Ξεπουλιέται ένα αεροδρόμιο με 50 εκατομμύρια έσοδα το χρόνο

Ξεπουλιέται ένα αεροδρόμιο με 50 εκατομμύρια έσοδα το χρόνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1593 ΦΟΡΕΣ

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν χθες για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Ρόδου, εξέφρασε για μία ακόμα φορά ο τοπικός σύλλογος εργαζομένων της ΥΠΑ, πραγματοποιώντας χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «Διαγόρας».

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη στη Ρόδο κλιμακίου ορκωτών λογιστών απεσταλμένων από το ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό να καταγράψει την κινητή περιουσία του αεροδρομίου μας.
Στο κάλεσμα του συλλόγου ανταποκρίθηκαν εκτός από τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, μέλη του ΠΑΜΕ, της ΛΑΕ, κάτοικοι της περιοχής, ενώ παραβρέθηκε και η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Παναή.
Σημειώνεται ότι κατά τη χτεσινή συγκέντρωση επρόκειτο να επιδοθεί από τον πρόεδρο του συλλόγου Φώτη Λουλουδάκη ψήφισμα διαμαρτυρίας στο κλιμάκιο το οποίο όμως αναχώρησε από το αεροδρόμιο νωρίτερα από ότι τις προηγούμενες μέρες, προκαλώντας την αντίδραση των συγκεντρωμένων.

Διαγόρας: 50 εκ ευρώ το χρόνο τα έσοδα του!
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι εξέφραζαν την απορία πως γίνεται να ξεπουλιέται ένα αεροδρόμιο που έχει έσοδα περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Κι όμως από αυτά τα χρήματα δεν είχε το δικαίωμα να κρατήσει ούτε ένα… ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες του με αποτέλεσμα να περιμένει να σταλούν από την Αθήνα χρήματα ακόμα και για τις… μπαταρίες των τηλεχειριστηρίων!

Πρόκειται όπως είπαν για μεθοδευμένη και εγκληματική απαξίωση που συσσωρεύθηκε επί χρόνια φτάνοντας το αεροδρόμιο στη σημερινή κατάσταση, με αποδεκατισμένο προσωπικό που φτάνει περίπου τα τριάντα άτομα.

Το 2017 αναλαμβάνει η Fraport
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fraport θα εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Ρόδου, την 1 Ιανουαρίου 2017 αντί στις 31 Οκτωβρίου του φετινού χρόνου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, κάτι που σημαίνει ότι τη φετινή σεζόν θα λειτουργήσει με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Πάντως κλιμάκια από την εταιρία έρχονται τακτικά στο αεροδρόμιο του νησιού μας χωρίς να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, και μάλιστα η τελευταία επίσκεψη ήταν τη Δευτέρα μαζί με τους ορκωτούς λογιστές.

Τα πέντε μέλη του έχουν σχεδόν καταγράψει όλα τα αντικείμενα τοποθετώντας σε αυτά αυτοκόλλητα με barcode, ενώ εύλογη είναι η αναστάτωση που επικρατεί σε όσους ενοικιάζουν καταστήματα και γραφεία καθώς δε γνωρίζουν τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις.

Το κλιμάκιο τοποθέτησε αυτοκόλλητο καταγραφής ακόμα και στους πυροσβεστήρεςΤο κλιμάκιο τοποθέτησε αυτοκόλλητο καταγραφής ακόμα και στους πυροσβεστήρες

Ψήφισμα συλλόγου
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο αεροδρόμιο Φώτης Λουλουδάκης διάβασε στους συγκεντρωμένους το ψήφισμα που ανέφερε τα εξής: «Σαν να μην έφτανε η «κοψοχρονιά» παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και το μεγάλο δώρο των πλουσίων εσόδων για την κρατική Γερμανική εταιρεία που τα απέκτησε με ένα απλό νεύμα του κ. Σόιμπλε προς τον αριστερό Πρωθυπουργό μας, θέλουν τώρα οι δανειστές να υποτιμήσουν περισσότερο την Τοπική μας αξιοπρέπεια. Μήνες τώρα στέλνονται κλιμάκια μικρού και μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να καταγράψουν υποτίθεται την τιμίως αποκτηθείσα περιουσία. Από την μια η FRAPORT ή οποία επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις και από την άλλη κλιμάκια εντεταλμένων του ΤΑΙΠΕΔ που καμώνονται πως διασώζουν την περιουσία των Γερμανών καταγράφοντας ακόμη και τα καρφιά από τα κάδρα των γραφείων.

Είναι απίστευτο το υπεροπτικό ύφος που παίρνουν αυτές οι ομάδες όταν καταφθάνουν στους κρατικούς Αερολιμένες συμπεριφερόμενοι λες και ολόκληρη η Χώρα τους οφείλει πλήρη υποταγή. Θα περίμενε κανείς να προσβλέπουν σε ρεαλιστικούς στόχους που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικώς αποτελεσματική μεταβίβαση της διοίκησης. Αλλά ο στόχος δεν είναι αυτός. Ο στόχος ήταν και είναι πάντοτε να υποτιμηθεί ο εγχώριος πληθυσμός με ό,τι αυτός παρήγαγε τα τελευταία χρόνια. Ίδια αίσθηση είχαμε, όπως άλλωστε αναφέρθηκε δημόσια, από την αγόρευση του δικηγόρου του ΤΑΙΠΕΔ που, λίγο πολύ, ανέφερε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του εμβρόντητου ακροατηρίου ότι ολόκληρη η Ελλάς έχει ανάγκη το Γερμανό κατακτητή της.

Κανονικά δεν έπρεπε καν να τολμήσουν να πλησιάσουν μάλιστα με αυτό το απαξιωτικό ύφος, πριν από την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εδώ βέβαια περιφρονούν ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό, δεν θα περιφρονήσουν και τη δικαιοσύνη του. Τα φαινόμενα αυτά τα ζούμε και στη Ρόδο. Από την περασμένη Δευτέρα με την ανοχή και τις ευλογίες της Διοίκησης, έχουν εγκατασταθεί και επιδίδονται στο προσβλητικό για όλους μας έργο τους.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι και οι Τοπικές Κοινωνίες έχουν έκδηλα αντιταχθεί μέσα από διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Το ίδιο κάνουμε και εμείς εδώ σήμερα. Διαδηλώνουμε διατρανώνοντας την πεποίθηση μας ότι κανένας σύγχρονος αποικιοκράτης με κανένα εγχώριο ή εξωτερικό συνεργάτη του δεν είναι επιθυμητοί.

Ενώ η Χώρα βρίσκεται για έξι κιόλας χρόνια σε κλοιό οικονομικής ασφυξίας και φορολογικής καταπίεσης, ο δρόμος των παραχωρήσεων, που κατά την άποψη μας αποτελεί κατάντια, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να χειροτερεύει τα πράγματα. Ας τολμήσουμε να σταματήσουμε αυτές τις πολιτικές εμποδίζοντας και τους εγχώριους εκφραστές τους…»

Ε. Παναή: «δεν παραδίδουμε τη γη μας»
Παίρνοντας το λόγο η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Παναή δήλωσε τα εξής: «Αυτή είναι η γη των προγόνων μας που απαλλοτριώθηκε από τη χούντα και μία ολόκληρη περιοχή καταδικάστηκε και θυσιάστηκε για να αναπτυχθεί ένας ολόκληρος νομός.

Δεν υπήρξε όμως καμία μέριμνα ανακούφισης όλης της πληγείσας περιοχής. Ο πληθυσμός της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια τα ανεχόταν γιατί ήταν κρατικό το αεροδρόμιο και θεωρούσαν ότι όλες αυτές οι θυσίες μας πήγαιναν για το κοινό καλό του κράτους και του λαού.

Ποτέ όμως ούτε εμείς ούτε οι πρόγονοί μας δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η γή των προγόνων μας που ποτίστηκε με αίμα και ιδρώτα για να απελευθερωθεί από τους Γερμανούς κατακτητές κάποια μέρα θα βρισκόταν στα χέρια των Γερμανών νεοαποικιοκρατών κατακτητών επενδυτών για να θησαυρίζουν τα κεφάλαια της Γερμανίας που πολύ έξυπνα οι κυβερνώντες πιπίλισαν τα μυαλά μας ότι το κράτος δεν μπορεί ποτέ να είναι επιχειρηματίας και αποτυγχάνει.

Δε μας απάντησαν όμως πως μπορεί ένα μεγάλο μέρος της Fraport να είναι κρατικό και όχι εξολοκλήρου ιδιωτικό. Είναι λυπηρό όλες τις προηγούμενες μέρες όλοι αυτοί οι κύριοι αναχωρούσαν αργά το απόγευμα αλλά σήμερα έμαθαν για τη διαμαρτυρία μας και φρόντισαν να το σκάσουν σαν τους κλέφτες από την πίσω πόρτα για να μην τους επιδοθούν τα ψηφίσματα και να ακούσουν τις διαμαρτυρίες των πολιτών.

Είναι επίσης λυπηρό και θα πρέπει να το καταγγείλουμε. Σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα που έχουν ξεπουληθεί τα χρυσοφόρα αεροδρόμια, ενώ εκεί οι δήμοι και οι περιφέρειες πρωτοστατούν σε όλες τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, εδώ η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Ρόδου λάμπουν δια της απουσίας τους.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δηλώνουν ότι είναι υπέρμαχοι αυτής της ιδιωτικοποίησης γιατί δήθεν θα καλυτερέψει η εικόνα του αεροδρομίου και θα έρθει η ανάπτυξη.

Τεκμηριωμένα ειδικές επιτροπές αποδεικνύουν ότι υπάρχουν έξι τέλη που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται τα οποία θα εφαρμοστούν. Αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στην αύξηση των εισιτηρίων. Πουλάμε την κύρια πύλη εισόδου του τουρισμού, του χρήματος, της οικονομίας και του μέσου μεταφοράς των κατοίκων, και έπρεπε ακόμα και οι δημοτικές αρχές των μικρότερων νησιών που εξαρτώνται από τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω, να ξεσηκωθούν.

Γιατί αργότερα θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η λειτουργία και των αεροδρομίων σε αυτά τα νησιά. πρέπει να καταγγείλουμε ευθαρσώς τόσο τη στάση της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου όσο και του δήμου Ρόδου γιατί οι εκπρόσωποί τους ανήκουν σε κόμματα που για δεκαετίες άσκησαν εξουσία σε αυτό τον τόπο.
Και αν δεν τους αρέσει και τους απογοητεύσει η εικόνα του αεροδρομίου, ήταν απλούστατο για τους κομματικούς μηχανισμούς στους οποίους ανήκουν και στις κυβερνήσεις τους ένα μικρό γράμμα του νόμου θα είχαν αλλάξει και ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των εσόδων θα έμενε εδώ για να αναβαθμίζονται τα αεροδρόμια και ένα άλλο μέρος να πηγαίνει σε έργα υποδομής ανακούφισης της γύρω περιοχής.

Ούτε ένα ευρώ όμως δε διατέθηκε που με κόπους και θυσίες των ίδιων των εργαζομένων λειτουργούσε. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία δεν παραδίδουμε τη γη μας είναι περιουσία δική μας και μέσα στη συνείδησή μας δε θα νομιμοποιηθούν ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι νέοι κατακτητές».

Κ. Γιαννόπουλος: «στους αγώνες θα είμαστε παρόντες»
Το μέλος διοίκησης του ΕΚΡ εκπροσωπώντας το ΠΑΜΕ Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε «Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο χωρίς καμία εξαίρεση καθώς όλοι βρίσκονται στον αέρα. Γιατί αυτές οι υποδομές είναι χιλιοπληρωμένες από τον ελληνικό λαό, ανήκουν σε εμάς. Δεν ανήκουν ούτε στην κρατική επιχειρηματικότητα ούτε στην ιδιωτική.
Τα τέλη οι φόροι, όλες οι υπηρεσίες και τα κέρδη που αποκόμιζαν τόσα χρόνια και έμπαιναν στον κρατικό κορβανά δεν υπηρετούσαν ποτέ τις δικές μας ανάγκες ούτε το φθηνότερο και ποιοτικότερο μεταφορικό έργο.

Αυτό θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο και πιο ακριβές θα γίνουν οι υπηρεσίες και χειρότερες. Είναι σοβαρό ζήτημα το γεγονός ότι η περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και αντιπαραθέσεων που τις ζούμε καθημερινά, δηλαδή σε κίνδυνο εμπόλεμης σύρραξης.
Το γεγονός ότι ένα αεροδρόμιο σε αυτή την περιοχή παραχωρήθηκε σε μία ξένη εταιρία αυτό δημιουργεί κινδύνους ακόμα και για την άμυνα.
Θεωρούμε ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στους αγώνες για τη μη ιδιωτικοποίηση όλων των υποδομών πρέπει να τον παίξει η οργανωμένη εργατική τάξη τα συνδικάτα με όποιες αδυναμίες έχουν, οι αυτοαπασχολούμενοι σύσσωμος ο ροδιακός λαός. Εμείς στους αγώνες αυτούς θα είμαστε παρόντες».

Ψήφισμα ΠΑΜΕ
Εδώ και λίγες μέρες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την παράδοση του αεροδρομίου της Ρόδου στην εταιρεία FRAPORT, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, κάθε μαζικό φορέα της περιοχής να οργανώσουν την πάλη τους για να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου. Είναι βέβαιο ότι το μόνο που θα φέρει για το λαό της περιοχής είναι πανάκριβες και χειρότερες υπηρεσίες, απολύσεις και χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Επιπλέον, η περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρών ιμπεραλιαστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς τους. Η ιδιωτικοποίηση τέτοιων στρατηγικής σημασίας υποδομών βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.
Εμείς ούτε συναινούμε ούτε μας ρώτησε κανείς. Να ακυρωθούν τώρα όλες οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών που τις χιλιοπλήρωσε ο λαός με τον ιδρώτα και το αίμα του. Ο λαός και της Ρόδου και των άλλων περιοχών που τα αεροδρόμιά τους ιδιωτικοποιούνται, έχουν κάθε συμφέρον από την αποτροπή της ιδιωτικοποίησής τους, αλλά κυρίως να παλέψουν, ώστε τα αεροδρόμια και όλες οι υποδομές της χώρας να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία.

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ 21 Γενάρη 2015
Προσυπογράφουν:
Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ
Σωματείο εργαζομένων Mira mare
Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ρόδου
Σωματείο Εμφιαλωμένων ποτών Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι