Λουκέτο θα μπει στην καρδιολογική κλινική!

Λουκέτο θα μπει  στην καρδιολογική κλινική!

Λουκέτο θα μπει στην καρδιολογική κλινική!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1316 ΦΟΡΕΣ

• Έχουν μείνει μόνο τρεις γιατροί για να αντιμετωπίσουν τα δεκάδες περιστατικά • Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Δ. Κρεμαστινός

«Λουκέτο» ετοιμάζεται να βάλει η Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου της Ρόδου, η οποία έχει απομείνει με μόλις 3 γιατρούς(!), που καλούνται να καλύψουν δεκάδες περιστατικά της Μονάδας!

Για το θέμα έχουν σταλεί έγγραφα στη διοίκηση της Β΄ΔΥΠΕ και κάθε αρμόδιο φορέα, έχουν ενημερωθεί σχετικά η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου καθώς και οι βουλευτές της Δωδεκανήσου, ενώ χθες ο βουλευτής του νομού κ. Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Εφόσον όμως δεν υπάρξει βελτίωση σε ότι αφορά την πρόσληψη ή την απόσπαση προσωπικού, τότε θεωρείται δεδομένο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά!

Η κατάσταση είναι πλέον τραγική γενικότερα στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις όχι μόνο σε αναλώσιμα αλλά κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς μέρα με τη μέρα, οι γιατροί που υπηρετούν στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα λιγοστεύουν.
Όμως ειδικά η Καρδιολογική κλινική έχει αποδυναμωθεί πλήρως με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες των ασθενών που καθημερινά καλείται να καλύψει!

Έμεινε με τρεις καρδιολόγους
Σύμφωνα και με τα επίσημα έγγραφα, στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου υπηρετούν ο Συντονιστής Διευθυντής του Καρδιολογικού τμήματος που έχει και την επιβάρυνση των επεμβατικών πράξεων δηλαδή των Στεφανογραφιών και των Αγγειοπλαστικών, και την λειτουργία του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου και δύο ακόμα Διευθυντές όλοι άνω των 60 ετών.

Με αυτούς τους τρείς γιατρούς, καλείται να λειτουργήσει η Καρδιολογική Κλινική η οποία αντιμετωπίζει τις συχνότερες για την εποχή μας ασθένειες και επιβάλλεται για την ασφάλεια της υγείας των ασθενών να υπάρχει εικοσιτετράωρη ετοιμότητα και παρουσία επιστημονικού προσωπικού!
Αξίζει δε να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για μία οποιαδήποτε Καρδιολογική Κλινική αλλά για αυτήν που καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών σε ολόκληρη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δέχεται περισσότερες από 150 διακομιδές ετησίως από τα άλλα νησιά, ενώ νοσηλεύει περισσότερα από 350 οξέα εμφράγματα το χρόνο και περισσότερους από 2000 ασθενείς! Παράλληλα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, περισσότερες από 580 Στεφανογραφίες και 275 Αγγειοπλαστικές!
Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οι αριθμοί αυτοί παραπέμπουν στα περιστατικά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες κλινικές στα «μεγάλα» νοσοκομεία της πρωτεύουσας, για αυτό και απαιτείται να υπάρχει ανάλογη υποστήριξη της, από τους αρμόδιους φορείς.

Επίσης η Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου της Ρόδου αποτελεί και το μοναδικό Βηματοδοτικό Κέντρο σε όλο το Αιγαίο με εμφυτεύσεις μονίμων Βηματοδοτών (πάνω από 100) και διενέργεια Ηλεκροφυσιολογικών μελετών, χωρίς να προστεθούν τα περίπου 100 άτομα ημερησίως στα επείγοντα και περισσότερους από 20 ασθενείς στα τακτικά ιατρεία.

Και όλα αυτά με τον ελάχιστο αριθμό ιατρικού προσωπικού, αφού οι δύο ιατροί που εκπαιδεύονταν και θα ήταν έτοιμοι την προσεχή περίοδο, ο ένας έφυγε και ο άλλος ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Δεν προσλαμβάνουν γιατρούς αλλά πληρώνουν για αεροδιακομιδές
Το τραγελαφικό στην όλη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως δεν δύναται να γίνουν προσλήψεις Επικουρικών γιατρών στο νοσοκομείο της Ρόδου για οικονομικούς λόγους!
Επειδή προφανώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια να πληρώσουν τους μισθούς τους που για δύο γιατρούς το συνολικό ποσό ανά έτος ανέρχεται στις 60.000 ευρώ, δηλαδή 30.000 ευρώ για κάθε επικουρικό ιατρό.

Την ίδια όμως ώρα, το ίδιο κράτος που αρνείται να προσλάβει επιστημονικό προσωπικό για να κάνει … οικονομία, καλείται να πληρώσει για τις αεροδιακομιδές!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία διακομιδές οξέων στεφανιαίων περιστατικών από την Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο, και τη Λέρο προς την Αθήνα ή την Κρήτη, ετησίως είναι περισσότερες από 350 σε αριθμό και η κάθε μια κοστίζει στο κράτος 20.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθεί η ψυχική οδύνη και η οικονομική επιβάρυνση για κάθε ασθενή!

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά
Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζεται από το επιστημονικό προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου μας, είναι η ασφάλεια των ασθενών η οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με τα δεδομένα αυτά.
Για τους λόγους αυτούς και απαιτείται η άμεση κάλυψη τουλάχιστον των δύο θέσεων Επικουρικών ιατρών καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπει «λουκέτο» στην Καρδιολογική Κλινική, στο Αιμοδυναμικό και στο Βηματοδοτικό Κέντρο αλλά και στα τακτικά ιατρεία και θα λειτουργεί μόνο η Μονάδα Εμφραγμάτων και τα επείγοντα, ενώ οι ασθενείς θα διακομίζονται σε κέντρα του Ηρακλείου ή της Αθήνας έως ότου επανδρωθεί ιατρικά η Καρδιολογική Κλινική.

Η ερώτηση στη Βουλή
Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε χθες ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός με θέμα: Υπό διάλυση η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ. Κρεμαστινός αναφέρει τα εξής:
«Το Νοσοκομείο Ρόδου βρίσκεται υπό διάλυση. Ακόμα και τα γράμματα της επιγραφής του έχουν καταρρεύσει. Συνολικά λειτουργεί με 70 γιατρούς λιγότερους από τους προβλεπόμενους. Ειδικότερα, η Καρδιολογική Κλινική του που εθεωρείτο το καλύτερο τμήμα του Νοσοκομείου είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος. Από 9 προβλεπόμενες θέσεις γιατρών λειτουργεί με τον αδιανόητο αριθμό των 3 γιατρών.

Η Κλινική λειτουργεί για όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δέχεται περισσότερες από 150 διακομιδές ετησίως από τα άλλα νησιά και νοσηλεύει περισσότερα από 300 οξέα εμφράγματα ετησίως, σχεδόν ένα την ημέρα, όσα και τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και νοσηλεύει περισσότερους από 2000 ασθενείς. Επίσης αποτελεί και το μοναδικό Βηματοδοτικό Κέντρο σε όλο το Αιγαίο με εμφυτεύσεις μονίμων Βηματοδοτών και διενέργεια Ηλεκροφυσιολογικών μελετών. Τουλάχιστον 100 άτομα ημερησίως προσέρχονται στα επείγοντα και περισσότεροι από 20 ασθενείς στα τακτικά ιατρεία.
Με τρεις γιατρούς, αυτές ισοδυναμούν με συνθήκες πολέμου. Είναι βέβαιο ότι με αυτή τη σύνθεση θα υπάρξουν απώλειες ζωών. Ο Διευθυντής της Κλινικής έχει ήδη προσφύγει στον Εισαγγελέα Ρόδου ζητώντας βοήθεια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:
1. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα τμήματα, με αυτές τις συνθήκες και ειδικότερα το αιμοδυναμικό; Ποιος θα φέρει την ευθύνη αν συμβεί κάτι;
2. Πότε ακριβώς θα σταλούν οι επικουρικοί γιατροί που εναγωνίως ζητά η Κλινική για να λειτουργήσει με μια στοιχειώδη για τους πολίτες και τους εργαζόμενους ασφάλεια;»

Διαβάστε ακόμη

Σημαντική δωρεά του Ομίλου Inner Wheel Ρόδου στην Καρδιολογική Κλινική του Περιφερειακού Νοσοκομείου Ρόδου με την καθοριστική συμβολή του Ομίλου Mitsis

«Κρασί από τα χείλη σου»

Κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ 13 Μαΐου στη Ρόδο για ενημέρωση εργαζομένων

Οι εργαστηριακοί γιατροί περιγράφουν το οικονομικό τους αδιέξοδο

Α. Κόγγος: Δίνουμε έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας

Πρωτοποριακή επέμβαση διαφραγματοκήλης από τον Δωδεκανήσιο καθηγητή Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη

Στοχευμένους ελέγχους πραγματοποίησαν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά μας - Ελέγχθηκαν (690) άτομα – (498) οχήματα – (32) καταστήματα

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κάρπαθο