Αγνώριστη θα γίνει όλη η παραλιακή ζώνη της Ρόδου

Αγνώριστη θα γίνει όλη η παραλιακή ζώνη της Ρόδου

Αγνώριστη θα γίνει όλη η παραλιακή ζώνη της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4565 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με τα έργα που προγραμματίζει το Λιμενικό Ταμείο

...Αγνώριστη αναμένεται να γίνει ολόκληρη η παραλιακή ζώνη της Ρόδου με τη δρομολόγηση των έργων που έχει προγραμματίσει το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (Λ.Τ.), για αρκετά από τα οποία ο στόχος είναι να λειτουργούν με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου και θεωρείται ότι θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα αλλά και τη λειτουργία της πόλης.

Για τα άμεσα σχέδια του Λ.Τ. από την αρχή της νέας χρονιάς και για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται, μίλησε στη «Ρ» ο Πρόεδρος του Λ.Τ., κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Καταρχήν, χθες, ο ίδιος και η Αντιπρόεδρος του Λ.Τ., Αντιδήμαρχος, κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, συνόδευσαν τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, στην αυτοψία που πραγματοποίησε στο χώρο του νέου καρνάγιου όπου ως γνωστόν έχει γίνει μονομερής παραχώρηση στην Εταιρία «Άλφα 1» για τους επόμενους 35 μήνες για να το λειτουργήσει ως χώρο επισκευής σκαφών.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι του Λ.Τ. έμειναν ικανοποιημένοι από την πρόοδο των εργασιών μια και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η περίφραξη του ακινήτου και των 65 στρεμμάτων λιμενικής ζώνης ενώ έχουν φύγει τα περισσότερα από τα μπάζα που υπήρχαν στην περιοχή (σ.σ. πάνω από χίλια τριαξονικά φορτηγά!). Απομένουν ακόμη κάποια σιδερικά και οχήματα τα οποία επίσης αναμένεται ότι θα έχουν απομακρυνθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Άμεσα θα τοποθετηθούν και οι πόρτες και θα κλείσει πλέον ο χώρος ώστε η Εταιρία να μπορέσει μετά να τον ασφαλτοστρώσει και να γίνει λειτουργικός. Ακολούθως, θα ξεκινήσει ο καθαρισμός της λεκάνης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Λ.Τ. έχουν «φύγει» και τα περισσότερα παραπήγματα που υπήρχαν μέσα και μένουν ακόμη τέσσερα πίσω από το τοιχίο για τα οποία έχουν δώσει διορία μέχρι τα τέλη του μηνός.

Λιμάνι Ακαντιάς
Από τη νέα σεζόν, πραγματικά αναμένεται να αλλάξει η όψη αλλά και η λειτουργικότητα του εμπορικού λιμανιού της Ρόδου με τα έργα που προγραμματίζονται:
Καταρχήν, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου επιβατών. Η διακήρυξη είναι έτοιμη και οι όροι της θα έρθουν για έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Τ. μέσα στο μήνα.

Ως γνωστόν, το κτίριο θα ενοικιαστεί σε ιδιώτη καθώς προβλέπεται εκεί η λειτουργία κυλικείου, επίσης θα δημιουργηθεί αίθουσα αναμονής ενώ θα στεγαστούν και τα εκδοτήρια των Εταιριών των εμπορικών πλοίων.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η διαδικασία για τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, που επίσης θα τον εκμεταλλευτεί ιδιώτης. Γι’ αυτόν, προβλέπεται να κατασκευαστεί μία πέργκολα 100 τ.μ., θα γίνει φύτευση γκαζόν, θα περιφραχθεί, ακόμα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου θα φυτευτούν δένδρα και γενικά θα υπάρξει μία ριζική αλλαγή της εικόνας που θεωρείται ότι θα αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις του λιμανιού. Αυτό το έργο αναμένεται να είναι λειτουργικό με την έναρξη της νέας σεζόν.

Επίσης, άμεσα θα βγει σε δημοπράτηση και το έργο της απορροής των ομβρίων υδάτων στο λιμάνι της Ακαντιάς, ώστε να σταματήσει να υπάρχει αυτή η άσχημη εικόνα στα δεξιά μετά την είσοδο όπου συσσωρεύονται νερά, υπάρχουν μπάζα κτλ. Έτσι, θα γίνει περισυλλογή των ομβρίων τα οποία θα οδηγηθούν μέσα στο λιμάνι.

Η μελέτη είναι έτοιμη και το κόστος της ανέρχεται στα 220 χιλιάδες ευρώ ενώ το έργο θα δημοπρατηθεί μέχρι τα τέλη του μηνός.

Βασικό έργο για τη λειτουργία του εμπορικού λιμένα είναι και η δημιουργία πάρκινγκ. Θα δημιουργηθεί, λοιπόν, ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης και η λειτουργία της θα ανατεθεί σε ιδιώτη. Προβλέπεται η δημιουργία 330 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, 15 θέσεων για πούλμαν, 30 θέσεων για τους πράκτορες, 15 θέσεις για ταξί καθώς και χώρος στάθμευσης για μοτοποδήλατα. Ακόμη, σχεδιάζεται η σύνδεση της οδού Αυστραλίας με την είσοδο του λιμανιού με την κατασκευή ενός πεζόδρομου δυόμιση μέτρων. Επίσης, σιγά-σιγά, θα γίνει και η απομάκρυνση των σκαφών που υπάρχουν εκεί τα οποία θα φύγουν τελείως όταν θα γίνει το έργο του νέου καρνάγιου. Για την ώρα θα παραμείνουν εκείνα που βρίσκονται σε χώρο που ενοικιάζει ιδιώτης.

Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να αναδείξουν το κτίριο των καραβομαραγκών μια και υπάρχει εξοπλισμός ανεκτίμητης αξίας. Τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία χώρου 100 τ.μ. στεγασμένου και 200 τ.μ. αίθριου με στόχο να λειτουργεί και ως εκθετήριο.

Ακόμη, στις 18 Ιανουαρίου θα γίνει η δημοπρασία για τα παγκάκια που θα τοποθετηθούν στα λιμάνια και τη λιμενική ζώνη ενώ στόχος είναι να επαναλειτουργήσει και η γεφυροπλάστιγγα που υπήρχε στην Ακαντιά και η οποία είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ξύλινος πεζόδρομος
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός από το Λ.Τ. για την ολοκλήρωση του ξύλινου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου ο οποίος, ως γνωστόν θα συνεχιστεί μέχρι την Ακαντιά. Αύριο, Δευτέρα, ο κ. Χριστοδούλου έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους μελετητές. Όπως λέει, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο. Μέχρι τα τέλη του μηνός αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες εφαρμογής, θα ακολουθήσουν οι περιβαλλοντικές και θα περιμένουν τις εγκρίσεις.

Η μελέτη περιλαμβάνει, ακόμη, έργα ανάπλασης όπως η αναδιαμόρφωση της Θαλασσινής Πόλης αλλά και στο τέλος του ξύλινου πεζόδρομου κλειστό χώρο πάρκινγκ, δύο επιπέδων, 550 θέσεων.
Στο έργο περιλαμβάνονται και διάφορά άλλα, όπως η κατασκευή ενός κρηπιδώματος 280 τ.μ. στην παραλία του Κόβα, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα ημερόπλοια από το Μανδράκι.

Το τουριστικό λιμάνι
Καταρχήν, προβλέπεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας κυκλοφοριακής μελέτης που αναμένεται να βγει «στον αέρα» άμεσα και θεωρείται ότι θα βοηθήσει κατά πολύ στην αναβάθμιση της λειτουργίας του λιμανιού.

Επίσης, στο χώρο του τουριστικού λιμένα θα παραμείνουν μόνο πέντε θέσεις ταξί αφού, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν, απομακρύνονται από το σημείο που βρίσκονταν μέχρι τώρα και θα δημιουργηθεί χώρος για 25 ταξί στους «Αγγέλους».

Επίσης, εντός των ημερών θα λειτουργήσει στο λιμάνι και το δημοτικό ιατρείο που θα δημιουργηθεί το οποίο θα στελεχωθεί ενώ τις δύο ημέρες τις εβδομάδας που υπάρχει μεγάλη κίνηση λόγω των προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων, θα υπάρχει και γιατρός.
Ακόμη, θα δούμε και δύο ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια που θα κυκλοφορούν μέσα στο λιμάνι ώστε να μεταφέρουν επιβάτες που παρουσιάζεται ανάγκη, όπως ΑμΕΑ, ηλικιωμένους κτλ.

Άμεσα αναμένεται να γίνει και η απομάκρυνση των κατασχεμένων που βρίσκονται σε χώρο δίπλα στην αίθουσα του home-port, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα του Λ.Τ. καθώς εγείρονται και ζητήματα ασφαλείας βάσει της συνθήκης Σένγκεν. Έτσι, αφού ήρθαν σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα τα μεταφέρουν σε χώρο 880 τ.μ. στα Σγούρου, περιφραγμένο, ο οποίος θα φυλάσσεται.

Εκτός από τα παραπάνω, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος πτυσσόμενου τούνελ για τους επισκέπτες από την Τουρκία, το οποίο θα συνδέει το πλοίο με τον έλεγχο διαβατηρίων, ώστε να προστατεύονται οι επιβάτες από τις καιρικές συνθήκες.

Μαρίνα Μανδρακίου
Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση και της μαρίνας στο Μανδράκι είναι ανάμεσα στους στόχους του Λ.Τ.
Έτσι, καταρχήν, οριστική φαίνεται να είναι η απόφαση για να απομακρυνθούν τα εκδοτήρια των ημερόπλοιων και οι Εταιρίες θα πρέπει να βρουν έναν άλλο τρόπο για να πουλάνε τα εισιτήρια ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου, δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί που είναι ούτε να μεταφερθούν πιο πέρα.

Επίσης, τα κτίρια που έχει στην ιδιοκτησία του το Λ.Τ., άμεσα θα γίνουν σύγχρονες τουαλέτες ενώ έχει προβλεφθεί και η τοποθέτηση πυρασφάλειας για το λιμένα Μανδρακίου, προϋπολογισμού 220 χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, θα τοποθετηθεί και ηλεκτροκίνητη μπάρα και θα δημιουργηθεί ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης 73 θέσεων αυτοκινήτων.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο