλευρά τουρκικών πλοίων. «Θα τα ξανασυζητήσουμε και μέσα από τον διάλογο θα τα αντιμετωπίσουμε, αφού στόχος είναι η ασφάλεια-συνεργασία στο Αιγαίο» είπε, αισιοδοξώντας ότι απευθύνεται σε φίλους και όχι σε... εχθρούς.

Γράφει ο Νίκος Σταυρουλάκης από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά