Κραυγή αγωνίας και από τους αγρότες του νησιού (βίντεο)

Κραυγή αγωνίας και από τους αγρότες του νησιού (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 870 ΦΟΡΕΣ

Κατέλαβαν από χθες το μεσημέρι την πλατεία Δημαρχείου εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το ασφαλιστικό

«Θέλουμε να ζήσουμε», φώναξαν, χθες, από την πλατεία Δημαρχείου στη Ρόδο δεκάδες αγρότες που…έκαναν απόβαση με τα τρακτέρ τους από τη Νότια Ρόδο και όχι μόνο, θέλοντας να στείλουν το πιο ηχηρό μήνυμα στο Κέντρο ότι τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της αγροτιάς!

Γύρω στη 1:30 χθες το μεσημέρι, περίπου τριάντα τρακτέρ, πάνω από τριάντα αγροτικά φορτηγάκια και περί τους εκατό αγρότες, κυρίως από τη Νότια Ρόδο αλλά και από άλλα χωριά, κατέφθασαν στην πόλη και «τράβηξαν χειρόφρενο» στην «καρδιά» της, την πλατεία Δημαρχείου.


Το επιβλητικό κομβόι, στολισμένο με ελληνικές σημαίες αλλά ακόμη και…με ελιές που έφεραν από τη γη της, εκατό χιλιόμετρα μακριά, μέσα στο κρύο και τη βροχή, λένε ότι θα βρίσκεται «παρκαρισμένο» στο κέντρο της πόλης για αρκετές μέρες αφού δηλώνουν διατεθειμένοι να κάνουν αγώνα διαρκείας.

Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή της πλατείας Δημαρχείου και οι δρόμοι πέριξ αυτής θα παραμείνουν αποκλεισμένοι για τα αυτοκίνητα για όσες ημέρες διαρκέσει η κινητοποίηση των αγροτών της Ρόδου. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων επί της λεωφόρου 7ης Μαρτίου, και ειδικότερα από το σημείο μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος έως και το Εθνικό Θέατρο, η οδός Ιερού Λόχου από το σημείο της διασταύρωσης με την οδό Αμερικής έως και την διασταύρωση με την 7η Μαρτίου.


Το κλίμα, χθες, ήταν αγωνιστικό, με τους αγρότες να ζητάνε να τους αφήσουν να κάνουν το επάγγελμά τους το οποίο, πλέον, απειλείται…με αφανισμό, όπως λένε. Μπορεί να είχαν πάθος, ωστόσο όλα κύλησαν ομαλά και δεν σημειώθηκε η παραμικρή παρεκτροπή, ενώ η Αστυνομία ήταν στις επάλξεις διευκολύνοντας τη διέλευση των τρακτέρ αλλά και την ομαλή διοχέτευση της κυκλοφορίας στο κέντρο.

Αμέσως βρέθηκαν επιτόπου τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για τον πρωτογενή τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, όσο και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, οι οποίοι είχαν εγκάρδιο χαιρετισμό με τους αγρότες.

Με το που πάτησαν το πόδι τους οι αγρότες στην πλατεία Δημαρχείου, αρκετές φορές ακούστηκε…να αναζητούν τους βουλευτές, και κυρίως τους κυβερνητικούς που δεν βρέθηκαν εκεί χθες, θυμίζοντας μάλιστα ότι σε προηγούμενες κινητοποιήσεις τους ήταν κοντά τους.


«Θέλουμε να ζήσουμε»!
Εκπρόσωποί τους μίλησαν για το αιτήματά τους με τον πιο εύγλωττο τρόπο. Όπως ο κ. Ηλίας Λέργος ο οποίος δήλωσε: «Θέλουμε να ζήσουμε. Τίποτα άλλο. Μας στερούν και το δικαίωμα της ζωής με τα μέτρα αυτά. Θέλουμε να ζήσουμε αξιοπρεπέστατα. Το πιο ωραίο επάγγελμα το ευτέλισαν, το διέλυσαν και πάνε να μας πεθάνουν. Όχι, δεν θα πεθάνουμε. Ο γίγαντας, ο αγρότης, ξύπνησε και δεν θα ξανακοιμηθεί ποτέ».

Μάλιστα, ο ίδιος θύμισε ότι παλιά έκαναν κινητοποιήσεις για να πάρουν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που είχαν ενώ τώρα είναι για να ζήσουν. «Για να ζήσουμε κατεβήκαμε κάτω. Δεν ήρθαμε έτσι από τη Νότια Ρόδο εκατό χλμ. Στερούμαστε τα πάντα, δυσκολευόμαστε να ζήσουμε!», τόνισε.


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών της Νότιας Ρόδου, κ. Γιώργος Σαββίδης, είπε: «Και εμείς σήμερα συμμετέχουμε στην πανελλαδική κινητοποίηση. Ο γίγαντας ο αγρότης άρχισε να ξυπνάει. Εμείς, η ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, σύμφωνα βέβαια με τις εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό, θα αφανιστούμε. Δεν θα υπάρχει, πλέον, άνθρωπος που να ασκεί το επάγγελμα του αγρότη.

Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ πέρα. Να διαμαρτυρηθούμε για να ζήσουμε αξιοπρεπώς, Δεν ζητάμε να μας δώσουν παραπανίσια λεφτά, δεν ζητάμε τίποτα. Ζητάμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και όχι μόνο εμείς. Να ζήσουν τα παιδιά μας αξιοπρεπώς, να βγουν σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία. Γιατί έτσι που βαδίζουμε, θα αλλάξουν τα πράγματα και δημιουργούνται άλλες καταστάσεις».


Όπως είπε, ήρθαν να διαμαρτυρηθούν ήρεμα και ζητούν και άλλους κλάδους που βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι, που θίγονται από το φορολογικό και από το ασφαλιστικό να έρθουν δίπλα τους. Και συνέχισε λέγοντας: «Ήρθαμε εδώ πέρα να διαμαρτυρηθούμε ήρεμα, χωρίς να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα γι’ αυτό ζητάμε και τη συμπαράσταση όλων. Και του Δήμου και της Περιφέρειας, να επικοινωνήσουν με τους κυβερνώντες και να τους πουν ότι αυτά τα μέτρα που εξήγγειλαν δεν πρέπει να περάσουν γιατί το αγροτικό επάγγελμα σβήνει».

Ο κ. Σαββίδης μίλησε και για τα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής μας αφού εδώ έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω του μεταφορικού κόστους.

Όπως είπε, υπήρχε μία ελάφρυνση λόγω των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και «αυτοί οι κύριοι οι οποίοι πέρυσι ‘σκίζαν τις φλέβες τους ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ για τα Δωδεκάνησα, σήμερα είναι αυτοί οι οποίοι καταστρέφουν και είναι και άφαντοι. Πέρυσι, ήταν εδώ, συμπαραστάτες, στον αγώνα που κάναμε. Μέχρι στιγμής είναι άφαντοι και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία!», είπε χαρακτηριστικά.


Όσο για το πόσο θα διαρκέσει η κινητοποίησή τους, ο ίδιος είπε ότι ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν και θα το αποφασίσουν. Μπορεί να είναι μία εβδομάδα, μπορεί και ένας μήνας. «Ο αγώνας είναι διαρκής και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δίκιο μας», κατέληξε.

Το μέλος της Επιτροπής, κ. Σταύρος Ακκούρης, κατέθεσε, με τη σειρά του την άποψη όλων των αγροτών ότι δουλεύουν κάτω από το κόστος τα προϊόντα τους, ότι ζητούσαν τόσα χρόνια κάτι παραπάνω όταν κατέβαιναν με τα τρακτέρ και σήμερα ζητούν να τους αφήσουν να ζήσουν. Είπε, ακόμη, ότι είναι χρεωμένοι, δεν μπορούν να ξεχρεώσουν και αναρωτιούνται τι θέλουν ακόμη απ’ αυτούς. «Μας έχουν πιει το αίμα της ψυχής μας», είπε και τόνισε ότι τους ωθούν στη μετανάστευση.

Εκεί βρέθηκαν και νέα παιδιά, αγρότες, που έστειλαν το μήνυμα ότι τους αναγκάζουν να παρατήσουν το επάγγελμα.


Συμπαράσταση
Ο κ. Ζαννετίδης εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας λέγοντας: «Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των μέτρων διότι είναι ταφόπετρα στην αγροτική ανάπτυξη, ταφόπετρα στην ύπαιθρο, ταφόπετρα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Ιδιαίτερα, καλούμε τους τοπικούς βουλευτές να σκεφτούν ότι, πριν από λίγο διάστημα, καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές στο Νότιο Αιγαίο και σε συνδυασμό με τα προτεινόμενα μέτρα τόσο της φορολογίας όσο και των ασφαλιστικών εισφορών, θα είναι ταφόπετρα για τους αγρότες. Τους καλούμε να μην τα ψηφίσουν. Είμαστε κοντά, συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών».


Ο κ. Πόκκιας, εκπροσωπώντας το Δήμο της Ρόδου, δήλωσε: «Εμείς από την πλευρά του Δήμου, είναι αυτονόητο ότι για τη σημαντικότερη παραγωγική ομάδα ανθρώπων, που είναι ο πρωτογενής τομέας, συμπαραστεκόμαστε και είμαστε αλληλέγγυοι. Και όπως είπαν και οι ίδιοι οι αγρότες, βεβαίως και θα ενεργοποιηθούμε άμεσα, και σαν Αυτοδιοίκηση και ο Α’ και ο Β’ Βαθμός, και σαν συνδικαλιστικό όργανο και η ΠΕΔ.

Θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις εξαγγελίες της και να αντιληφθεί το αυτονόητο: Σε μία χώρα η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει τεράστια προβλήματα λειτουργίας, ύπαρξης, προοπτικής, η μόνη ουσιαστική διέξοδος για ν’ αναστραφεί αυτό το κλίμα και να υπάρξει αναπτυξιακή πορεία στη χώρα είναι η παραγωγή, είναι ο πρωτογενής τομέας. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο. Ο κινητήριος μοχλός για να επανέλθει η χώρα σε ανάπτυξη είναι η παραγωγή.


Είναι αδιανόητο, λοιπόν, όταν ζητάς από τον πρωτογενή να μπει μπροστά για ν’ ανατρέψει την πορεία της χώρας, την ίδια στιγμή να του δίνεις μία και να τον στέλνεις αδιάβαστο ή να έχει πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Άρα, όχι μόνο πρέπει να τραβηχτούν πίσω όλα αυτά που έχουν εξαγγελθεί αλλά αντιθέτως εάν ήμασταν σ’ αυτή τη λογική και οι κυβερνώντες το διαλαλούσαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση, θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα».

Κάλεσε, στη συνέχεια, και τους τοπικούς βουλευτές και όλους τους φορείς να είναι ξεκάθαροι για όλους τους παραγωγούς αλλά επιπλέον για τη νησιωτικότητα γιατί, όπως είπε, σ’ αυτά τα νησιά που έχουν τουρισμό είναι αδιανόητο να αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αυτά που δίνουμε στους τουρίστες εκτός χώρας.


Το ψήφισμα
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία των αγροτών και ο κ. Σαββίδης του επέδωσε το ψήφισμα ζητώντας τη συμπαράσταση της Περιφέρειας και όλων των φορέων, ζητώντας τη βοήθειά τους προς την Κεντρική Διοίκηση για να μπορέσουν να βρουν λύση στα θέματα που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα.

«Αυτά που έχουν εξαγγείλει βάζουν ταφόπλακα αφού κανείς πλέον δεν θ’ αντέξει να κάνει το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου, αλλά ακόμη και οι αλιείς και όλοι όσοι συνάδουν με τον κλάδο τον αγροτικό θα παρατήσουν τις δουλειές τους και θα μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, πίσω στις εποχές του 1960 που οι γονείς τους για να ζήσουν τις οικογένειές τους μετανάστευσαν», είπε προς τον κ. Ζαννετίδη.


Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης, με σεβασμό, όπως είπε, υποδέχονται τα αιτήματά τους, θα τα διαβιβάσουν στην κυβέρνηση και θα την καλέσουν να αποσύρει κάθε σκέψη ψήφισης και εφαρμογής των μέτρων αυτών. Είπε, ακόμη:

«Καλούμε και τους τοπικούς βουλευτές να σκεφτούν και να μην προχωρήσουν στην ψήφιση αυτών των μέτρων διότι πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι πριν από λίγο διάστημα καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές που ίσχυαν στην περιοχή μας, αυξήθηκε το ΦΠΑ και να αναλογιστούν μαζί με τα προτεινόμενα μέτρα, τη ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες στο Νότιο Αιγαίο».

Επίσης, μετέφερε τη συμπάθεια και τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος έδωσε εντολή να τους παραχωρηθεί η αίθουσα του π.σ. Ακολούθως, αντιπροσωπεία τους μετέβη στο Δημαρχείο και συναντήθηκε με τον κ. Πόκκια ενώ αργότερα τους επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.


Το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 18.00 πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της δημοτικής ενότητας Νότιας Ρόδου (Γεννάδι) η προγραμματισμένη από τη συντονιστική επιτροπή αγροτών Νότιας Ρόδου, ανοιχτή συγκέντρωση κατά την οποία ενημερώθηκαν οι αγρότες για τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το αγροτικό.
Ακολούθησε συζήτηση.

Μεταξύ των άλλων συζητήθηκαν οι επιπτώσεις στους αγρότες-κτηνοτρόφους της εφαρμογής των παρακάτω μέτρων:
1. Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
2. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%
3. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%
4. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000€
5. Κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο
6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016
7. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος
8. Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ
9. Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%
10. Αύξηση του ΦΠΑ συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων (τρόφιμα κ.λπ.) στο 23%
11. ΕΝΦΙΑ αγροτεμαχίων

Καθώς επίσης και οι επιπτώσεις της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Ρόδο η οποία δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη θέση των αγροτών της περιοχής μας, λόγω της νησιωτικότητας.


Αποφασίστηκε
1. Να μη γίνει αποδεκτό κανένα από τα παραπάνω μέτρα που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της γεωργικής-κτηνοτροφικής οικονομίας
2. Να αρθεί άμεσα από την κυβέρνηση η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που έχει ως αποτέλεσμα για τους αγρότες-κτηνοτρόφους της Ρόδου την επιπλέον αύξηση του κόστους παραγωγής
3. Να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις εν όψει της ψήφισης των παραπάνω».

Διαβάστε ακόμη

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου