Δεκτά τ’ ασφαλιστικά μέτρα δανειολήπτη Ελβετικών φράγκων

Δεκτά τ’ ασφαλιστικά μέτρα δανειολήπτη Ελβετικών φράγκων

Δεκτά τ’ ασφαλιστικά μέτρα δανειολήπτη Ελβετικών φράγκων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 403 ΦΟΡΕΣ

Από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου

Δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δανειολήπτη ελβετικού φράγκου, ο οποίος προσέφυγε διά της δικηγόρου του κ. Κατερίνας Βολονάκη, κατά τράπεζας.

Η νέα δικαστική απόφαση εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο στις 31 Δεκεμβρίου 2015, και σύμφωνα με αυτήν διατάσσεται η τράπεζα να ανέχεται την καταβολή των δόσεων με την αρχική ισοτιμία, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής του.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά γνωστό οδοντίατρο της Ρόδου ο οποίος έλαβε το 2001 στεγαστικό δάνειο σε ευρώ , το οποίο κατά παρότρυνση της τράπεζας το 2007 μετέτρεψε σε ελβετικό φράγκο και έλαβε και έτερο δάνειο και πάλι σε ελβετικό φράγκο.

Το συνολικό ποσό δανείου ανερχόταν σε 536.738,00 ελβετικά φράγκα με ισοτιμία 1,6420, που αναλογούσε σε 326.800,63 ευρώ. Η δόση του ήταν περί τα 1.340,00 ευρώ μηνιαίως. Στην πορεία λόγω της σοβαρής ανατιμήσεως του ελβετικού φράγκου η δόση του αυξανόταν σταδιακά , με αποτέλεσμα το 2015 να έχει ανέλθει στο ποσό των 2.106,00 ευρώ. Το δάνειο εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι το τελευταίο έτος, οπότε και μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματά του και ήταν ανέφικτο να καταβάλλει τις δόσεις του. Οι καταβολές του δανειολήπτη από την χρονική στιγμή που έλαβε τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο μέχρι τις 6 Μαρτίου 2015 ανέρχονταν σε 161.849,54.

Εν κατακλείδι για ένα δάνειο 327.000 ευρώ καταβλήθηκαν σε 8 μόλις έτη 162.000 ευρώ και το κεφάλαιο του δανείου, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε κατά 50.000 ευρώ.
Για την αποκατάσταση της αδικίας ο δανειολήπτης άσκησε αγωγή για να κριθεί σχετικός άκυρος όρος της σύμβασης, ως καταχρηστικός, να αναγνωριστεί το άληκτο κεφάλαιο σε ισοτιμία 1,6420 και να καταβάλλει πλέον τις δόσεις με την αρχική ισοτιμία .

Επίσης άσκησε ασφαλιστικά μέτρα και ζήτησε μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή του να ανέχεται η τράπεζα την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία. Ήδη ο Δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του δανειολήπτη και υποχρέωσε την τράπεζα ν΄ ανέχεται την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την ΑΡΧΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10