Απάντηση για ΠΡΟΤΟΥΡ και ΔΗΦΟΔΩ

Απάντηση για ΠΡΟΤΟΥΡ και ΔΗΦΟΔΩ

Απάντηση για ΠΡΟΤΟΥΡ και ΔΗΦΟΔΩ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 287 ΦΟΡΕΣ

Aπό τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γ. Πάππου

Τη λύπη του για τη σύνδεση της χρηματοδότησης του ΠΡΟΤΟΥΡ με την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, απαντώντας έτσι στο δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο που προχώρησε σε αυτή την επισήμανση προ ημερών με αφορμή την εμπλοκή της υπόθεσης στον επίτροπο.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο ΔΗΦΟΔΩ κρίθηκε για τη συνταγματικότητά του από το συμβούλιο της επικρατείας, και δίκαια καταργήθηκε καθώς αποτελούσε πλέον ένα χαράτσι για το οποίο δεν υπήρχε διαφάνεια ούτε ως προς την είσπραξη, ούτε ως προς τη διάθεσή του.

Όπως τόνισε ο κ. Πάππου ο ΠΡΟΤΟΥΡ χρηματοδοτούνταν με μόλις 800.000 ευρώ από τα 11 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα έσοδα του ΔΗΦΟΔΩ, ενώ τα υπόλοιπα όπως είπε κάλυπταν λειτουργίες διαφορετικές από αυτές που όριζε το καταστατικό του.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε τα εξής: «Είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχει σχετική αδυναμία λειτουργίας του λόγω αδυναμίας του δήμου να καλύψει τις υποχρεώσεις.
Μετά από τη συνεννόηση με τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων αισθάνομαι ασφαλής σίγουρος και βέβαιος ότι το διαφημιστικό πρόγραμμα του ροδιακού τουρισμού πρέπει να θεωρείται από όλους ότι είναι εξασφαλισμένο και διασφαλισμένο γιατί έχει αναλάβει την πρωτοβουλία ο κ. Χατζημάρκος να καλύψει μέσω της περιφέρειας τις όποιες απαραίτητες δαπάνες και ενέργειες χρειαστεί ώστε να κρατήσουμε σε ανάπτυξη το τουριστικό μας προϊόν.

Επίσης αισθάνομαι ασφαλής ότι θα τηρηθούν και όλες οι διαφανείς διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς ότι το κάθε σεντ θα διοχετευτεί κατάλληλα με το σωστό τρόπο και μέσω σωστών ανθρώπων και θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το λυπηρό ήταν ότι ακούστηκε από το δήμαρχό μας ο οποίος είναι και ένας εξαίρετος νομικός ότι δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ. Να θυμίσουμε σε όλους ότι το φόρο το δίκασε ως φόρο το ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας. Νομίζω λοιπόν ότι δε νομιμοποιείται κανένας όσο εξαίρετος και αν είναι να λέει ότι αυτά είναι τα κακά αποτελέσματα κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ.

Να θυμίσουμε ότι ο ΔΗΦΟΔΩ ήταν ένα μεσαιωνικού τύπου χαράτσι το οποίο επιβαλλόταν επί των ακαθαρίστων εσόδων και μάλιστα έφερνε ως… ουρά το τοκογλυφικό ποσοστό 5% το μήνα σε όποιον αδυνατούσε να πληρώσει αυτό το χαράτσι.

Επίσης να θυμίσω ότι φρόντισε ο ίδιος ο δήμος Ρόδου να βάλει το λιθαράκι του για την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, όταν στο δημοτικό συμβούλιο ετέθη η πρόταση από τον κ. Χατζημάρκο και από το σύνολο των επιχειρηματιών ότι θα δεχτούμε να παραμείνει αφού μεταρρυθμιστεί και αφού δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες να λαμβάνουν γνώση ποιοι τον πληρώνουν, πως εισπράττεται και πως δαπανάται το ποσό.

Γνωρίζαμε ότι τα έσοδα του δήμου ήταν περί τα 11 εκατομμύρια ευρώ, γύρω στις 700.000-800.000 δίνονταν για την τουριστική προβολή της Ρόδου δηλαδή ένα ποσοστό 7%, το υπόλοιπο 93% πήγαινε για κάποιες άλλες λειτουργίες διαφορετικές του καταστατικού του ΔΗΦΟΔΩ.
Γιατί όταν επιβλήθηκε και όλοι βάλαμε πλάτη να τον στηρίξουμε είχε να κάνει με το ότι θα γίνονταν έργα που θα έφεραν την ταμπέλα του ΔΗΦΟΔΩ.

Προκαλώ τον οποιοδήποτε να μας υποδείξει έστω ένα έργο που να έγινε με τα έσοδα του ΔΗΦΟΔΩ. Ούτε ένα έργο, γιατί τα έσοδα πήγαιναν για να εξυπηρετήσουν άλλες πάγιες ανάγκες και υποχρεώσεις τις οποίες είχαν φροντίσει οι εκάστοτε διοικήσεις του δήμου να δημιουργήσουν.
Δε δημιούργησαν υποδομές που θα έφερναν την αειφόρο ανάπτυξη, την καλυτέρευση λειτουργίας των δήμων της Δωδεκανήσου».

Σε ερώτηση που τέθηκε στον πρόεδρο της ΕΞΡ Αντώνη Καμπουράκη αν ο ΠΡΟΤΟΥΡ έχει ρόλο ύπαρξης ο ίδιος δήλωσε «Την Τετάρτη ο πρόεδρος έχει συγκαλέσει δ.σ. οπότε θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

Αυτό που πρέπει να πω εγώ και να διαβεβαιώσω τους ξενοδόχους και αυτούς που εργάζονται στον τουρισμό είναι ότι η διαφήμιση και προβολή της Ρόδου για φέτος με πολύ προσπάθεια και αγώνα και κόπο είναι διασφαλισμένη.
Η Ρόδος σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει χωρίς προβολή γιατί πέραν των προβλημάτων που αναπτύξαμε, οι ευκαιρίες στη γειτονιά μας δεν μπορούν να χαθούν συζητώντας».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη