Έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία στα Δωδεκάνησα για τις προσφυγικές ροές

Έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία στα Δωδεκάνησα για τις προσφυγικές ροές

Έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία στα Δωδεκάνησα για τις προσφυγικές ροές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 159 ΦΟΡΕΣ

Ενημέρωση και συμμετοχή στον κυβερνητικό σχεδιασμό ζητούν ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Ρόδου

Ενημέρωση και συμμετοχή στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ζητούν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με κοινή επιστολή που απευθύνουν στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη.

Με την επιστολή τους, η οποία κοινοποιείται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, στον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα και στους βουλευτές Δωδεκανήσου, ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ζητούν επίσημη ενημέρωση σχετικά με την συμμετοχή δύναμης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δέχονται τα νησιά, μετά και τις ανεπίσημες πληροφορίες περί περιορισμού των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στα γεωγραφικά όρια του Βορείου Αιγαίου.

Επισημαίνουν δε, ότι με δεδομένο ότι τα νησιά της Δωδεκανήσου δέχονται ένα συντριπτικό ποσοστό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στο πλαίσιο της προετοιμασίας Περιφέρειας και Δήμων για την αντιμετώπιση τόσο του φαινομένου του ιδίου, όσο και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, καθώς στις πλάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει πέσει βαρύ φορτίο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος, η ενημέρωση αλλά και η συμμετοχή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό κρίνεται επιβεβλημένη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν άμεσα συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες, από τους οποίους θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για τα σχέδια και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, καθώς και συμμετοχή της Περιφέρειας και των Δήμων που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστευτικών ροών, στον σχεδιασμό της.

«Δεν είναι δυνατόν, σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να μην έχουμε επίσημη ενημέρωση και να το παρακολουθούμε και εμείς μέσα από δημοσιογραφικές πληροφορίες και διαρροές.
Με την επιστολή μας προς την κυβέρνηση ζητούμε το αυτονόητο.

Η Αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, ως εκ τούτου η συμμετοχή μας στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθίσταται επιβεβλημένη» ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε: «Ζητάμε απαντήσεις σε ερωτήματα που θα μας επιτρέψουν να προετοιμαστούμε ώστε, ενόψει του καλοκαιριού, να έχουμε το καλύτερο δυνατό μοντέλο διαχείρισης των προσφυγικών ροών προς τα νησιά μας και παράλληλα, να αποσβέσουμε κατά το μέγιστο δυνατόν τις επιπτώσεις του φαινομένου, προσανατολισμένοι πάντα στις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε: «Ανησυχούμε, προβληματιζόμαστε, δεν εφησυχάζουμε. Οι εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό είναι ραγδαίες. Η Αυτοδιοίκηση δεν κάνει εξωτερική πολιτική, έχουμε όμως σημαντική εμπειρία στη διαχείριση του ζητήματος.

Μέχρι τώρα, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σχεδόν μόνοι μας. Η σοβαρότητά του επιβάλλει να συντονιστούμε μεταξύ μας και με την κυβέρνηση. Η αγωνία μας είναι πώς θα συμβάλλουμε στον σχεδιασμό, αλλά και για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το προσεχές διάστημα».

Για τα Δωδεκάνησα
Σε ερώτηση της «Ρ» για το αν στο πλαίσιο της ενημέρωσης γίνει γνωστό ότι όντως η Τουρκία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εξαιρεθεί η Δωδεκάνησος από το σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος ως αποστρατικοποιημένη περιοχή, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ότι θα ζητηθεί να υπάρξει ένα συμπληρωματικό σχέδιο κατά το οποίο τις επιχειρήσεις θα αναλάβει η Frontex ή μία ευρωπαϊκή δύναμη ακτοφυλακής.

«Προφανώς τα σύνορά μας πρέπει να έχουν τη φύλαξη που τα σύνορα κάθε χώρας πρέπει να έχουν. Είτε δέχονται είτε δε δέχονται μία ιδιαίτερη πίεση από μία ειδική κατάσταση. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από το Β’ ΠΠ. Τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι χερσαία σύνορα. Είναι εύκολο για κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ένα ελάχιστο κόστος χρηματικό αλλά τεράστιο ηθικό και πολιτικό να υψώσουν ένα συρματόπλεγμα. Στη θάλασσα αυτό δε γίνεται.

Στην περίπτωση λοιπόν που ένα σχέδιο έχει συνταχθεί από την κυβέρνηση με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ που έχει να προσδώσει στην αρτιότερη διαχείριση αυτού του ζητήματος δεν θα είμαστε αντίθετοι. Εάν ένα τέτοιο σχέδιο είναι επωφελές και εμείς ( η δική μας περιοχή ) δεν συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτό, είναι επίσης αυτονόητο πως θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο συμπληρωματικό που να αφορά ειδικά την περιοχή μας. Διότι οτιδήποτε άλλο νομίζω ότι θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την περιοχή της Δωδεκανήσου και τα νησιά της.

Και μπορεί να μη λέγεται ΝΑΤΟ η δύναμη αυτή, μπορεί να λέγεται όμως FRONTEX ή να είναι η καινούρια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή που σχεδιάζεται. Επομένως πρέπει να επισπεύσουν οι εταίροι μας κάποιες αποφάσεις» δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ανακοίνωση ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΚΕ
«Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.
Αυτή η απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα από τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ, στο όνομα της "φύλαξης" των ελληνοτουρκικών συνόρων και της "καταπολέμησης των προσφυγικών ροών", στηρίχτηκε σε κοινή πρόταση των κυβερνήσεων των Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας!
Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες και τα ψέματα που λέει στο λαό είναι πολύ μεγάλα.

Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ότι οι ελληνικές και τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας είναι ανυπόστατοι αφού είναι γνωστό πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα ελληνικά σύνορα, όπως έχουν καθοριστεί από διεθνείς συμβάσεις.

Μόλις πρόσφατα άλλωστε, λίγο αμέσως μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί Κίναρο και τον τραγικό θάνατο του πληρώματος, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να συντονίζει την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στη ζώνη που περικλείει το FIR Αθηνών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το ΝΑΤΟ ως «άγγελο φύλακα» όταν όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας δολοφονικός μηχανισμός, επεμβάσεων και πολέμων κατά των λαών, που δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει ανοιχτά, όπως και η ΕΕ, τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, την αμφισβήτηση ελληνικών νησιών και νησίδων, υποστηρίζοντας "γκρίζες ζώνες". ΗΠΑ, NATO και ΕΕ, ευθύνονται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του "Ισλαμικού Κράτους". Ευθύνονται, για τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις επιλογές της αποδεικνύει ότι σε όλους τους τομείς συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο που ακολουθούσαν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Τα προσχήματα δεν μπορούν να κρύψουν ότι η λεγόμενη "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική", της και η γραμμή της γεωστρατηγικής αναβάθμισης για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, βαθαίνει την ενσωμάτωση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία (ΕΕ), την εμπλέκει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, προκαλώντας ζημιά στα κυριαρχικά δικαιώματα και βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έρχεται να προστεθεί στη συμφωνία της για την "Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή" και την αναβάθμιση του ρόλου των κατασταλτικών μηχανισμών όπως η FRONTEX, την απόφαση για δημιουργία στρατοπέδων εγκλωβισμού μεταναστών και στο νησί μας (hot spots), ενισχύοντας τις στοχεύσεις για συγκυριαρχία και συνδιαχείριση του Αιγαίου κάτω από την ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα.

Στην πράξη, επιβεβαιώνεται ότι το προσφυγικό πρόβλημα χρησιμοποιείται για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της παρουσίας της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της κατάστασης που διαμορφώνει ο πόλεμος στη Συρία, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στη Λιβύη κ.ά.

Ο λαός δικαιολογημένα ανησυχεί από αυτές τις εξελίξεις. Όμως αυτό δεν αρκεί. Για να αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούν χρειάζεται να υψώσουμε πιο αποφασιστικά τη φωνή μας και να δυναμώσουμε τη δράση και την πάλη μας για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και για την αποδέσμευσή της από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Η επιστολή
Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις σχετικά με τη συμμετοχή δύναμης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δέχονται τα νησιά μας και σε συνέχεια των ανεπίσημων πληροφοριών για περιορισμό των δραστηριοτήτων του στα γεωγραφικά όρια του Βορείου Αιγαίου, θεωρούμε αναγκαία την από μέρους σας ενημέρωσή μας επί του συνολικού σχεδιασμού που αφορά το ανώτερο ζήτημα.

Με δεδομένο ότι τα νησιά της Δωδεκανήσου δέχονται ένα συντριπτικό ποσοστό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στο πλαίσιο της δικής μας προετοιμασίας για την αντιμετώπιση τόσο του φαινομένου του ίδιου, όσο και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, καθώς στις πλάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει πέσει βαρύ φορτίο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος, η ενημέρωση αλλά και η συμμετοχή μας στον Κυβερνητικό σχεδιασμό κρίνεται επιβεβλημένη.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Γιώργος Χατζημάρκος
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου-Δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια