Καταδικάστηκαν χωρίς ελαφρυντικά οι 4 νεαροί για τα επεισόδια

Καταδικάστηκαν χωρίς ελαφρυντικά  οι 4 νεαροί για τα επεισόδια

Καταδικάστηκαν χωρίς ελαφρυντικά οι 4 νεαροί για τα επεισόδια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 519 ΦΟΡΕΣ

Από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου, χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου και χωρίς να τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι τέσσερις νεαροί που κατηγορούνται για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον τελικό ποδοσφαιρικό αγώνα για το κύπελλο Δωδεκανήσου, μεταξύ των ομάδων Διαγόρα – Ιαλυσού.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτή και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 30 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ στον 31χρονο, φυλάκιση 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ στον 19χρονο και τον 21χρονο και συνολική ποινή φυλάκισης 24 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ στον 23χρονο κατηγορούμενο.

Οι ποινές αυτές είναι με αναστολή, ενώ το δικαστήριο επιδίκασε και χρηματική ικανοποίηση για τους αστυνομικούς.
Πιο αναλυτικά, ο 31χρονος κρίθηκε ένοχος για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, για την ρίψη αντικειμένων και βιαιοπραγίας καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση και 6 μήνες φυλάκιση για την εξύβριση και 6 μήνες φυλάκισης για απειλή.

Ο 21χρονος και ο 19χρονος κρίθηκαν ένοχοι για ρίψη αντικειμένων και βιαιοπραγία και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ, 6 μήνες φυλάκισης για εξύβριση και 6 μήνες φυλάκισης για απειλή. Τέλος ο 23χρονος καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση για απλή σωματική βλάβη, 12 μήνες φυλάκιση και 1000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για ρίψη αντικειμένων και βιαιοπραγία και 6 μήνες φυλάκιση για απειλή και 6 μήνες φυλάκιση και εξύβριση.

Επίσης το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου αποφάσισε την απαγόρευση εισόδου και για τους τέσσερις καταδικασθέντες σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις της συγκεκριμένης ομάδας, και όταν αυτές πραγματοποιούνται τότε οι νεαροί θα πρέπει δύο ώρες πριν από αυτές να προσέρχονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους όπου και θα παραμένουν έως και δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους νεαρούς, ωστόσο απάλλαξε και τους τέσσερις από την κατηγορία των διακεκριμένων φθορών καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε η τέλεση της πράξης αυτής για αυτό και κρίθηκαν αθώοι.

Οι αγορεύσεις
Όπως είναι γνωστό, η δίκη ξεκίνησε την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε χθες με τις αγορεύσεις του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής κ. Άκη Δημητριάδη, των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Μαρίας Κορακάκη, Στέλιου Αλεξανδρή και Μανώλη Κουτσούκου, καθώς και την έκδοση της απόφασης.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Δημητριάδης που εκπροσωπούσε τους τραυματίες αστυνομικούς επεσήμανε μεταξύ άλλων πως καθόλη την ακροαματική διαδικασία δεν άκουσε ούτε έναν από τους κατηγορουμένους να ζητήσει συγγνώμη για αυτά που έγιναν, και αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο των αστυνομικών, «της γενιάς των 750 ευρώ – όπως χαρακτηριστικά είπε- οι οποίοι καλούνται να διαφυλάξουν μία έννομη τάξη που κλονίζεται καθημερινά από την κρίση και το προσφυγικό».

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως «δεν είναι δουλειά των αστυνομικών η φύλαξη των γηπέδων, η οποία γίνεται έπειτα από συμφωνία με τα σωματεία τα οποία οφείλουν να καταβάλλουν την σχετική αποζημίωση προς τους αστυνομικούς».

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, είπε πως «ο αγώνας δεν είχε επεισόδια, όμως κάποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν για αυτό και έφθασαν στο σημείο να πετάνε «τυφλά» πέτρες, φωτοβολίδες κ.α. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που πήγαν προετοιμασμένοι για μάχη, να τραυματιστούν. Φανταστείτε τι θα γινόταν εφόσον δεν είχαν ασπίδες, κράνη κ.α.»

Ο κ. Δημητριάδης ζήτησε να ισχύσει και η επιβαρυντική διάταξη του νόμου για τους κατηγορουμένους και να κριθούν όλοι ένοχοι.
Παίρνοντας το λόγο στην συνέχεια η συνήγορος υπεράσπισης του 31χρονου, κ. Μαρία Κορακάκη, αναφέρθηκε διεξοδικά στα στοιχεία που προέκυψαν από τη δίκη τονίζοντας μεταξύ άλλων πως τόσο από τις καταθέσεις των αστυνομικών όσο και από τις λοιπές μαρτυρίες δεν προκύπτει ότι ο πελάτης της συμμετείχε στα επεισόδια, πέραν από την στείρα – όπως την χαρακτήρισε- κατάθεση που είχε δώσει προανακριτικά ο αστυνομικός ο οποίος και κατέθεσε ότι είδε τον 31χρονο να πετάει μία πέτρα. Η κα. Κορακάκη ζήτησε την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του πελάτης της καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις περί της ενοχής του.

Με τα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, συντάχθηκε ξεκινώντας την αγόρευση του, ο δικηγόρος του 21χρονου και του 19χρονου κ. Στέλιος Αλεξανδρής, αναφορικά με το ζήτημα της αθλητικής βίας που υπάρχει στην χώρα μας αλλά και την γενιά των αστυνομικών των 750 ευρώ, η οποία καλείται όπως είπε «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Ο ίδιος είπε πως θα έπρεπε να είχε ερευνηθεί ποιοι είναι οι ηθικοί αλλά και φυσικοί αυτουργοί των επεισοδίων αυτών που συνέβησαν, ξεκαθαρίζοντας πως σε ότι αφορά τους πελάτες του ουδείς από αυτούς δεν συνελήφθη εντός του γηπέδου αλλά πέριξ αυτού, γεγονός που φέρει προβληματική προσέγγιση και ξεκαθάρισε πως δεν έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδουν και πως δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το δικαστήριο στην καταδίκη τους.

«Είμαστε κατά της βίας» είπε ξεκινώντας την αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης του 23χρονου, κ. Μανώλης Κουτσούκος ο οποίος αναφερόμενος στην δύναμη της αστυνομίας είπε χαρακτηριστικά πως «στάλθηκαν 15 νέα παιδιά (αστυνομικοί) για να συγκρατήσουν 3000 ανθρώπους από τους οποίους οι 50 είναι φανατικοί», θέλοντας έτσι να επισημάνει την μικρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε.

Ο κ. Κουτσούκος επικαλέστηκε και κατάθεση αστυνομικού ο οποίος δήλωσε στο δικαστήριο πως «ήταν λίγοι και δεν μπορούσαν να συλλάβουν κανέναν μέσα στο γήπεδο», προσθέτοντας στην συνέχεια ότι οι συλλήψεις έγιναν έξω από το σύνδεσμο όπου γνώριζαν ότι θα καταλήξουν οι φίλαθλοι και προφανώς γιατί έπρεπε να γίνουν. «Είναι δεδομένο ότι οι αστυνομικοί έπρεπε να συλλάβουν κάποιους» είπε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Σε ότι αφορά τον πελάτη του, ο κ. Κουτσούκος τόνισε ότι πριν από δύο χρόνια υπεβλήθη σε εγχείριση, γεγονός που δεν του επιτρέπει να τρέχει ή να ασκήσει βία, ότι διαμένει σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο και πως στο σημείο βρέθηκε προκειμένου να ελέγξει το αυτοκίνητο της μητέρας του που ήταν σταθμευμένο εκεί και στο οποίο μπορεί να είχαν προκληθεί φθορές. Πρόσθεσε επίσης ότι ο 23χρονος δεν είναι φίλαθλος ποδοσφαίρου, την ώρα του αγώνα δεν βρισκόταν στο γήπεδο αλλά στο γυμναστήριο και πως τόσο νομικά όσο και ουσιαστικά δεν μπορεί να παραπεμφθεί για καμία κατηγορία.

Υπενθυμίζεται πως τα επεισόδια είχαν σημειωθεί το απόγευμα της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2016 στο γήπεδο «Διαγόρας» της Ρόδου.
Όπως ανακοινώθηκε και από την αστυνομία μετά τη λήξη του αγώνα για το κύπελλο Δωδεκανήσου μεταξύ των ομάδων Διαγόρα - Ιαλυσός, ομάδα φιλάθλων εκσφενδόνισε πέτρες εναντίον παικτών και διαιτητών.

Για την αντιμετώπιση και την αποφυγή επέκτασης των επεισοδίων επενέβη άμεσα διμοιρία αστυνομικών και περιόρισε τους επιτιθέμενους φιλάθλους στην κερκίδα τους.

Ωστόσο, οι πέντε συλληφθέντες φίλαθλοι μετά την έξοδο τους από το γήπεδο, συνέχισαν να επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά τρεις αστυνομικοί.

Για τα επεισόδια συνελήφθησαν πέντε νεαροί, ο 31χρονος, ο 21χρονος, ο 19χρονος, ο 23χρονος και ένας 16χρονος καθώς η 44χρονη μητέρα του τελευταίου που κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Οι τέσσερις πρώτοι με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ενώ η υπόθεση για τον 16χρονο διαχωρίστηκε και θα εκδικαστεί το επόμενο διάστημα από το αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»