Mεγάλη αναστάτωση για τον καταυλισμό των τσιγγάνων

Mεγάλη αναστάτωση για τον καταυλισμό των τσιγγάνων

Mεγάλη αναστάτωση για τον καταυλισμό των τσιγγάνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 471 ΦΟΡΕΣ

Η αποκεντρωμένη διοίκηση θα αποφασίσει που θα γίνει, ξεκαθάρισε ο δήμαρχος

Η αποκεντρωμένη διοίκηση είναι αυτή που θα αποφασίσει σε ποια περιοχή θα δημιουργηθεί τελικά ο νέος καταυλισμός των ρομά στο νησί της Ρόδου, ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στους κατοίκους Κοσκινού, τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τόνισε χτες ότι το δημοτικό συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο εκ του νόμου να προτείνει κάποια θέση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει εμπλοκή στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (θα ισχύσει η αιρεσιμότητα).

Όμως όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, η αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής σταματά σε αυτό το σημείο καθώς στη συνέχεια η αποκεντρωμένη διοίκηση θα πάρει την τελική απόφαση για το αν θα δεχτεί την πρόταση του δήμου ( στην προκειμένη περίπτωση προτάθηκαν δύο περιοχές η Αγία Βαρβάρα και το Τσαΐρι) ή αν θα επιλέξει άλλη περιοχή.

Παράλληλα η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα πάρει απόφαση για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων και η αστυνομία που θα επιβλέψει τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδιάκος, στο πλαίσιο της προκήρυξης για τη μίσθωση κατοικιών σε ρομά, δήλωσαν ενδιαφέρον τρεις συμπολίτες μας, όμως υπάρχουν περίπου δεκαεπτά οικογένειες που θα επιθυμούσαν να εγκατασταθούν σε σπίτια.

Για το λόγο αυτό, θα δοθεί παράταση της προκήρυξης μέχρι και το τέλος του μήνα.
Ο καταυλισμός θα δημιουργηθεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση σε σπίτια.

Ανακοίνωση δήμου
«Σε συνέχεια προηγούμενης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ανακοίνωσε ο Δήμος Ρόδου προς ιδιοκτήτες που επιθυμούν να ενοικιάσουν τις οικίες τους σε ΡΟΜΑ και να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα επιδότησης, ανακοινώθηκε παράταση της προθεσμίας έως την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016.

Συγκεκριμένα με την υπ΄ αριθμ. 50/2015 απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ: ΩΞΞΥ7ΛΞ-ΥΒΡ) εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των ΡΟΜΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προβλέποντας συγκεκριμένα για τους ΡΟΜΑ των Δήμων Ρόδου και Κω την εξασφάλιση και εγγύηση του «κατοικείν» τους και την ανάπτυξη υποστηρικτικού πλέγματος κοινωνικής παρέμβασης στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Ο Δήμος Ρόδου επιθυμώντας να συνδράμει στην ωρίμανση του έργου, που θα αποτελέσει τη βέλτιστη προσέγγιση στη λύση του χρόνιου προβλήματος των ΡΟΜΑ, καλεί όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και να ενοικιάσουν την κατοικία τους σε ΡΟΜΑ να δηλώσουν ενδιαφέρον έως την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο Γραφείο Δημάρχου Ρόδου – τηλ. 2241361387, φαξ. 2241046323, καθημερινά από 09:00πμ – 14:00μμ. και ηλεκτρονικά στο email: mayor@rhodes.gr.»

Έξαλλοι οι Κοσκινιάτες
Περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, έδωσαν οι κάτοικοι Κοσκινού στους αρμόδιους για να πάρουν τελική απόφαση σε ότι αφορά την περιοχή δημιουργίας του νέου καταυλισμού των ρομά.
Μεγάλος αριθμός Κοσκινιατών έφτασε χτες το μεσημέρι στο δημαρχείο, για να συναντηθεί με το δήμαρχο και να εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ο καταυλισμός αυτός στο Τσαΐρι.

Οι κάτοικοι ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένοι και δήλωσαν ότι οι ρομά είναι ανεπιθύμητοι γι’ αυτούς καθώς έχουν πληγεί καίρια από την παραβατικότητα που σημειώνεται από τα άτομα αυτά.

Ζήτησαν να μεταφερθούν μακριά από κατοικημένες περιοχές ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που φώναξαν «να τους πάρει ο δήμαρχος στα Απόλλωνα στο χωριό του».

Αντιπροσωπεία των κατοίκων με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Κοσκινού Νίκο Μανωλάγκα παρουσία δικηγόρων, συζήτησαν το θέμα στο γραφείο του δημάρχου, για διάστημα 2,5 ωρών, ενώ λόγω της τεταμένης κατάστασης στο δημαρχείο βρέθηκε και αστυνομική δύναμη.

Μετά από τη μαραθώνια συζήτηση, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη παρουσία και του εκπροσώπου της αποκεντρωμένης διοίκησης στην περιοχή Νίκου Θεοδωρίδη, αλλά και του περιφερειάρχη καθώς όπως έγινε γνωστό υπάρχει εναλλακτική πρόταση η οποία και θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Μέχρι τότε υπήρξε η διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει καμία μετεγκατάσταση ρομά στο Τσαΐρι.

Στο άκουσμα αυτής της απόφασης οι περισσότεροι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα και δήλωσαν ότι επί χρόνια ακούνε υποσχέσεις χωρίς αποτέλεσμα.
«Μας παραμυθιάζουν, ξυπνήστε», « αυτά είναι λόγια του αέρα, να πάρουμε τα όπλα» είπαν κάποιοι ενώ κάποιοι άλλοι φώναξαν «στον τόπο μας θα κάνουμε κουμάντο εμείς».

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας σε ρόλο πυροσβέστη προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να πείσει τους συμπατριώτες του να διαλυθούν ήσυχα, λέγοντάς ότι δεν είναι εποχή να πάρουμε τα όπλα και να κάνουμε ότι θέλουμε.

Aνακοίνωση των ΡΟΜΑ
“Σήμερα, 13/01/2016 και ώρα 13:15 έγινε η συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πουλάκη με θέμα τα καυτά και άλυτα ζητήματα των Ρομά. Ελέχθη ότι οι Ελληνικές υπηρεσίες και Δήμοι πρέπει να αποδεχθούν τους νόμους της Ευρωπαικής Ένωσης κα να μην αντιμετωπίζονται οι Ρομά σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Είναι γνωστό ότι η Διακήρυξη των δικαιωμάτων της Ευρώπης απαγορεύει να μετακινηθούν οικισμοί Ρομά χωρίς να γίνεται αντικατάστασή τους με άλλους οικισμούς οι οποίοι πληρούν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας, υγείας και έχουν όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Γνωρίζω από το 1980, ότι κατεδαφίσεις οικιών δεν έχουν εκτελεστεί σε όλους τους δήμους της χώρας και έτσι πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζοται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις με οικισμούς Ρομά ανά την χώρα.

Ακόμη, αποφασίσαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι οι Δήμαρχοι και οι υπηρεσίες της Ελλάδας πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρωπαική Ένωση προωθεί την μόνιμη λύση των υπαρχόντων προβλημάτων κατοικίας και υγείας των Ρομά με ολοκληρωτικά προγράμματα που καλύπτουν το 100% των κονδυλίων που χρειάζονται για την υλοποίησή τους.

Με εκτίμηση
Βασίλειος Στηροκλέας
Βασιλιάς των Ελλήνων Ρομά”

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει στις 10 Μαΐου η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024