Άννα Ζωάννου: «Σήμερα οφείλουμε να αφιερώσουμε την ημέρα στη γυναίκα πρόσφυγα»

Άννα Ζωάννου: «Σήμερα οφείλουμε να αφιερώσουμε την ημέρα στη γυναίκα πρόσφυγα»

Άννα Ζωάννου: «Σήμερα οφείλουμε να αφιερώσουμε την ημέρα στη γυναίκα πρόσφυγα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 496 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παραχώρησε σήμερα η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου, Άννα Ζωάννου.

Αναλυτικά η τοποθέτησή της:

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Σήμερα δεν είναι απλά μια άλλη Ημέρα της Γυναίκας

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να κατανοήσουμε ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν σταματά. Είναι συνεχόμενος και αλλάζει μορφή ανάλογα με τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε.

Και εμείς οι γυναίκες ξέρουμε να δίνουμε αγώνες, ξέρουμε να είμαστε ανθεκτικές και περισσότερο από όλα γνωρίζουμε τη λέξη θυσία για τα παιδιά μας.

Προσωπικά ως γυναίκα, μητέρα, εργαζόμενη, ως ενεργό μέλος της τοπικής μας κοινωνίας πιστεύω ότι σήμερα οφείλουμε να αφιερώσουμε την ημέρα στη γυναίκα πρόσφυγα, που δοκιμάζεται με μια μόνο ελπίδα στην ψυχή της: ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της και άρα για τον κόσμο.

Οφείλουμε να δώσουμε απάντηση αλληλεγγύης, να καταρρίψουμε τα σύνορα του κοινωνικού αποκλεισμού και των συρματοπλεγμάτων και να ανοίξουμε δρόμους ισότητας στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου για ελευθερία, ασφάλεια και ειρήνη. Μόνο μέσα από την αλληλεγγύη, την καταπολέμηση των διακρίσεων και τις αξίες μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας θα καταπολεμήσουμε το περιθώριο και θα αποκτήσουμε την πραγματική ισότητα στη ζωή, στις ευκαιρίες, στην ευημερία.

Ως λαός και ιδιαίτερα ως Ροδίτες το τελευταίο χρόνο έχουμε επιδείξει δράσεις και πρωτοβουλίες που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 7.000 πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν στο νησί μας και έφυγαν με την ελπίδα να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι για μια καλύτερη, ποιοτικότερη ζωή, για την Ισότητα στην ίδια τη ζωή. Μανάδες με μωρά στην αγκαλιά τους, μικρά χέρια που θέλουν μια αγκαλιά και ένα χάδι για να σβήσουν τις εικόνες του πολέμου, του χάους, της στάχτης, ξεκινούν ένα ταξίδι στο άγνωστο. Και βλέπεις τη γυναίκα πρόσφυγα να τολμά, να αγωνίζεται και να προσπαθεί γιατί έχει όπως όλοι μας δικαιώματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη ανεπτυγμένη κοινωνία όταν δεν έχουμε εξασφαλίσει τη βάση, το αυτονόητο. Και ως Δήμος και ως λαός, που έχει δοκιμαστεί και δοκιμάζεται, ξέρουμε και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.

Και θα γκρεμίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια γιατί πιστεύω μας είναι ότι υπάρχουν πολιτικές λύσεις, μέσω αποτελεσματικών πράξεων. Και εμείς στη Διεύθυνση Κοινωνικής πολιτικής και Υγείας δραστηριοποιούμαστε και σχεδιάζουμε. Μέσα από τις Δομές Υποστήριξης Γυναικών που έχουμε, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών ανοίγουμε την ομάδα στόχου και δεχόμαστε πια και γυναίκες που έχουν δεχθεί πολλαπλές διακρίσεις εις βάρους τους. Συνεχίζουμε και με τις δικές μας γυναίκες. Η δουλειά που γίνεται από τα στελέχη μας είναι ποιοτική και αποτελεσματική. Μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει έμπρακτα 120 γυναίκες, με δύσκολες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Στόχος μας η ομαλή επανένταξή τους μαζί με τα παιδιά τους στο κοινωνικό ιστό.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η σημερινή ημερίδα μας στο Γυμνάσιο Σορωνής με θέμα: Σχολείο, Οικογένεια και Γυναίκα στις 6 το απόγευμα. Επειδή Ρόδος δεν είναι μόνο η πόλη, επιλέξαμε να κάνουμε την ημερίδα σε τοπική ενότητα γιατί η φωνή της γυναίκας πρέπει να φτάσει παντού. Μαζί μας θα έχουμε άξιους ομιλητές τον κ. Γουβιά Διονύση, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την κα. Βλάχου Όλγα, κοινωνιολόγο, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δωδεκανήσου.

Φυσικά, θα είναι και όλα τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών η κα. Εύη Μηνατσή, κοινωνιολόγος και η κα. Θεανώ Χρυσού,

κοινωνική λειτουργός και του Ξενώνα ο κ. Παναγιώτης Μητσογιάννης κοινωνικός λειτουργός και η κα. Πωλίνα Καστράνη, ψυχολόγος, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε διαδραστικό δρώμενο μετά την προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας “The Noir Project" του σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινού. Σας καλούμε και σας περιμένουμε όλους.

Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών