Έτος καμαρικού σπιτιού το 2016 για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Αίθωνας»

Έτος καμαρικού σπιτιού το 2016  για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Αίθωνας»

Έτος καμαρικού σπιτιού το 2016 για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Αίθωνας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 866 ΦΟΡΕΣ

Την πίστη της ότι μπορεί η παράδοση στον Αρχάγγελο να διασωθεί, και οι επόμενες γενεές να έχουν κάτι χειροπιαστό απέναντί τους για να ξεκινήσουν ένα δικό τους αγώνα συνέχισης του, έδειξε το περασμένο Σάββατο ξανά η διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αίθωνας».

Στο καμαρικό σπίτι της Τσαμπίκας Ν. Κόζα, μέλη του συλλόγου πραγματοποίησαν μετά από ένα χρόνο περίπου άλλη μια συνάντηση προς αυτό τον σκοπό με προσκεκλημένους εκπροσώπους φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρός του Αίθωνα, Μιχάλης Τσακίρης καυτηρίασε το γεγονός ότι πολλοί, αν και προσκλήθηκαν, δεν παραβρέθηκαν στη συνάντηση, κάνοντας παράλληλα γνωστό πως στο κοντινό μέλλον θα γίνει άλλη μια σύσκεψη στην πόλη της Ρόδου.

Αν και τότε οι φορείς δεν παρουσιαστούν, τότε θα υπάρξουν πιο… δραστικά μέτρα από τους κατοίκους του Αρχαγγέλου και όλους όσοι θέλουν πραγματικά η περιοχή να συνεχίσει ν’ αναδεικνύει τον πολιτιστικό της πλούτο. Από το δήμο Ρόδου βρέθηκαν στον Αρχάγγελο το περασμένο Σάββατο ο αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου, ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Δράκος και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αρχαγγέλου Αργύρης Αργυρού. Εκεί ήταν και ο Παναγιώτης Εγγλέζος ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, ο καθηγητής Θεολογίας και συγγραφέας Νίκος Διμέλης, ο εικαστικός και εκπαιδευτικός Αντώνης Τσακίρης, ο οικονομολόγος και μέλος του Αίθωνα Αντώνης Κολιάδης καθώς και ο Μάνος Χατζημαλωνάς ως ψυχολόγος.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Τσακίρης, το 2016 θα είναι έτος καμαρικού σπιτιού στον Αρχάγγελο και ξεκαθάρισε πως στις προθέσεις του συλλόγου είναι ν’ αγοραστούν δύο σπίτια και να αξιοποιηθούν όπως πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες. Τόνισε μάλιστα πως, ό, τι και να γίνει, ανεξαρτήτως των κονδυλίων και των προγραμμάτων, πέραν από τα καμαρικά σπίτια, θα αξιοποιηθεί ο παραδοσιακός νερόμυλος αλλά και θα ηχογραφηθεί και ένα CD με την παραδοσιακή μουσική του Αρχαγγέλου. Αυτή τη στιγμή, από τους επιστήμονες και τους μελετητές της παράδοσης, έχει προκύψει ότι δεκαεφτά μουσικά κομμάτια ανήκουν στον Αρχάγγελο, γι’ αυτό πρέπει να διασωθούν ατόφια.

Με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και την κατάλληλη συνεργασία με τους φορείς, μπορούν επίσης να υπάρξουν κι άλλα έργα πολιτισμικού χαρακτήρα στον Αρχάγγελο. Πρώτο σε σειρά προτεραιότητας τίθεται το αμφιθέατρο εκδηλώσεων στην περιοχή της Λειβάδας αλλά και η ανάδειξη επιπλέον χώρων στον Αρχάγγελο με την κατασκευή των απαραίτητων έργων, όπως για παράδειγμα, στο παλιό κτήριο του Α’ δημοτικού σχολείου. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η δημιουργία μουσείου αγγειοπλαστικής, ενώ πρέπει να προγραμματιστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στο κάστρο και η αξιοποίηση του σπήλαιου του Κουμέλου.

Ο Σάββας Διακοσταματίου και ο Στέφανος Δράκος ξεκαθάρισαν πως θα βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού το σύλλογο σ’ αυτές τις δράσεις του, ενώ στο κοντινό μέλλον θα γίνει και μια συνάντηση με το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο. Πυγμή έδειξε και πάλι ο Αργύρης Αργυρού και υπογράμμισε πως, αν αυτό καταστεί δυνατόν, πολλά θέματα ίσως φτάσουν και στο Υπουργείο Πολιτισμού με την υποστήριξη του Δήμου αλλά και των πολιτών στον Αρχάγγελο.

Επίσης ο Παναγιώτης Εγγλέζος μπήκε περισσότερο σε θέματα οργάνωσης των συλλόγων μέσω της Ομοσπονδίας τους, αφορώντας την εναρμόνιση των καταστατικών τους ώστε να μη χαθούν κονδύλια ενώ ο Αντώνης Κολιάδης προχώρησε σε μια αξιόλογη μα συνάμα ρεαλιστική ανάλυση των δεδομένων αυτή την εποχή και του τι πραγματικά μπορεί να πετύχει ο Αίθωνας με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων, χωρίς να γίνονται… όνειρα και επιδιώξεις, απουσιάζοντας η σκέψη για το αν υπάρχει αληθινή προοπτική ή όχι.

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου