Συμβολική πολιορκία του νοσοκομείου από τους αγρότες (βίντεο)

Συμβολική πολιορκία του νοσοκομείου από τους αγρότες (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 773 ΦΟΡΕΣ

Έκλεισαν και το δρόμο στη Ρόδου-Λίνδου αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Για πρώτη φορά τα τρακτέρ μετέβησαν χθες στο νοσοκομείο της Ρόδου, δημιουργώντας μία άκρως συμβολική εικόνα, ενώνοντας στην ουσία δύο «καυτά» προβλήματα της νησιώτικης περιοχής μας που έχουν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Οι αγρότες που εδώ έξι ημέρες έχουν «στρατοπεδεύσει» στην καρδιά της πόλης της Ρόδου, όπως αποφάσισαν κατά την προχθεσινή συνάντησή τους, στην Περιφέρεια, με τον Πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου κ. Θωμά Σωτρίλλη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, χθες μετέβησαν με τα τρακτέρ τους στο Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα για να διατρανώσουν ότι χωρίς Υγεία δεν υπάρχει αγροτιά, δεν υπάρχει ύπαιθρος.

Μαζί τους ήταν εκεί για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους, οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής-αφού άλλωστε η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με δική τους παρότρυνση-κ.κ. Σωτρίλλης και Ζαννετίδης, επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο Πρόεδρος του περιφερειακού φυτωρίου κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, η εντεταλμένοι κα Χαρούλα Γιασιράνη και κ. Χρήστος Ευστρατίου κ.α.
Εκεί τους υποδέχθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου, από το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό οι οποίοι περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το Νοσοκομείο της Ρόδου.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου αλλά και της Περιφερειακής Αρχής μίλησαν για την κατάσταση της υγείας στην περιοχή μας και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Ρόδου.

Καταρχήν, ο κ. Σωτρίλλης, και ως γνώστης της κατάστασης, δήλωσε: «Είμαστε εδώ να διατρανώσουμε τη θέλησή μας ότι δεν πάει άλλο με την υγεία, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει οικονομική δυσχέρεια, ότι υπάρχουν πιέσεις, ωστόσο τα θέματα υγείας είναι πολύ πιο πιεστικά απ’ οποιοδήποτε άλλο. Θα πρέπει, αυτή τη στιγμή, να κοιτάξουμε να μην καταστραφεί το τελευταίο οχυρό υγείας που έχουμε στη Δωδεκάνησο, που είναι το νοσοκομείο, που έγινε με τον ιδρώτα όλων μας και πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού, μόνο και μόνο διότι είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην περιοχή που μπορεί να προσφέρει τα εχέγγυα. Και, δυστυχώς, βλέπουμε ότι φθίνει καθημερινά όσο αφορά στο προσωπικό, το νοσηλευτικό και το ιατρικό.

Γι’ αυτό, αυτή η προσπάθεια έχει σκοπό να τονώσει τις ενέργειες του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού για καλύτερη επάνδρωση και καλύτερη προμήθεια υλικών τα οποία λείπουν».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Βασίλης Κινούς, καταρχήν, καλοδέχθηκε την κινητοποίηση λέγοντας ότι από τη στιγμή που δημοσιοποιεί για άλλη μια φορά τα προβλήματα του νοσοκομείου, είναι αποδεκτή και από την πλευρά των γιατρών και από το νοσηλευτικό προσωπικό. Και περιέγραψε την κατάσταση ως εξής:

«Εμείς συνέχεια έχουμε δημοσιοποιήσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα. Άλλη μια φορά θα πρέπει να πούμε ότι οι μεγάλες ελλείψεις είναι ειδικά σε νοσηλευτικό και φυσικά σε ιατρικό προσωπικό. Θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Υγείας και η πολιτεία να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο, δίνοντας κίνητρα στους γιατρούς για να έρθουν. Οι γιατροί, δυστυχώς, πιστεύουν-και έτσι είναι-ότι είναι μία απομακρυσμένη περιοχή η δική μας.

Προσπαθήσαμε και την εντάξαμε στη Γ’ ζώνη ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα-που έχουν δοθεί. Αυτά τα κίνητρα ήταν το να μπορούν οι γιατροί να έρθουν και να εργαστούν στο νοσοκομείο μας για τριετία.

Δυστυχώς, αυτό φαίνεται ότι δεν φθάνει διότι οι μισθοί, ειδικά των γιατρών και των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο, είναι πάρα πολύ μικροί πλέον. Έχουν ελαττωθεί ώστε δεν έχει τη δυνατότητα ένας ξένος γιατρός να έρθει να εργαστεί στο νοσοκομείο μας».

»Πιστεύω-συνέχισε-αυτό το οποίο χρειάζεται το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι να βγουν μόνιμες θέσεις εργαζομένων που αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κίνητρο, ώστε να εμφανιστούν γιατροί που τους έχουμε ανάγκη σε καίριες θέσεις και φυσικά νοσηλευτικό προσωπικό».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των γιατρών, βάσει των κλινών του νοσοκομείου, θα έπρεπε να στελεχώνεται από 158 μόνιμους γιατρούς και 60 ειδικευόμενους και αυτή τη στιγμή έχει 78 μόνιμους και 25 ειδικευόμενους, δηλαδή λιγότερο από το μισό ιατρικό προσωπικό.

Όσο αφορά στα υλικά, επειδή βρισκόμαστε στην αρχή του χρόνου, δεν υπάρχει ελλείψεις μια και θα ήταν αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο τον Ιανουάριο. Ωστόσο, το πρόβλημα θα φανεί στα τέλη του χρόνου αν τα κονδύλια που έχουν δώσει δεν επαρκούν.

Από τη Διοίκηση του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο, η νοσηλεύτρια κα Αγγέλη, ευχαρίστησε τους αγρότες και την Περιφέρεια που οργάνωσαν την κινητοποίηση αυτή υπέρ της Υγείας και του νοσοκομείου που, όπως είπε, είναι το μοναδικό μάχιμο στο Νότιο Αιγαίο και τη Δωδεκάνησο. Επιβεβαίωσε τα παραπάνω και επέμεινε στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού περιγράφοντας με αριθμούς μία δραματική έλλειψη: Στις 360 κλίνες, αντιστοιχούν 380 νοσηλεύτριες και είναι 114 στο κυκλικό ωράριο. Και είπε:

«Είμαστε άνθρωποι κάποιας ηλικίας, με προβλήματα υγείας σοβαρά και δεν αντέχουμε άλλο. Ήρθε και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που μας έχει καθηλώσει εντελώς και δεν ξέρουμε που θα πάει αυτή η κατάσταση και είναι κρίμα και για τη Δωδεκάνησο και για τον κόσμο που ταλαιπωρείται αλλά και για εμάς τους εργαζόμενους που τραβάμε πάρα πολλά για να το κρατήσουμε ανοιχτό. Θέλω να πιστεύω ότι η πολιτεία θα σκύψει και θα ακούσει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σ’ αυτό το κομμάτι της Υγείας εδώ κάτω».

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε: «Ακόμα και αν διά μαγείας λύνονταν τα κλαδικά προβλήματα των αγροτών, που σήμερα είναι ξεσηκωμένη όλη η Ελλάδα γι’ αυτό το λόγο, τα προβλήματα υγείας παραμένουν στο νησιωτικό χώρο και είναι πάρα πολύ μεγάλα. Αντιλαμβάνεσθε ότι για να υπάρχει αγροτική ζωή, για να υπάρχει ανάπτυξη στην ύπαιθρο, πρέπει να υπάρχουν και υποδομές τέτοιες που να τη στηρίζουν και η βασικότερη υποδομή είναι η υγεία. Όταν δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχει και ζωή. Αντιλαμβάνεσθε ότι για τον κάθε νέο που σκέπτεται να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, η μη ύπαρξη γιατρών είναι φορέας αναστροφής».

» Εμείς-συνέχισε ο Αντιπεριφερειάρχης-στηρίζουμε και είμαστε κοντά στους αγρότες και στον αγώνα τους όσο και στο νοσοκομείο, τους εργαζόμενους, που εξακολουθούν με αυταπάρνηση και παρά τις σοβαρές ελλείψεις να προσφέρουν αυτά που μπορούν να προσφέρουν. Κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να δει τα νησιά επιτέλους με διαφορετικό μάτι, να καταλάβει τι θα πει νησιωτικότητα, να καταλάβει τι θα πει να είσαι σε ένα νησί αποκλεισμένος να μην έχεις γιατρό, να μην έχει υλικά, και να τα καταφέρουν από την απομακρυσμένη Νότια Ρόδο ή τον Έμπωνα να έρθουν στο νοσοκομείο, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά χωρίς γιατρούς, χωρίς προσωπικό. Δεν μας πρέπει αυτή υγεία σε έναν τουριστικό προορισμό όπως είναι η Ρόδος. Ευελπιστούμε αυτοί που ασκούν Διοίκηση επί θεμάτων υγείας να σκύψουν πάνω από το θέμα των νησιωτών».

Ο κ. Φλεβάρης, με τη σειρά του, τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι το νοσοκομείο δεν είναι το κτίριο, είναι οι άνθρωποί του, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν κάθε μέρα τη μάχη και γι’ αυτούς τους ανθρώπους βρέθηκαν χθες εκεί, συμβολικά, μαζί με τους αγρότες που στο δίκαιο αγώνα τους είδαν το δημόσιο αγαθό της υγείας ότι είναι θεμελιώδες σε ένα σύγχρονο Κράτος και είναι δίπλα τους αφού οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη στα χαρακώματα της υγείας.

Εκπροσωπώντας τους αγρότες, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νότιας Ρόδου, κ. Σταύρος Ακκούρης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες τους συμπαραστέκονται και τόνισε ότι οι αγρότες που μένουν σε περιοχές απομακρυσμένες από την πόλη, η προσπάθειά τους για τα θέματα της υγείας δεν σταμάτησε ποτέ αφού στην ύπαιθρο δεν έχουν γιατρούς. Ακόμη, εξέφρασε τη λύπη τους για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το νοσοκομείο και δήλωσε ότι συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων του.

Τα τρακτέρ στάθμευσαν δεξιά και αριστερά του δρόμου ώστε σε καμία περίπτωση να μην παρενοχλείται η διέλευση από και προς το νοσοκομείο και έμειναν εκεί για περίπου τρία τέταρτα. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν επί της Ρόδου-Λίνδου, στον κόμβο έξω από το Lidl και κατέλαβαν το ένα τμήμα της εξόδου από την πόλη, έμειναν εκεί για μία ώρα, και κατευθύνθηκαν προς τη Νότια Ρόδο όπου επρόκειτο να σταθμεύσουν στην πλατεία Γεναδίου στην οποία και θα παραμείνουν. Όπως δήλωσαν, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και θα ξανακατέβουν στην πόλη της Ρόδου, με διαφορετικό τρόπο όμως.

Διαβάστε ακόμη

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη για την απώλεια της Νικολούζου Μητσού Μυράνθης