Η θεατρική ομάδα “Πράξις” θα παρουσιάσει την κωμωδία “Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας”

Η θεατρική ομάδα “Πράξις”  θα παρουσιάσει την κωμωδία  “Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας”

Η θεατρική ομάδα “Πράξις” θα παρουσιάσει την κωμωδία “Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 391 ΦΟΡΕΣ

Τα 20 χρόνια ζωής και δράσης συμπληρώνει φέτος η θεατρική ομάδα Πράξις και επέλεξε να παρουσιάσει την μαύρη κωμωδία ΄΄Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας΄΄του Φρίντριχ Ντύρρενματ σε μετάφραση Νίκης Μαρινάκη και σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη.

Μια πόλη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η ανεργία καλπάζει, όλοι είναι χρεωμένοι και βασιλεύει η απελπισία. Η ελπίδα ότι με ένα θαύμα θα τελειώσει ο εφιάλτης έρχεται με τ μορφή της γηραιάς πλέον συντοπίτισσας Κλαιρ Ζαχανασιάν , που έφυγε πάμφτωχη από το χωριό και έγινε η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Η κυρία δέχεται να τους δώσει τόσα χρήματα όσα οι ίδιοι δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν. Με ένανμακαβριο όρο.

Βαθιά επηρεασμένος από τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες και ειδικά από τη «Μήδεια» ο Ντύρρενματ γράφει το 1955 αυτή τη μαύρη κωμωδία με σκοπό -πρωτίστως- να διασκεδάσει τον θεατή. Τοποθετεί την Ευρώπη στο μικροσκόπιο και επικρίνει τις ηθικές νοοτροπίες και τα ιδανικά της . Προφητικός 56 χρόνια πίσω , μοιάζει να έγραψε το έργο σήμερα , έχοντας στο νου ό,τι βιώνει η Ελλάδα με την Ευρώπη. Μια ανατριχιαστική ομοιότητα που κανείς δε μπορεί να μη προσέξει. Το χρήμα, η φθοροποιός μηχανή της ανθρώπινης απληστίας και το κάθε λογής ξεπούλημα–συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου της ηθικής και των αξιών είναι διαχρονικά, ακριβώς γιατί περιγράφουν τη διαχρονική ανθρώπινη φύση.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ παίχτηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας από το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ το 1961 σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή με την Κατίνα Παξινού και τον ίδιο . Τα σκηνικά και τα κοστούμια είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Τσαρούχης. Το Χόλιγουντ δεν έμεινε ασυγκίνητο κι ετσι το 1964 το διασκευάζει για τον κινηματογράφο με τίτλο The visit και πρωταγωνιστές τους Ίνγκριτ Μπέργκμαν και Άντονυ Κουήν.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει για άλλη μια φορά ο Κώστας Κατσουλάκης συνεργάτης της Πράξις και ο άνθρωπος που συνέβαλε στην δημιουργία της ομάδας το 1996 .Τα σκηνικά και τα κοστούμια ανήκουν στην Ανδρομάχη Μπατζούκη . Μουσική τραγουδιών- διδασκαλία Μάνος Σάββενας. Βοηθός σκηνοθέτη Ανθή Πλάτή

Παίρνουν μέρος οι:Γιάννης Αποκούραστος , Ρούλα Βασιλοπούλου, Παντελής Γιωργάς , Βασίλης Γιώργης, Χρυσούλα Κόζα,Βαλέριος Λινάρδος , Ανδρομάχη Μπατζούκη, Γεωργία Παντελή Μπραϊκίδη, Βάσω Ντελλάκη, Σταμάτης Παπαμιχαήλ, Γιάννης Παστρικός ,Καθολική Περνάρη, Ανθή Πλατή , Φλώρα Σάββενα, Βιργινία Σπυράκη , Κατερίνα Τουβρά , Πόπη Τσουρουνάκη, Κώστας Χαρτοφύλλης.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου από τις 11 μέχρι τις 18 Μαρτίου στις 21.15 μ.μ. με εξαίρεση την 14η Μαρτίου (Καθαρή Δευτέρα ) που δεν θα δοθεί παράσταση.

Διαβάστε ακόμη

Πολιτιστικές δράσεις στη Σορωνή της Ρόδου

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο