Εκδήλωση για τους σεισμούς και το τσουνάμι στα νησιά μας

Εκδήλωση για τους σεισμούς και το τσουνάμι στα νησιά μας

Εκδήλωση για τους σεισμούς και το τσουνάμι στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 274 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα το απόγευμα με ομιλητές τους Ευθύμιο Λέκκα και Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Εσπερίδα με θέμα "Φυσικοί Τεχνολογικοί Κίνδυνοι, Ανθρωπογενείς Κρίσεις & Πολιτική Προστασία στα Δωδεκάνησα" θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μέλαθρου στη Ρόδο, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016, στις 18:00.

Στην εσπερίδα θα αναλυθούν:
• η σεισμική δραστηριότητα και τα φαινόμενα tsunami στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και
• το γεωδυναμικό πλαίσιο και οι παράγοντες (νησιωτικός, χωροταξικός, τουριστικός και πολιτιστικός χαρακτήρας) που διαμορφώνουν το σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας στα Δωδεκάνησα, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες της μεταναστευτικής κρίσης.

Για τα θέματα αυτά θα μιλήσουν οι:
• Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με σειρά συνεργασιών με διεθνή πανεπιστήμια και Ινστιτούτα. όπως το ΜΙΤ και το Παν/μιο Tohoku στο Sendai της Ιαπωνίας, 9ετή εμπειρία στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και πλούσια βιβλιογραφία, και
• Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του Π.Μ.Σ. "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων", Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

Επιπρόσθετα θα παρουσιαστεί το νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων", του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο αποτελεί μια καινοτόμο εξ αποστάσεως εκπαιδευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, μέσα από 3 Κατευθύνσεις και 11 Ειδικότητες φοίτησης, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αντικειμένων.

Τέλος θα παρουσιασθεί από τον Ηλία Αργύρη, Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου, το Δίκτυο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου.
Των ομιλιών θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, αλλά και για κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για ενημέρωση, για Μεταπτυχιακές Σπουδές ή και εθελοντική δράση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18.00 Προσέλευση

18.30 Χαιρετισμοί

18.40 «Ρόδος: Οι Σεισμοί και τα Τσουνάμι από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα» Δρ. Παπαδόπουλος Γεράσιμος, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΘνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

19.20 «Το Γεωδυναμικό - Φυσικογεωγραφικό Πλαίσιο της Δωδεκανήσου και ο νησιωτικός, χωροταξικός, τουριστικός χαρακτήρας της Ρόδου ως παράγοντας διαμόρφωσης των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας» Δρ. Λέκκας Ευθύμης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

20.00 «Παρουσίαση του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”» Δρ. Λέκκας Ευθύμης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου.

20.10 Παρουσίαση του Δικτύου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου Ηλίας Αργύρης, Προϊστάμενος Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου.

20.20 Συζήτηση

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς