Παρουσιάστηκε το λογότυπο για το συνέδριο Mare Nostrum VII

Παρουσιάστηκε το λογότυπο για το συνέδριο Mare Nostrum VII

Παρουσιάστηκε το λογότυπο για το συνέδριο Mare Nostrum VII

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 613 ΦΟΡΕΣ

Θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Μαΐου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

Η παρουσίαση του λογότυπου και της αφίσας του συνεδρίου Mare Nostrum VII που θα διεξαχθεί το Μαΐο, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά απο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις το Πανεπιστημίου, από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και της επιστημονικής υπευθύνου του συνεδρίου επίκουρης καθηγήτριας κ. Παρασκευής Κεφαλά.

Το θέμα του φετινού Mare Nostrum αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική την αλματώδη ανάπτυξη της ισλαμικής τρομοκρατίας, τη μετατροπή των προσφυγικών κυμάτων σε ανθρωπιστική καταστροφή αλλά και τη σημαντική απειλή για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ ο τίτλος του είναι “Ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική: Πόλεμος, πρόσφυγες, πολιτισμός”. Στην παρουσίαση του λογότυπου και της αφίσας συμμετείχαν φοιτητές του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, ενώ το “παρών” έδωσε και ο Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής κ. Ιωάννης Σεϊμένης.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κ.κ. Νικόλαος Καζαντζίδης, Μηνάς Λυριστής και Γεώργιος Φράγκος, αναφέρθηκαν στο λογότυπο του φετινού συνεδρίου, το οποίο στην ουσία αποτελεί σχηματική απεικόνιση αρχαίου νομίσματος, το οποίο περιέχει τον χάρτη του κόσμου κατά τον Ερατοσθένη.

“Η Μεσόγειος αποτελεί κέντρο ανταλλαγής πολιτισμών από την αρχαιότητα ως σήμερα, συγκεντρώνοντας διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Έτσι, επιλέχθηκε καθώς το Mare Nostrum VII στοχεύει στην αρμονική συνύπαρξη διαφόρων επιστημονικών πεδίων, όπως των Διεθνών Σχέσεων, της Οικονομίας, της Νομικής, των Πολιτικών Επιστημών κ.α. Ακόμη, θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τις Κατευθύνσεις Αρχαιολογίας και Γλωσσολογίας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών. Η αφίσα συνδυάζει χάρτη της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής” σημείωσαν μεταξύ άλλων οι φοιτητές.

Ένα αρχαίο νόμισμα, το οποίο περιέχει  το χάρτη του κόσμου κατά τον Ερατοσθένη,  είναι το φετινό λογότυπο του Mare NostrumΈνα αρχαίο νόμισμα, το οποίο περιέχει το χάρτη του κόσμου κατά τον Ερατοσθένη, είναι το φετινό λογότυπο του Mare Nostrum


Το Mare Nostrum VII θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Μαΐου 2016 στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ενώ σκοπός τόσο των φοιτητών που συμμετέχουν σε αυτό όσο και των καθηγητών, είναι το εν λόγω συνέδριο, το οποίο έχει πλέον γίνει θεσμός για το Πανεπιστήμιο, να καταφέρει να γίνει διεθνές.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Σεϊμένης τόνισε “μας δικαιώνουν οι φοιτητές που κάθε χρόνο έρχονται και στηρίζουν, το μοναδικό θεσμό που δίνει βήμα στις 3 βαθμίδες των φοιτητών, πτυχιούχων, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων. Το Mare Nostrum κυρίαρχα αποτελεί ένα φοιτητικό συνέδριο, διοργανώνεται απο φοιτητές για φοιτητές. Η άποψη των φοιτητών αποτελεί τις κατευθυντήριες γραμμές κάθε χρόνο”

Ενώ μάλιστα, ο κ. Σεϊμένης τόνισε και το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό συνέδριο διεξάγεται από Περιφερειακό Πανεπιστήμιο, σημειώνοντας “πρέπει να αναδειχθεί ότι και τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας της Ελλάδας παράγουν έργο. Είμαστε το πρώτο και μοναδικό φοιτητικό επιστημονικό συνέδριο.

Και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αυτό σε ένα Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας το οποίο βρίσκεται στα άκρα της χώρας, βρίσκεται στα σύνορα της και το ζήτημα που θα αναλυθεί στο συνέδριο είναι πιο κοντά απο κάθε άλλο σημείο στη Μέση Ανατολή που αναλύουμε εμείς, θα μπορούμε δηλαδή να συζητήσουμε και για τους πρόσφυγες και για τον πόλεμο, γιατί όλα αυτά μας επηρεάζουν πρώτους. Εμάς, τον τόπο, το πανεπιστήμιο και είναι καλό και ελπίζω οότι θα δοθεί βαρύτητα εξίσου με τα κεντρικά πανεπιστήμια και ίσως ίση αναγνώριση του έργου τους”.

Αναφορικά με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα του συνεδρίου, ο κ. Σεϊμένης σημείωσε “πιστεύουμε ότι όσοι έρθουν φέτος, θα πάρουν μια πολύπλευρη άποψη για τη Μεσόγειο και για τα τεκταινόμενα σήμερα αλλά και για μια βαθύτερη ματιά στο παρελθόν και μια άποψη η οποία συντελείται και από τους γλωσσολόγους και τους αρχαιολόγους. Ελπίζουμε να δούμε και τους ρόδιους εκεί, οι οποίοι κάθε χρόνο έρχονται ιδίως φέτος.

Κάποια απο τα ζητήματα που θα αναλύσουμε τους αφορούν άμεσα και τα διερωτώνται στον πολιτικό τους βίο, οπότε μπορεί να τους απαντηθούν κάποια ερωτήματα”.

Με τη σειρά της, η κ. Κεφαλά που πίστεψε από την πρώτη χρονιά στο συνέδριο αυτό, αναφέρθηκε στο θεσμό του Mare Nostrum, σημειώνοντας “είμαι πάρα πολύ περήφανη γιατί όχι μόνο διαρκεί αλλά επεκτείνεται το Mare Nostrum, αν προσέξατε την πρόσκληση ενδιαφέροντος θα δείτε ότι έχει και τομείς άλλους εκτός των καθαρά διεθνολογικών, δηλαδή πρέπει να έρθουν και κοινωνιολόγοι και νομικοί και οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες γιατί οι διεθνείς σχέσεις είναι ένας τομέας στον οποίο συντίθενται πρακτικά όλες οι πολιτικές επιστήμες.


Ο πόλεμος και η κρίση έχουν πάρα πολλές προεκτάσεις που αγγίζουν τη ζωή των πάντων και αυτών που την υφίστανται και αυτών που είναι δίπλα και αυτών που αναμιγνύονται. Πραγματικά νιώθω πάρα πολύ περήφανη και ευτυχής που συμβαίνει αυτό, που υπάρχει ενδιαφέρον και χαίρομαι που διαψεύδετε όλες εκείνες τις Κασσάνδρες και όλους εκείνους τους μεμψίμοιρους που καταδικάζουν τη νέα γενιά, ότι δεν ενδιαφέρεται, ότι είναι αδιάφορη και ότι είναι και αγράμματη. Κανείς δεν γεννήθηκε εγγράμματος, με πάρα πολύ κόπο και πάρα πολύ προσπάθεια και ενάντια σε παρά πολλές αντιξοότητες στον καιρό της κρίσης, υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία παλεύουν και προσπαθούν. Και πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερα από όσα δηλώνουν στο Mare Nostrum.

Το μήνυμα που έχω να μεταφέρω είναι ότι το Mare Nostrum δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να πάρουν ένα βάπτισμα ακαδημαϊκού πυρός χωρίς απώλειες”.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής και Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ), ενώ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται απο το Δήμο Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων