Σημαντικά τα πεπραγμένα του Φυτωρίου στο Νότιο Αιγαίο

Σημαντικά τα πεπραγμένα  του Φυτωρίου στο Νότιο Αιγαίο

Σημαντικά τα πεπραγμένα του Φυτωρίου στο Νότιο Αιγαίο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 337 ΦΟΡΕΣ

Παρουσιάστηκε ο απολογισμός δράσεων του 2015

Στο πλαίσιο παρουσίασης των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής νοτίου Αιγαίου για το 2015 ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου, περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπαριανάκης κατέθεσε τον παρακάτω απολογισμό δράσεων για τη χρονιά που πέρασε:

A’ ΦΥΤΩΡΙΟ
• Παραγωγή 250.000 κτηνοτροφικών αρωματικών και μελισσοκομικών φυτών για τις ανάγκες των βοσκοτόπων και των μελισσοκόμων των νησιών του νοτίου Αιγαίου με αγενή ή εγγενή πολλαπλασιασμό.

• Δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, για την προστασία της βιοποικιλότητας και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

• Δημιουργία αποδεικτικών καλλιεργειών αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών και νέων ειδών και ποικιλιών όπως τροπικά, υποτροπικά και υπερτροφών (SUPER FOODS) ιπποφαές, ρόδι, μπλουμπέρρι, γκοτζιμπέρρι, κλ.π. για την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την αύξηση της αποδοτικότητας.

• Δωρεάν διάθεση 10.000 δενδρυλλίων τραχείας πεύκης, κυπαρισσιού, και πικροδάφνης και συμμετοχή στη δεντροφύτευση του 2015 που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή σχολείων, συλλόγων και φορέων του νησιού μας.

• Δωρεάν διάθεση 20.000 περίπου καλλωπιστικών και δασικών φυτών για τον καλλωπισμό του δήμου Ρόδου, των δήμων νησιών της περιοχής του Ν. Αιγαίου, συλλόγων, στρατοπέδων, σχολείων, φορέων κλπ.

• Ενημέρωση-εκπαίδευση για θέματα περιβάλλοντος και δενδροφυτεύσεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• Επισκέψεις Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων στο Θερμοκήπιο και στις εγκαταστάσεις του Φυτωρίου για ξενάγηση και μύηση των μαθητών στους τρόπους παραγωγής νεαρών φυταρίων και τη φυσιολογία τους.

• Συντήρηση, ζιζανιοκτονία, κλάδευση και άρδευση της διαχωριστικής νησίδας «jersey» της εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου με διάθεση ανθρώπινου δυναμικού και αγορά υλικών.

• Συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή τουΠανεπιστημίου Αθηνών για την πρακτική άσκηση ενός σπουδαστή στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας.

• Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε νέες δράσεις βελτίωσης της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος της Πανεπιστημιακής κοινότητας εστιάζοντας στο πράσινο, την περιβαλλοντική διαχείριση, την αισθητική αλλά κυρίως την ανάπτυξη σχέσης μεταξύ των φοιτητών και όλων μας με το φυσικό χώρο του Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών προσφορά του Περιφερειακού φυτωρίου.

• Σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης Καταστροφών διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του φυτωρίου και συγκεκριμένα στον ελαιώνα και στον εσπεριδοειδώνα, ημερίδα ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς (η χρησιμότητά τους, τα είδη των εμβολιασμών, εφαρμογές σε ελαιόδεντρα και ξυνόδεντρα) η οποία ήταν ανοικτή σε όλο το ενδιαφερόμενο κοινό, ήταν δε τόσο ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη όπου δεσμευτήκαμε να την επαναλάβουμε το συντομότερο δυνατόν.


• Για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς προσφέρθηκαν στη Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού περίπου στα 350 εποχιακά ανθοφόρα φυτά με σκοπό να μοιραστούν στο κοινό στις εκδηλώσεις εορτασμού της Πρωτοαμγιάς στο λόφο Φιλερήμου που συνδιοργανώθηκε από την Ενότητα Ιαλυσού με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

• Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το Περιφερειακό Φυτώριο διοργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις στο χώρο κάτωθεν του κτιρίου της Περιφέρειας όπου σχολεία της περιοχής μας ενημερώθηκαν για τη σημασία του περιβάλλοντος και πως μπορούμε να το προστατεύσουμε, απόλαυσαν φυσικούς χυμούς με αρωτικά βότανα μετά μουσικής και στο τέλος μοιράστηκαν σε όλο το κοινό 3.000 εποχιακά λουλούδια για να φυτευτούν στους κήπους και στα μπαλκόνια τους.

• Για την Έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής 15ος-5ος αι. π.Χ.» που αφορούσε εκθέματα της νήσου Ρόδου από το Μουσείο του Λούβρου, το Περιφερειακό Φυτώριο προέβηκε σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των παρτεριών και των διαδρόμων του κήπου του Μουσείου όπως επίσης και σε νέες φυτεύσεις με είδη αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών προσφορά του Φυτωρίου. Σκοπός της ανάπλασης του κήπου ήταν παράλληλα με το αισθητικό αποτέλεσμα να εμπλουτίσει και να αναδείξει τα φυτά και τα βότανα που προϋπήρχαν στους κήπους του Μουσείου λόγω της λειτουργίας του κατά τη Μεσαιωνική περίοδο σαν Θεραπευτήριο.

Στο τέλος της τελετής των εγκαινίων της έκθεσης μοιράστηκαν στο κοινό πάνω από 400 φυτά πλατύφυλλου βασιλικού προσφορά από το Περιφερειακό φυτώριο.

• Εν όψει των εγκαινίων της 50ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής το Περιφερειακό φυτώριο πραγματοποίησαν εργασίες καθαρισμού και ανάπλασης των παρτεριών του κήπου της έκθεσης. Το κεντρικό παρτέρι αφού καθαρίστηκε, εμπολουτίστηκε με τη φύτευση αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Περιφερειακό φυτώριο για πρώτη φορά συμμετείχαν στην έκθεση οργανώνοντας δικό τους περίπτερο.
• Προσφορά από το Περιφερειακό φυτώριο περίπου 600 καλλωπιστικών και δασικών δενδρυλλίων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσου για να φυτευτούν σε αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο πόλεως Κω, ο οποίος αφού αναδείχθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία της Κω και συντάχθηκε τεχνική μελέτη, αναπλάστηκε με θάμνους και δέντρα για να χρησιμοποιηθεί ως αρχαιολογικό πάρκο.

• Το Περιφερειακό Φυτώριο στα πλαίσια των δράσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την οργάνωση επισκέψεων σχολείων του νησιού μας στην έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής 15ος-5ος αι. π.Χ.» που αφορούσε εκθέματα της νήσου Ρόδου από το Μουσείο του Λούβρου πρόσφερε σε κάθε σχολείο πακέτο με μίγμα σπόρων αρωματικών φυτών που αυτοφύονται στην περιοχή του φυτωρίου.

• Στην τελετή λήξης της έκθεσης «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής 15ος-5ος αι. π.Χ.» που αφορούσε εκθέματα της νήσου Ρόδου από που αφορούσε εκθέ ματα της νήσου Ρόδου από το Μουσείο του Λούβρου το Φυτώριο προσέφρε σε κάθε καλεσμένο από ένα μπουκέτο αποξηραμένα άνθη αρωματικών φυτών λεβάντας και δεντρολίβανου της Ρόδου.

• Το Περιφερειακό φυτώριο συμμετείχε με επιτυχία στο σεμινάριο Α’ επιπέδου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων στην Δημοτική Κοινότητα Θεολόγου με θέμα: «Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση, θεωρητικές αρχές και μεθοδολογικές τεχνικές στην υλοοίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» με εισηγητή τον υπεύθυνο Γεωπόνο ΤΕ κ. Νίκο Ρένεση με θέμα εισήγησης: «Το Φυτώριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: Βιώσιμη ανάπτυξη και οι περιβαλλοντικές κοινωνικές και εκπαιδευτικές πτυχές του». Ο κ. Ρένεσης αφού ανέλυσε την δομή, τους σκοπούς και τις δράσεις του Περιφερειακού φυτωρίου τόνισε ότι το φυτώριο μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία ως εργαλείο των εκπαιδευτικών με την προσφορά φυτών αλλά και με ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του.

• Προσφορά του Περιφερειακού Φυτωρίου καλλωπιστικών δενδρυλλίων στον οργανισμό Make - A - Wisht (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) έναν μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό οργανισμό που εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών, από 3 έως 18 ετών, τα οποία πάσχουν από σοβαρές αρρώστιες απειλητικές για τη ζωή τους, με σκοπό να φυτευθούν στην παιδική χαρά που κατασκεύασε ο εν λόγω οργανισμός μετά από επιθυμία της μικρής Ελπίδας, ενός 5χρονου κοριτσιού από το νησί μας. Μέσα από αυτή την διαδικασία της “Ευχής” δημιουργούμε για το παιδί και την οικογένεια του αξέχαστες στιγμές γεμάτες χαμόγελα, μακριά από τα νοσοκομεία που είναι η καθημερινότητά τους. Στόχος μας να τα δυναμώσουμε, να τα κάνουμε να πιστέψουν ότι θαύματα ακόμη γίνονται.

Β’ ΣΦΑΓΕΙΑ
• Το Περιφερειακό φυτώριο έχοντας την ευθύνη της λειτουργίας των Σφαγείων παρόλη την έλλειψη προσωπικού και τις αυξημένες απαιτήσεις για την διασφάλιση της Δημόσιας υγείας και την μέγιστη ποιότητα, λειτούργησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και για μία χρονιά ακόμη συνετέλεσε στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο νησί της Ρόδου αλλά και των νησιών της Δωδεκανήσου εξυπηρετώντας τους απραγωγούς με την παράλληλη λειτουργία των σφαγείων στην Δ.Κ. Εμπωνας, στις περιόδους αιχμής (Πάσχα κ.λπ.).

Αποτελέσματα Σφαγείου για το έτος 2015
Βοοειδή 297
Χοίροι 599
Χοιρίδια 1811
Αμνοερίφια 4355
Γιδοπρόβατα 470
Σύνολο 7532

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο