Απαντήσεις για τα δημοτικά ιατρεία έδωσε η αντιδήμαρχος κ. Άννα Ζωάννου

Απαντήσεις για τα δημοτικά ιατρεία έδωσε η αντιδήμαρχος κ. Άννα Ζωάννου

Απαντήσεις για τα δημοτικά ιατρεία έδωσε η αντιδήμαρχος κ. Άννα Ζωάννου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 341 ΦΟΡΕΣ

Το ζήτημα της καλύτερης λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων στην πόλη της Ρόδου, τέθηκε σε συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, έπειτα από σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει για το ζήτημα αυτό η τοπική σύμβουλος κα Κατερίνα Κουμεντή.

Στη συνεδρίαση παρέστη και η αντιδήμαρχος προστασίας και προαγωγής υγείας κα Άννα Ζωάννου.
Η Αντιδήμαρχος, έδωσε απαντήσεις για το ρόλο και τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων στην πόλη μας πάνω σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει από τον Νοέμβριο του 2015 η τοπική σύμβουλος.

Σε επιστολή της η κα Κουμεντή, τονίζει αναφορικά με το θέμα αυτό: «Επειδή πολλές φορές επισημάνθηκε από μέρους της η διάθεση για καλή συνεργασία, μπορούν να διατυπωθούν κάποιες σκέψεις γύρω από τις απαντήσεις που έδωσε για τη δομή και τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων:

Με δεδομένο ότι αφενός υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό στελέχωσης και ότι ως εκ τούτου αφετέρου τα δημοτικά ιατρεία υπολειτουργούν ή κάποια απ’ αυτά δε λειτουργούν καθόλου, τίθεται το ερώτημα γιατί να συνεχίσουν να υπάρχουν και τα έξι. Η ίδια δήλωσε ότι «δεν έχουν την ίδια προσέλευση όλα τα δημοτικά ιατρεία αυτό το οποίο δουλεύει πάρα πολύ και υπάρχει μεγάλη προσέλευση είναι της Π. πόλης και των Αγίων Αποστόλων».

Γιατί λοιπόν να μην επαναπροσδιοριστεί ο αριθμός των δημοτικών ιατρείων έτσι ώστε να λειτουργούν ποιοτικότερα; Αντ’ αυτού υπάρχει η πρόθεση να «στηθεί ένα έβδομο δημοτικό ιατρείο στο λιμάνι». Πόσο κοντά θα βρίσκεται σε αυτό της Παλιάς Πόλης και πόσο ακόμα θα κατακερματίζονται οι δυο γιατροί που θα εξυπηρετούν εν τέλει εφτά δημοτικά ιατρεία;!

Γιατί τα πλεονάζοντα δημοτικά ιατρεία να μη μετατραπούν σε «λουτρά αστέγων»; Αυτό έχει ήδη αποτελέσει πρωτοβουλία της κοινωνικής εθελοντικής κίνησης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, «Καταφύγιο», στην Αθήνα. Υπάρχουν χώροι όπου μπορούν να πλυθούν, να πλύνουν τα ρούχα τους και να φροντίσουν την προσωπική τους υγιεινή οι ευπαθείς ομάδες. Οι άστεγοι και οι άποροι.

Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών για τις ώρες λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων. Δεν αναφέρθηκε κάπου συγκεκριμένα πρόσβαση ενημέρωσης για τον πολίτη.

Ωστόσο, για παράδειγμα στο δήμο Ιλιού υπάρχει στην ιστοσελίδα του δήμου, πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τις 2 Μονάδες Δημοτικών Ιατρείων – είναι πληθυσμιακά περίπου τριπλάσιος δήμος από το δικό μας – που λειτουργούν με πληροφορίες: διεύθυνσης, τηλεφώνων, φαξ, e-mail, ωραρίων λειτουργίας, πίνακα παρεχόμενων ιατρικών, συμβουλευτικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Αντίστοιχα αναφέρονται και σε πίνακα τα ονόματα των εθελοντών γιατρών.


Επισημάνθηκε – και πολύ σωστά – η αξιέπαινη εθελοντική προσφορά των γιατρών με αφορμή το θέμα των προσφύγων. Συγκεκριμένα ειπώθηκε από την κ. Ζωάννου ότι «από τον ιατρικό σύλλογο με μεγάλη προθυμία οργανώθηκε μια ομάδα εθελοντών γιατρών από όλες τις ειδικότητες που αυτοί οι γιατροί που είναι γύρω στους 30 και μπορεί να γίνεται και ένα ροτέσιον με τους γιατρούς – να φανταστείτε ότι έχουμε 4 εθελοντές παιδιάτρους, 2 εθελοντές γυναικολόγους 4- 5 δερματολόγους.

Δηλ. πραγματικά υπάρχει μια μεγάλη προθυμία από τους γιατρούς ειδικά και αυτούς οι οποίοι είναι παλιοί γιατροί. Δεν σας κρύβω ότι παλιοί γιατροί ήταν κάθε μέρα κάτω και δεν θα λέγανε ποτέ όχι αν υπήρχε κάποια ανάγκη για ένα δημοτικό ιατρείο όπως και οι δημοτικοί γιατροί πολλές φορές μας εξυπηρετήσανε».

Αυτή η προσφορά όμως γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί για τη σωστή λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, δημιουργώντας μια ομάδα εθελοντών γιατρών που θα λειτουργήσει τα ιατρεία προγραμματισμένα και ολοκληρωμένα; Ακόμη, έμεινε ασαφές κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για δράσεις επαναπροσδιορισμού του ρόλου των δημοτικών ιατρείων που είναι κατεξοχήν προληπτικός και συμβουλευτικός.

Για παράδειγμα, συνεργασία με φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ για δράσεις αγωγής υγείας στα σχολεία που θα αφορούν σε μαθήματα πρώτων βοηθειών, υγιεινή χεριών, πρόληψη καπνίσματος, στοματική υγιεινή, κτλ δεν αναφέρθηκε. Διατυπώθηκε γενικά ότι «εμείς (η δημοτική αρχή) μπορούμε να αποκτήσουμε αργότερα έχοντας μια σχέση με τα σχολεία και δίνοντας δικές μας τις φροντίδες στα παιδιά των σχολείων είτε προληπτικές εξετάσεις είτε ομιλίες για διάφορα θέματα..»

Μέχρι στιγμής ωστόσο τέτοιες ενέργειες στα σχολεία της Α/θμιας έχουν γίνει αποκλειστικά από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ρόδου και μόλις αυτό το Φεβρουάριο και από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρόδου. Θα ήταν δόκιμο να υπήρχε έτοιμος ένας σχεδιασμός συνεργασίας μ’ αυτούς τους φορείς προς υλοποίηση των ανωτέρω στόχων.

Όσον αφορά το όποιο κόστος υλοποίησης των αλλαγών, με ένα προσεγμένο σχέδιο συγκεκριμένων δράσεων για μικρότερο, λειτουργικότερο σχήμα δημοτικών ιατρείων, με νέες παροχές στους αστέγους, με επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους μέσα από ενημερωτικές δράσεις είτε σε σχολεία είτε σε προγράμματα ενηλίκων η δημοτική αρχή θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτύχει μια προγραμματική σύμβαση, όπως αυτή που υπέγραψε το 2007 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης και κατάφερε την αναβάθμιση των δημοτικών ιατρείων του δήμου του με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας.

Η τοπική σύμβουλος της Δ.Κ. Ρόδου Κουμεντή Κατερίνα
Δασκάλα


Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών