Η χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους επαγγελματίες

Η χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους επαγγελματίες

Η χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους επαγγελματίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 324 ΦΟΡΕΣ

Την αγανάκτηση και την ανησυχία τους εξέφρασαν οι πρόεδροι του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, του Δικηγορικού συλλόγου, του Ιατρικού συλλόγου, του Φαρμακευτικού και του Οδοντιατρικού συλλόγου

Τη στοχοποίηση της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων κατήγγειλαν οι εκπρόσωποί τους στην περιοχή μας, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό θα σημάνει το οριστικό τέλος για την επιβίωση τη δική τους και της χώρας.

Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χτες ο πρόεδρος του ΤΕΕ τμήμα Δωδεκανήσου Ιάκωβος Γρύλλης, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου Κωνσταντίνος Σαρρής, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρόδου Χρήστος Μαντάς, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης και ο αντιπρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Δωδεκανήσου Δημήτρης Παρίσης, ζήτησαν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου με τις επαγγελματικές τάξεις.

Κατέστησαν σαφές προς την κυβέρνηση ότι δεν θα κάνουν πίσω λέγοντας χαρακτηριστικά «ή ταν ή επί τας», ενώ όπως υπογράμμισαν δεν είναι αντίθετοι στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν τέτοιους παραλογισμούς.

Εκ μέρους του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου ο πρόεδρος Κώστας Σαρρής, που παραβρέθηκε και στην κινητοποίηση του κλάδου στην Αθήνα, εξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευσή του για τα όσα εισηγείται η κυβέρνηση, και έκανε λόγο για αφανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Απειλείται ο κλάδος και η ύπαρξή του αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο» καθώς όπως είπε τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης των δικηγόρων. Αφού παρουσίασε αναλυτικά τα ποσά που θα βαρύνουν τους δικηγόρους στο εξής, έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί.
Κυρίως όμως ο κ. Σαρρής στάθηκε στο ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικό καθώς δεν προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών όπως ορίζει το σύνταγμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρόδου Χρήστος Μαντάς στάθηκε στην επίθεση που δέχεται ο επιστημονικός κόσμος τονίζοντας ότι χωρίς επιστήμονες δεν μπορεί να ζήσει η χώρα.

Χαρακτήρισε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ταφόπλακα για τους επαγγελματίες και φοροεπιδρομή. Παράλληλα δήλωσε ότι η επιβάρυνση που θα ισχύσει για κάθε έναν του κλάδου του, θα τον οδηγήσει σε αφανισμό καθώς μετά από τις αυξημένες εισφορές και τους φόρους θα μένει στους γιατρούς για να ζήσουν ποσοστό περίπου 15% έως 20% από τα έσοδά τους.
Αναγκαστικά οι γιατροί όπως είπε ο κ. Μαντάς, είτε θα μεταναστεύσουν είτε θα οδηγηθούν σε φοροδιαφυγή.

Για στοχοποίηση της μεσαίας τάξης έκανε λόγο ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης, προσθέτοντας ότι κακώς στοχοποιήθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. «Οι δανειστές θέλουν να τα ελέγχουν όλα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν δεν θα υπάρχει μέλλον για τη χώρα, καθώς κανένας κλάδος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.
«Είμαστε υπέρ της εξυγίανσης αλλά όχι με αυτό το βίαιο τρόπο» , κατέληξε.

Ο αντιπρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Δωδεκανήσου Δημήτρης Παρίσης επεσήμανε ότι όλοι οι κλάδοι έχουν κοινά προβλήματα και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αύξηση των εισφορών καθώς κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση.

Πάντως ο κλάδος ζητά την επιστροφή των χρημάτων που κουρεύτηκαν από τα ταμεία μέσω του PSI.
Τέλος ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Ιάκωβος Γρύλλης εκπροσωπώντας τους διπλωματούχους μηχανικούς επεσήμανε ότι το ταμείο του κλάδου δε δέχεται κρατική συνεισφορά, αλλά συντηρείται από τον κόπο και τις εισφορές των μελών του με σκοπό να αποκομίσουν μία σύνταξη και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μάλιστα υπογράμμισε και ότι επειδή έγινε το κούρεμα στα αποθεματικά των ταμείων τα νούμερα … δε βγαίνουν, ενώ τα όσα σχεδιάζουν να εφαρμόσουν στο ασφαλιστικό θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις θα είναι πιο επώδυνες.
«Κανένας δεν θα επιβιώσει σε αυτή τη χώρα» είπε ο κ. Γρύλλης και διαβεβαίωσε ότι τώρα θα ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις. «Θα το τραβήξουμε στα άκρα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.


Κοινό ψήφισμα
Σε ψήφισμα που εξέδωσαν χτες από κοινού οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρονται τα εξής:
«Με κοινή δημόσια παρέμβαση επιστημονικών φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο απορρίφθηκε ομόφωνα, με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας.

Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στο σύνολο των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών. Ενδεικτικά αναφέρονται:
-Ανάγει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών με υπέρογκους συντελεστές (38,45%) επί του φορολογητέου εισοδήματος ενός αυτοαπασχολούμενου οι οποίες σε συνδυασμό με το ισχύον φορολογικό καθεστώς οδηγεί στην αφαίμαξη του 70% του φορολογητέου εισοδήματος (χωρίς τον υπολογισμό των υπόλοιπων φοροδοτικών υποχρεώσεων, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης 2-4% εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, κτλ).
- Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή μείωση των συντάξιμων αποδοχών παρά την αύξηση των ηλικιακών ορίων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση.
- Δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε αναλογιστική μελέτη, ώστε να είναι σαφές με ποιον τρόπο συνεισφέρουν οι επιμέρους κλάδοι ασφαλισμένων και εν τέλει τον ορίζοντα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όπως βέβαια και σε ποιό αναπτυξιακό και μακροοικονομικό σχέδιο εντάσσεται η πρόταση διαμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.
- Μετά την κλοπή μεγάλου μέρους των αποθεματικών των ταμείων με το περίφημο PSI το 2012 και τη γενικότερη αναποτελεσματική τους διαχείριση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται πάλι να πληρώσουν «τα σπασμένα» για το Ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας.

Η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού ελευθέρων επαγγελματιών και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην είσοδο στο επάγγελμα για τους νέους, εντείνοντας το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Το ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται στη αρχή της ανταποδοτικότητας, με το παρόν νομοσχέδιο οι ασφαλισμένοι διαφορετικού φορολογητέου εισοδήματος θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές τεράστιας απόκλισης και ύψους και η λήψη των συντάξιμων αποδοχών θα είναι σχεδόν η ίδια!
Η φοροδιαφυγή αντί να παταχθεί, για κάποιους ίσως γίνει τρόπος επιβίωσης.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι με τα σημερινά δεδομένα η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί ή καλύπτει πολύ οριακά τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας ιδιαίτερα για την περιφέρεια αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες. Η επιβολή των νέων δυσβάστακτων μέτρων όχι μόνο δεν θα επιλύσει το Ασφαλιστικό ζήτημα αλλά θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

Καλούμε τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες να στηρίξουν ενεργά τις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί και δηλώνουμε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν, έως την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για το Ασφαλιστικό».

• ΤΕΕ Δωδεκανήσου
Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος
• Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου
Κωνσταντίνος Σαρρής
Πρόεδρος
• Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου
Χρήστος Μαντάς
Πρόεδρος
• Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου
Νίκος Διακογεωργίου
Πρόεδρος
• Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου
Νίκος Φουτούλης
Πρόεδρος

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς