Σε ιδιώτες ο καθαρισμός των παραλιών του νησιού μας

Σε ιδιώτες ο καθαρισμός των παραλιών του νησιού μας

Σε ιδιώτες ο καθαρισμός των παραλιών του νησιού μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 593 ΦΟΡΕΣ

Παρά τις επιφυλάξεις των συμβούλων της μειοψηφίας

Στις επιφυλάξεις παρατάξεων της μειοψηφίας προσέκρουσε η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Ρόδου για τον καθαρισμό των παραλιών η οποία με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού θα δοθεί σε ιδιώτες εργολάβους και τελικά, έπειτα από συζήτηση μιας ώρας, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Όπως είχε γράψει η «Ρ», πρόκειται για την έγκριση μελετών καθαρισμού και διάστρωσης των παραλιών όλου του νησιού για την τουριστική σεζόν του 2016, προϋπολογισμού 241 χιλιάδων ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, έργο που θα δοθεί σε ιδιώτες, και για το οποίο εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Τροχαίου Υλικού, κ. Μιχάλης Παλαιολόγος.

Στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, καταρχήν, ο κ. Στράτος Καρίκης της μείζονος μειοψηφίας, εμφανίστηκε συναινετικός λέγοντας ότι η προστασία του τουριστικού προϊόντος είναι και η εικόνα των παραλιών, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί παρά να είναι άριστη το καλοκαίρι ενώ τόνισε ότι πάντα δείχνουν εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του Δήμου. Είπε, ακόμη, ότι πρέπει, πάση θυσία, σε αυτές τις διαδικασίες να συμμετέχουν οι ροδίτες εργολάβοι που διαθέτουν τέτοια μηχανήματα και να μην υπάρξει εκμετάλλευση από λίγους.

Από την πλευρά του, όμως, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι μία συζήτηση για ένα έργο που εκτελείται κάθε χρόνο και δεν είναι έκτακτο. Όπως είπε, γνωρίζαμε ότι έπρεπε να γίνει ο καθαρισμός των παραλιών, άρα δεν δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του έργου ως κατεπείγοντος. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Επίτροπος δεν θα δεχθεί τη στενότητα του χρόνου και θα υπάρξουν προβλήματα.

Τόνισε, ακόμη, ότι δεν συμφωνούν με τη διαδικασία που ακολουθείται με τον πρόχειρο διαγωνισμό αφού γίνεται μία κατάτμηση έργου και στην ουσία γίνεται απευθείας ανάθεση αφού θα συνεννοηθούν τέσσερις-πέντε εργολάβοι ποιος θα πάρει ποιο κομμάτι και δεν θα γίνει καμία διαγωνιστική διαδικασία, ενώ αν είχε προκηρυχτεί δύο μήνες πριν που γνώριζαν ότι θα γίνει ο καθαρισμός των παραλιών και είχε γίνει ένας ανοιχτός διαγωνισμός, οπωσδήποτε θα πλήρωναν πολύ λιγότερα.

Επίσης, πρότεινε την αγορά μηχανημάτων, δύο κάθε χρονιά, ώστε να εκτελείται αυτό το έργο από το Δήμο, με υπαλλήλους του, και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου «διότι, οι κάτοικοι της Ρόδου δεν πρέπει να απολαμβάνουν καθαριότητας και υπηρεσιών μόνο την περίοδο του καλοκαιριού επειδή έχουν ξένους επισκέπτες. Η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι συνεχής και πρέπει να την απολαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», όπως είπε.

Κλείνοντας, είπε ότι παρ’ ότι θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να γίνει το έργο, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να το επανεξετάσουν για να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός με όλους τους όρους οι οποίοι θα επικυρωθούν από την Οικονομική επιτροπή.

Τους τόνους ανέβασε περισσότερο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Υψηλάντης, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι πρόκειται για μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ενώ ο Δήμος μπορεί να πάρει μηχανήματα και να κάνει μόνος του τη δουλειά.

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Υψηλάντης στάθηκε στις μελέτες οι οποίες είναι βασισμένες προς το οικονομικό τους μέγεθος σε μία τεχνοοικονομική ανάλυση η οποία, όπως είπε, πάσχει και είναι ανακριβής γι’ αυτό και οι μελέτες δεν θα έπρεπε να εγκριθούν εκτός και αν διορθωθούν. Μάλιστα, απέδωσε την ευθύνη στις υπηρεσίες.

Ο κ. Υψηλάντης αμφισβήτησε τα στοιχεία και τα νούμερα και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα λέγοντας χαρακτηριστικά για τις παραλίες της Ρόδου και της Ιαλυσού: «Άρα, λοιπόν, φουσκώνεις τα στρέμματα, φουσκώνεις και το ημερομίσθιο και όταν διαιρέσεις σου βγαίνει ότι για να γίνει αυτή η δουλειά θέλει 50 χιλιάδες ευρώ αλλά τα πραγματικά νούμερα δεν είναι έτσι. Πώς βάζουμε στη μελέτη προϋπολογισμός 50 χιλιάδες ευρώ; Δηλαδή διπλασιάζουμε το κόστος του έργου»;

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος ο οποίος ρώτησε γιατί δεν μπορεί ο Δήμος να εκτελέσει το έργο αυτό. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και άλλοι σύμβουλοι οι οποίοι εστίασαν στο ότι ο Δήμος πρέπει έγκαιρα να κάνει τον καθαρισμό των παραλιών.

Ωστόσο, από πλευράς Δημοτικής Αρχής, τονίστηκε, καταρχήν, ότι είναι μία ανεδαφική πρόταση να αγοράσει ο Δήμος μηχανήματα, ότι δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία αλλά δεν διαθέτει και χειριστές με τα απαραίτητα διπλώματα. «Εδώ κάτι δεν πάει καλά στο δ.σ. Είτε θέλουμε να καθαρίσουμε τις παραλίες είτε όχι», είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος ξεκινάει τη διαδικασία μέσα Φεβρουαρίου και είναι από τους πρώτους στη χώρα.

Είπε, ακόμη, ότι το κόστος είναι 200 χιλιάδες ευρώ για τέσσερις εργολαβίες σε όλο το νησί, κόστος όσο το ίδιο έργο που έκανε ένας πρώην Δήμος. Ανέφερε, ακόμη, ότι οι καθαρισμοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα-δεκαπέντε ημέρες και ότι οι προϋπολογισμοί του έργου είναι σφιχτοί σε σημείο, μάλιστα, που να μη βγαίνει ο εργολάβος.

Τόνισε, ακόμη, ότι η μελέτη τα λέει καλά και ότι οι συγκεκριμένες εργολαβίες δουλεύουν από το πρωί μέχρι τη νύχτα. Επίσης, εξήγησε ότι οι όροι θα περάσουν από την Οικονομική Επιτροπή.

Ο κ. Καρίκης και ο κ. Υψηλάντης επανέλαβαν τις θέσεις τους με τον τελευταίο να λέει ότι έχει διάθεση να διευκολύνει την υπηρεσία και να ψηφίσει αλλά με μία προϋπόθεση «να είναι μελέτες και να μην είναι…σαλάτες»!

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος είπε ότι, όντως, πρόκειται για ένα μείζον θέμα αφού έχει να κάνει με την εμφάνιση της πόλης και θέλησε να κάνει μία σύνθεση απόψεων, όπως είπε. Και ανέφερε στη συνέχεια κατηγορηματικά: «Ούτε μοιρασιά, ούτε απευθείας ανάθεση» και συμπλήρωσε ότι μέσα σε δέκα ημέρες πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα οι καθαρισμοί και ακόμη και αν διέθετε τα μηχανήματα ο Δήμος δεν θα μπορούσε να το κάνει. «Να είμαστε ρεαλιστές. Αυτό το θέμα ερχόταν κάθε χρόνο γιατί τόσο σχόλιο;», αναρωτήθηκε.

Μίλησε, στη συνέχεια, για τα μηχανήματα λέγοντας ότι από αυτά που αγοράστηκαν επί Δημαρχίας του κ. Χατζηευθυμίου μόνο ένα μηχάνημα κατάφεραν να λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν χειριστές και δεν μπορούν να προσλάβουν. Είπε, ακόμη, ότι προτίθενται να αξιοποιήσουν τα μηχανήματα αυτά με προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο Άμυνας.

Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού κάνοντας λόγο για…νεκροταφεία μηχανημάτων αφού από τα 380 που βρήκαν λειτουργούν τα 140 και οι Αντιδήμαρχοι αναγκάζονται να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους.

Τελικά, υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις του κ. Καρίκη, του κ. Χατζηευθυμίου και του κ. Υψηλάντη, πλην της κας Παναή, ενώ κατά ψήφισε και ο κ. Πότσος.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η ανάθεση με πρόχειρο διαγωνισμό δύο έργων: Το πρώτο αφορά στις «εργασίες αποκατάστασης και καλλωπισμού κοινοχρήστων χώρων του Δήμου για το έτος του 2016», προϋπολογισμού 65 χιλιάδων ευρώ και το δεύτερο είναι «εργασίες συντήρησης και καθαρισμού παρτεριών του Δήμου» προϋπολογισμού 60 χιλιάδων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη για την απώλεια της Νικολούζου Μητσού Μυράνθης