Οι τοπικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης

Οι τοπικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης

Οι τοπικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 358 ΦΟΡΕΣ

Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και Εμπορικός σύλλογος

Με πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «απαντούν» οι τοπικοί φορείς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και έχουν αντίκτυπο σε κάθε κλάδο της επαγγελματικής ζωής του τόπου μας.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο, μοναδικό και νεωτεριστικό σχέδιο που σχεδιάστηκε και συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Eπιμελητήριο Δωδεκανήσου την ένωση ξενοδόχων Ρόδου και τον εμπορικό σύλλογο Ρόδου, το οποίο όμως σταδιακά θα διευρυνθεί και με άλλους φορείς.

Ήδη η πρώτη ανακοίνωση για το σχέδιο έγινε χτες και επισήμως από τους εκπροσώπους των τριών πρωτοστατών, οι οποίοι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουν λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί και σε ποιους ακριβώς θα απευθύνεται.

Στην κατ’ αρχήν ενημέρωση που έγινε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, έκανε γνωστό ότι το επιμελητήριο μαζί με τους παραπάνω δύο φορείς προχώρησαν στη δημιουργία και υλοποίηση προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επαγγελματιών των εργαζομένων και των οικογενειών τους που δυσκολεύονται όπως είπε να ανταπεξέλθουν στη σημερινή πραγματικότητα.
Μάλιστα αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά κυρίως λόγω των capital controls, με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις σύμφωνα με τον κ. Πάππου λόγω της υπερφορολόγησης και των ασήκωτων οικονομικών βαρών δεν παράγουν κέρδη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έργο για να φορολογηθεί από το κράτος και να του δώσει έτσι μία οικονομική ανάσα.
Την ίδια στιγμή το νέο ΕΣΠΑ για την περιοχή της Δωδεκανήσου αποδεικνύεται σχεδόν μηδαμινό καθώς τα ποσά είναι πολύ μικρά και υπάρχει παντελής έλλειψη επιχειρηματικών προγραμμάτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε με αφορμή τη συνεργασία των τριών φορέων ότι η κατάσταση στην επιχειρηματικότητα είναι δραματικά αβάσταχτη, καθώς η ρευστότητα είναι απούσα με αποτέλεσμα αυτό να έχει επίπτωση και στον εργαζόμενο.

Στόχος της προσπάθειας που ξεκίνησε είναι όπως είπε να υπάρξει προσφορά σε όποιον το έχει ανάγκη ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συνένωση δυνάμεων από επιχειρήσεις πολίτες και εργαζόμενους.

Ο οικονομικός επόπτης του επιμελητηρίου Γιώργος Αντώνογλου, είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα περνά δύσκολα, κάνοντας γνωστό ότι κάθε μέρα κλείνουν 80 επιχειρήσεις και περίπου 350 άτομα χάνουν την εργασία τους.
Δυσκολίες αντιμετωπίζει και το επιμελητήριο όπως είπε, αλλά λόγω της σωστής διαχείρισης κατάφερε και στέκεται όρθιο.

Εκ μέρους του εμπορικού συλλόγου Ρόδου ο αντιπρόεδρος Αλέξης Παπαγρηγορίου, μετέφερε την εικόνα της αγοράς, λέγοντας ότι το 2014 φάνηκε κάποια μικρή ανάκαμψη η οποία μετά την προκήρυξη των εκλογών σταμάτησε.

Την ίδια πορεία είχαν και τα οικονομικά των επιχειρήσεων τα οποία με την επιβολή των capital controls ανακόπηκαν. Μάλιστα το 2014 ο τζίρος των καταστημάτων κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 30%.
Οι επιχειρήσεις πρέπει πλέον να προκαταβάλουν την αξία των εμπορευμάτων τους, ενώ η κρίση στην οικοδομή συρρίκνωσε το τζίρο των καταστημάτων που δραστηριοποιούνταν σε αυτό το αντικείμενο σε ποσοστό 60%.

Το 2015 οι ρυθμοί ήταν αρνητικοί ενώ και το 2016 φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία, καθώς κατά δήλωσε του κ. Παπαγρηγορίου τιμωρείται η επιχειρηματικότητα και ότι πιο υγιές υπάρχει.
Πάντως σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα ανακοινωθεί όπως τονίστηκε σύντομα, από τους τρεις βασικούς αιμοδότες της τοπικής οικονομίας.

Θα περιλαμβάνει δράσεις και σχέδια που αντανακλούν στο σύνολο των επιχειρήσεων ώστε να παρέχουν κοινωνική βοήθεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κοινωνικές τάξεις.

Οι κ.κ. Αντώνογλου, Πάππου, Καμπουράκης και Παπαγρηγορίου στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, για την ανακοίνωση του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνηςΟι κ.κ. Αντώνογλου, Πάππου, Καμπουράκης και Παπαγρηγορίου στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, για την ανακοίνωση του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος