Αύξηση 35% στα ηρεμιστικά και αγχολυτικά φάρμακα στα Δωδεκάνησα

Αύξηση 35% στα ηρεμιστικά και αγχολυτικά φάρμακα στα Δωδεκάνησα

Αύξηση 35% στα ηρεμιστικά και αγχολυτικά φάρμακα στα Δωδεκάνησα

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 762 ΦΟΡΕΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον πρόεδρο των Φαρμακοποιών του νομού μας

Τρομακτική αύξηση στα ηρεμιστικά και αγχολυτικά φάρμακα, της τάξης του 35% καταγράφεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, στα νησιά μας!

Η αύξηση αυτή, αγγίζει το 35% και αποτελεί εκ των πραγμάτων στοιχείο προβληματισμού για την περιοχή της Δωδεκανήσου, αφού ποτέ ξανά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οι κατηγορίες των φαρμάκων αυτών δεν είχαν εκτοξευθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κος Νίκος Φουτούλης, επισήμανε ότι αποτελεί πραγματικά στοιχείο προβληματισμού, η ραγδαία αύξηση που καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των σκευασμάτων που αντιστοιχούν σε ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε για την περιοχή της Δωδεκανήσου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ξεπερνά το 35% για το 2015(!) συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Τα ίδια στοιχεία φανερώνουν ότι χιλιάδες είναι εκείνοι που κάνουν χρήση τέτοιων σκευασμάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που έχουν σχέση με την ψυχική τους κυρίως υγεία.

Ποια φάρμακα κάνουν «θραύση»
Τα στοιχεία της ίδιας έρευνας που διενήργησε η ΡΟΔΙΑΚΗ σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, δείχνουν ότι στα νησιά μας κάνουν θραύση τα εξής σκευάσματα:
Lexotanil
Centrac
Tavor
Xanax
Stedon κ.α

Υπάρχουν επίσης και πολλές άλλες κατηγορίες φαρμάκων, ηπιότερης δράσης, τα οποία χορηγήθηκαν ως αγχολυτικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν αντίστοιχες περιπτώσεις ασθενών.
Ουσιαστικά, αυτό που προκύπτει από την έρευνα, είναι ότι τελικά αυτές οι κατηγορίες των φαρμάκων, ξεπέρασαν πλέον ακόμα και τα πλέον δημοφιλή φάρμακα (ντεπόν, ασπιρίνη) και βρίσκονται πλέον μέσα σε κάθε σπίτι σχεδόν, σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες.

Γιατροί και φαρμακοποιοί πάντως, προειδοποιούν ότι τα φάρμακα αυτά και η λήψη τους, κάθε άλλο παρά ακίνδυνη είναι και σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μακροχρόνια, αλλά αντίθετα να υπάρχει πάντα επικοινωνία με τους αρμόδιους γιατρούς, έτσι ώστε σταδιακά να γίνεται η διακοπή τους.

Οικονομική κρίση και αύξηση των φαρμάκων αυτών
Η ραγδαία αυτή αύξηση των αντικαταθλιπτικών, ηρεμιστικών και αγχολυτικών φαρμάκων και στην περιοχή της Δωδεκανήσου, κάθε άλλο παρά τυχαία θα μπορούσε να θεωρηθεί.
Ειδικά την τελευταία πενταετία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου κος Νίκος Φουτούλης, η κατάσταση φαίνεται ότι συμβαδίζει αντίστοιχα με την οικονομική κρίση: Όσο δηλαδή περισσότερο οι συμπολίτες μας έρχονται αντιμέτωποι με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι χορηγήσεις αυτών των χαπιών.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, στην δεκαετία του ’90 για παράδειγμα, η χρήση τέτοιου είδους σκευασμάτων, ήταν όχι απλώς περιορισμένη ή μειωμένη στην περιοχή της Δωδεκανήσου, αλλά άγγιζε τα κατώτατα επίπεδα, συγκριτικά με άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας μας.

Με βερεσέ αγοράζουν φάρμακα οι πολίτες
Μια άλλη διάσταση της αληθινής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον μέσο πολίτη, είναι ότι εκατοντάδες είναι πλέον οι ροδίτες εκείνοι που δεν μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακά τους και υποχρεώνονται να ζητούν πίστωση από τον φαρμακοποιό της γειτονιάς.
«Δεν υπάρχει σήμερα κανένα φαρμακείο σε όλα τα Δωδεκάνησα, όπου να μην έχει «βερεσέδια» - είπε στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο κος Νίκος Φουτούλης.

Είμαστε δίπλα στον πολίτη, όσο αντέχουμε κι εμείς. Οι φαρμακοποιοί είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Βιώνουν και οι ίδιοι την κρίση σε όλα τα επίπεδα. Ξέρουμε πολύ καλά τον αγώνα και τις αγωνίες των συμπολιτών μας. Όσο αντέχουμε κι εμείς θα βοηθάμε. Βάζουμε πλάτη και είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποτιθέμενη εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων, που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει δημιουργήσει ακόμα χειρότερες συνθήκες για τους ασφαλισμένους και ειδικά για τους συνταξιούχους, οι οποίοι τώρα υποχρεώνονται να καταβάλλουν από την τσέπη τους μεγαλύτερες εισφορές.

Κοινωνικές προσφορές
Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, συναισθανόμενοι αυτές τις ανάγκες που καταγράφονται στην κοινωνία μας, δεν μένουν στα... ευχολόγια και στις διατυπώσεις θεωριών. Βοηθούν έμπρακτα καθημερινά όπου το κράτος και ο κρατικός μηχανισμός απουσιάζει.

Δεκάδες είναι οι δωρεές που γίνονται προς το ΕΚΑΒ απευθείας από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, στο κοινωνικό φαρμακείο, σε συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το νομό μας. Δυστυχώς όμως, από τα ίδια αυτά στοιχεία, προκύπτει ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, αλλά γίνεται ακόμα χειρότερη.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού  Συλλόγου Δωδεκανήσου κος Νίκος  Φουτούλης, που μίλησε στη ΡΟΔΙΑΚΗ για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο κόσμος ακόμα και για την προμήθεια βασικών του φαρμάκων.Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κος Νίκος Φουτούλης, που μίλησε στη ΡΟΔΙΑΚΗ για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο κόσμος ακόμα και για την προμήθεια βασικών του φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο