Ο Ρετζέπ που κάνει τον Ασουρέ, το μοσχοβολιστό νηστίσιμο επιδόρπιο!

Ο Ρετζέπ που κάνει τον Ασουρέ, το μοσχοβολιστό νηστίσιμο επιδόρπιο!

Ο Ρετζέπ που κάνει τον Ασουρέ, το μοσχοβολιστό νηστίσιμο επιδόρπιο!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6048 ΦΟΡΕΣ

Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων...

Μοσχοβολιές που βγαίνουν από τον τεντζερέ, γι’ αυτούς που έχουν περίσσια όρεξη για δροσερή και μυρωδάτη γεύση που έφτιαχναν νοικοκυρές παλιάς κοπής και την μοίραζαν στα γειτονικά σπίτια.
Θα ταξιδέψουμε στα λημέρια της Ανατολής, όπου ο Ασουρές είναι λατρεία και καθημερινή γλυκιά συνήθεια με γεύση καθαρή, νηστίσιμη που δίνει ενέργεια. Τον παρασκευάζουν με την ίδια λεπτή γεύση οι Έλληνες της Πόλης και των παραλίων, μάλιστα στην Ελλάδα λέγεται «Βαρβάρα», όνομα δανεισμένο από τη γιορτή της ομώνυμης Αγίας.

Μια άποψη λέει ότι το «ασουρέ» προέρχεται από την αραβική λέξη «άσαρα» που σημαίνει δέκα επειδή τον φτιάχνουν τη δέκατη μέρα του μήνα Μουχαρέμ.
Ο Ρετζέπ Χουντούρ, τον Ασουρέ τον φτιάχνει στη Ρόδο κάθε μέρα γιατί είναι μερακλής και αγαπάει το ωραίο. Γιατί είναι κι ο μοναδικός στη Ρόδο που φτιάχνει κιουνεφέ, το κανταΐφι με τυρί που όσο κι αν ψάχνεις πουθενά δεν θα το βρεις!

Του ζήτησα να φωτογραφήσω τον Ασουρέ, έτσι πολύχρωμος και μοσχοβολιστός που είναι και να μου πει γι’ αυτόν όπως τον έμαθε από τη γιαγιά του και τον διαδίδει κι εκείνος στους νεώτερους.

Από τι φτιάχνεται ο Ασουρές;
Η βάση του είναι το σιτάρι, και προσθέτεις όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς… τον πασπαλίζεις μέχρι με ρόδι που του δίνει μια γλυκόξινη γεύση που του πάει πολύ. Επτά υλικά χρειάζονται για να τον φτιάξεις, κι είναι μια χρονοβόρα και όχι τόσο απλή διαδικασία, αλλά όταν γίνεται με αγάπη για την παράδοση, για να μείνουν ζωντανά τα γλυκά που έφτιαχναν στα σπίτια τους οι γιαγιάδες μας και να τα απολαμβάνουν και οι νεώτεροι, τότε είναι χαρά.

Τον θυμάστε από παιδί τον Ασουρέ; Έφτιαχνε κι η δική σας γιαγιά;
Έφτιαχνε και η γιαγιά μου και η προγιαγιά μου και μοίραζαν στους γειτόνους και στους φίλους, και φτιάχνουν μέχρι σήμερα στα σπίτια όταν βρίσκουν χρόνο, όταν είναι ο μήνας του Ασουρέ, ή όταν είναι το κουρμπάν μπαϊράμ για να δώσουν στα σπίτια. Είναι θρεπτικός, καθαρή τροφή, δίνει ενέργεια, και έχει υπέροχη γεύση.

Πότε είναι ο μήνας του Ασουρέ;
Είναι κινούμενη εορτή. Το 2016 για παράδειγμα αρχίζει στις 11 Οκτωβρίου. Είναι ο μήνας Μουχαρέμ και ειδικά η δέκατη μέρα του μήνα είναι η μέρα του Ασουρέ. Επίσης τον φτιάχνουν μετά το κουρμπάν μπαϊράμ όσοι σφάζουνε αρνί. Είχαν το καθήκον μπορούμε να πούμε να φτιάξουν και Ασουρέ γιατί συμβόλιζε την αφθονία, το μπερικέτι. Τον Ασουρέ τον μοίραζαν στη γειτονιά, στους φίλους, σ΄ όλο το νησί.

Τον έφτιαχναν με επτά είδη που έβαζαν μέσα και τον μοίραζαν σε επτά πόρτες. Ο σκοπός ήταν να χορτάσουν επτά οικογένειες γι αυτό έκαναν το ίδιο και με το αρνί που έσφαζαν στο κουρμπάν μπαϊράμ το οποίο έδιναν σε σπίτια που είχαν ανάγκη, κι όχι σε συγγενείς όπως γίνεται σήμερα. Είναι γνωστός και ως «γλυκό του Νώε» γιατί φτιάχνεται από τους σπόρους που είχε μαζέψει. Στην Ελλάδα τον συναντάς με το όνομα «Βαρβάρα» που είναι δανεισμένο από τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας.

Είναι δύσκολη η παρασκευή του ωστόσο δώστε μας μια ιδέα του πως φτιάχνεται; Εσείς τον φτιάχνετε κάθε μέρα!
Βράζουμε το σιτάρι μέχρι να γίνει κρέμα και τα υπόλοιπα είδη από τα όσπρια που χρησιμοποιούμε βράζονται ένα-ένα ξεχωριστά αφού τα έχουμε μουλιάσει στο νερό από την προηγούμενη μέρα. Επίσης σταφίδες, βερίκοκα και ανανά αποξηραμένα, φλούδα κίτρου και πορτοκαλιού, αλλά και λεμονιού που του δίνει ωραίο άρωμα, μαστίχι, κανέλα, γαρύφαλλο…

Πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο σουσάμι, αμύγδαλα, φουντούκια μπορείς να βάλεις καρύδια, φιστίκι Αιγίνης, κουκουνάρι και ρόδι το οποίο και το στολίζει και του δίνει μια ελαφριά γλυκόξινη γεύση. Θεωρείται πλήρης τροφή και μάλιστα υπερτροφή, είναι καθαρό, νηστίσιμο είδος.

Όσο για τη γλυκύτητά του είναι στο χέρι του καθενός που θα προσθέσει τη ζάχαρη. Τρώγεται παγωμένος ή και ζεστός και μπορεί να μείνει μέρες στο ψυγείο, αλλά δεν μένει συνήθως, εξαντλείται γρήγορα.

Ο Ασουρές θέλει μεγάλη διαδικασία και χρόνο για να γίνει. Ξεκινάω από την προηγούμενη μέρα και τελειώνω την επόμενη μέρα το μεσημέρι ή το απόγευμα, αλλά αξίζει το αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος