O δρόμος για την εξουσία περνά μέσα από τη δημόσια διοίκηση

O δρόμος για την εξουσία περνά μέσα από τη δημόσια διοίκηση

O δρόμος για την εξουσία περνά μέσα από τη δημόσια διοίκηση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 155 ΦΟΡΕΣ

Α. Πολύς αρνητικός λόγος για τους σύριζα-ανελ κομματικούς διορισμούς στα υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αντιδράσεις που θα συνεχιστούν από την στιγμή που στην κυβέρνηση φαίνεται ότι κυριαρχούν οι λογικές του κυβερνητισμού και του κομματισμού χάριν της διατήρησης στην κυβερνητική εξουσία.

Οι αντιδράσεις είναι ταυτόχρονα άρνηση αλλά και αποδοχή μιας πολύ κακής πρακτικής γιατί: ‘’Μπορείς να διαχειριστείς μια εξουσία χωρίς δικό σου μηχανισμό και δικούς σου ανθρώπους’’; Το ίδιο πρόβλημα ζούμε και σε τοπικό επίπεδο. Ο Δήμαρχος (...ο κάθε δήμαρχος), ως η μόνη τοπική εκτελεστική εξουσία, βάζει δικούς του ανθρώπους όπου θεωρεί ότι πρέπει για να προστατευτεί πολιτικά ή δευτερευόντως για να δικαιώσει κάποιον δικό του. Κάθε Κυβερνητικός και κάθε Δήμαρχος θεωρεί ότι ο δρόμος της εξουσίας περνά μέσα από (τον έλεγχο) της δημόσιας διοίκησης του!

Β. Το Ερώτημά μας είναι: Εν τέλει είναι δυνατή μια δημοκρατική διαχείριση της εξουσίας με διαφάνεια, αξιοκρατία και δικαιοσύνη που ξεπερνά την κατάσταση ωμού και απροσχημάτιστου διορισμού ημετέρων;

Γ. Μας λένε ότι ένα υπουργείο (ανάλογα και στις τοπικές βαθμίδες εξουσίας) δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνον με ένα υπουργό ως πολιτικό πρόσωπο, και γι’ αυτό υπάρχουν οι διορισμένοι Γενικοί Γραμματείς που έχουν τον ρόλο της "σύνδεσης" της διοίκησης με την κυβέρνηση, τόσο στο να μεταφέρουν τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις, όσο και να φροντίζουν για την υλοποίησή τους. Με αυτή την λογική οι διορισμένοι Γραμματείς υποκαθιστούν τον διοικητικό διευθυντή! Ερμηνεύουν νόμους! Βγάζουν εγκυκλίους που αλλοιώνουν νομικές προβλέψεις! Διαχειρίζονται ζητήματα χωρίς την γνώμη της διοικητικής ιεραρχίας. Διορίζουν διοικήσεις σε Νομικά Πρόσωπα και Ιδρύματα. Καθορίζουν εργασιακές αρμοδιότητες. Αλλάζουν εργασιακά καθήκοντα σε υπαλλήλους ερήμην άλλων αρμοδίων οργάνων με πολιτικά κριτήρια. Αυτά πρέπει να αλλάξουν!

Δ. Το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στο κράτος μας και δεν συζητιέται είναι ο χαρακτήρας της δημόσιας διοίκησης. Το ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν για να έχουμε μια διοίκηση χωρίς τον κομματισμό, τον παραγοντισμό και τον καιροσκομισμό. Οι γενικοί γραμματείς στην πορεία αλλαγής της κακής κατάστασης που υπάρχει πρέπει να επιλέγονται μέσα από μια αντικειμενική διαδικασία κριτηρίων ή να είναι μόνιμα στελέχη, αξιοκρατικά επιλεγμένα, που υπόκεινται σε συνεχείς αυστηρές διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης και αυτό τουλάχιστον έπρεπε να επιδιώξει η κυβέρνηση σύριζα-ανελ.

Ε. Η πρώτη φορά αριστερά στην κυβερνητική διαχείριση από έλλειψη ιδεολογικής και προγραμματικής προετοιμασίας δεν μας φέρνει κοντά σε μια λογική αλλαγής στην Δημόσια Διοίκηση. Παίζει στο γήπεδο του αντίπαλου της, κάνει ό,τι και οι …εχθροί της και είναι πολύ λογικό να την κατακρίνουν. Το ανησυχητικό είναι η απουσία κριτικής τόσο από την πλευρά του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού (ουδετεροποίηση δημόσιας διοίκησης) όσο και από την πλευρά της αριστερής αλλαγής και του κομμουνιστικού νεωτερισμού (η δημόσια διοίκηση είναι μηχανισμός ξεπεράσματος του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής και διανομής).

Του Νίκου Μυλωνά

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου