Ο «Κολοσσός» στο Γυμνάσιο Καλυθιών

Ο «Κολοσσός» στο Γυμνάσιο Καλυθιών

Ο «Κολοσσός» στο Γυμνάσιο Καλυθιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 568 ΦΟΡΕΣ

Τα ομαδικά παιχνίδια υπηρετούν μεγάλο ηθικό σκοπό: σε συνηθίζουν να υποτάξεις την ατομικότητά σου σε μια γενική ενέργεια. Να μη νιώθεις πως είσαι άτομο ανεξάρτητο, παρά μέλος μιας ομάδας. Να υπερασπίζεσαι όχι μονάχα την ατομική σου τιμή παρά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκεις: σχολή, Πανεπιστήμιο, πόλη, έθνος. Έτσι, από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι, το παιχνίδι μπορεί να σε ανεβάσει στις πιο αψηλές κι αφιλόκερδες κορυφές της ενέργειας. […] Στα σπορτ δε γυμνάζεις το σώμα σου μονάχα· γυμνάζεις, πάνω απ’ όλα, την ψυχή σου.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε κάποτε: « Η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους δεν είναι λίγο πράγμα, είναι αυτό που μας βαστάει στη ζωή». Έτσι και οι παίκτες της ομάδας καλαθοσφαίρισης του ΚΟΛΟΣΣΟΥ Η HOTELS την περασμένη Πέμπτη, 17 Μαρτίου, σκόρπισαν απλόχερα χαρά και χαμόγελα στους μικρούς τους φίλους, τους μαθητές του σχολείου μας, του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ. Πρόκειται για τους παίκτες: Λαρεντζάκη Γιαννούλη, Μπιλλή Σωτήρη, Μπινιάκου Δημήτρη, Σαλούστρο Χρήστο, τον εξ Η.Π.Α. Trevor Releford και, φυσικά, το βοηθό προπονητή, κ. Στάθη Νεραντζάκη, οι οποίοι μας επισκέφτηκαν και στην κυριολεξία….έγιναν ανάρπαστοι.

Αρχικά, τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Αλέξανδρος Ντανάς, ο Yποδιευθυντής και καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Γιώργος Κούτρας, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Ελπίδα Κουνιαζίδου και οι καθηγητές του Συλλόγου. Μαθητές της Γ’ Γυμνασίου είχαν προετοιμάσει ερωτήσεις για τους παίκτες, οι οποίες σχετίζονταν με το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Διατροφή, άσκηση και υγεία» που συντονίζει η κ. Κουνιαζίδου. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Βιβλιοθήκης-Αναγνωστηρίου του Γυμνασίου μας, «Βιβλιοθήκη Ανθή Οργέττα-Μπαλάκη».

Η συνέχεια δεν περιγράφεται… Οι καλαθοσφαιριστές έπαιξαν μπάσκετ με μαθητές του σχολείου μας, προσφέροντας άφθονο θέαμα κι εκπλήσσοντας με τις ικανότητές τους. Τα επιφωνήματα θαυμασμού έδιναν κι έπαιρναν: εντυπωσιακές πάσες, κοψίματα στον αέρα, καρφώματα, κ.λ.π. Ιδιαίτερα εντυπωσίασε τους μικρούς θεατές το γεγονός πως οι παίκτες συνεννοούνταν μεταξύ τους με στιγμιαίες, αστραπιαίες ματιές, με αποτέλεσμα να συντονίζονται όλοι αυτομάτως.

Όσο για τους δικούς μας μικρούς καλαθοσφαιριστές οι οποίοι αναμετρήθηκαν μαζί τους, πρέπει να πούμε ότι στάθηκαν αξιοπρεπώς δίπλα σε αυτούς τους «Κολοσσούς». Πάνω απ’ όλα, τα παιδιά μυήθηκαν στο πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι», στο fair play, στις υγιείς αρχές του αθλητισμού. Έτσι, στο τέλος του αγώνα το νεαρό κοινό καταχειροκρότησε τόσο τους «γενναίους» συμμαθητές του όσο και τους επαγγελματίες παίκτες της Α1. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε και η ρήση του Νίκου Καζαντζάκη: «να ξέρεις πως κι η αντίθετη ομάδα στο βάθος δεν είναι αντίμαχη, συνεργάζεται μαζί σου, γιατί χωρίς αυτή δε θα υπήρχε παιχνίδι.»

Η κ. Άντα Καραγιάννη, υπεύθυνη Marketing της ομάδας, η οποία επίσης παρευρέθηκε στο σχολείο μας, μας τόνισε ότι ο «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» είναι η μοναδική ομάδα στην Α1 κατηγορία σε ολόκληρο το Αιγαίο! Αυτό το ιστορικό σωματείο με πάνω από μισό αιώνα ζωής (έτος ιδρύσεως 1963), παραμένει αδιαλείπτως σε αυτή την υψηλή κατηγορία, την Α1, τα τελευταία δέκα χρόνια. Και «τα εύσημα» δεν τελειώνουν εδώ: οι παίκτες του έχουν πάρει Βραβείο Ήθους για τη συμπεριφορά τους μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Μετά το θέαμα και την ψυχαγωγία, ακολούθησαν τα αυτόγραφα και οι φωτογραφίες. Εκεί, στο προαύλιο τους σχολείου μας, οι καλαθοσφαιριστές «πολιορκήθηκαν» από τους μικρούς θαυμαστές και -προπαντός- θαυμάστριές τους. ‘Όλοι και όλες ήθελαν να βγάλουν φωτογραφίες μαζί τους και να πάρουν ένα αυτόγραφο. Οι παίκτες έδειξαν υποδειγματική υπομονή, χωρίς το παραμικρό σημάδι εκνευρισμού και ανταποκρίθηκαν στη ζήτηση που είχαν με πολύ καλή διάθεση.
Τους συγχαίρουμε θερμά και γι’ αυτό, αφού απέδειξαν το ήθος τους μέσα και έξω από το τερέν.

Τέλος, μοίρασαν στους μαθητές με τους οποίους είχαν διαγωνιστεί κάποια αθλητικά είδη.
Η συνέχεια δόθηκε το Σάββατο, στο κλειστό γήπεδο του Βενετοκλείου, όπου ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ Η HOTELS αντιμετώπισε την ομάδα της ΚΑΒΑΛΑΣ. Οι μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών ήταν προσκεκλημένοι από την αγαπημένη τους ομάδα να παρακολουθήσουν από κοντά τον αγώνα. Τα παιδιά, τα οποία -σημειωτέον- είχαν ετοιμάσει και πανό, συνοδεύσαμε μερικοί εκπαιδευτικοί με μεγάλη μας χαρά.

Προσωπικά, για μένα -κι ας μου επιτραπεί αυτή η συναισθηματική κατάθεση- ήταν μεγάλη η συγκίνηση, όταν αντίκρισα στον πάγκο της ομάδας της Καβάλας το θρύλο του ελληνικού μπάσκετ, το Στηβ Γιατζόγλου. Τον θυμάμαι αυτόν τον εξαιρετικό παίκτη με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο να αγωνίζεται με τη φανέλα του Ολυμπιακού και σε κάθε προσπάθεια να πετάγονται οι φλέβες του σαν τρελές από το λαιμό. Ώριμος κύριος πια σήμερα, σοβαρός, elegant, επιβλητικός, με το ίδιο ιδιαίτερο στιλ όπως και τότε, έδινε τώρα οδηγίες στην ομάδα του από τη θέση του προπονητή. Το ίδιο σοβαρός, καλοντυμένος κι ευπρεπής ήταν και ο κ. Άρης Λυκογιάννης, ο προπονητής του Κολοσσού. Και οι δύο τεχνικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια της κοσμιότητας και τους αξίζουν γι’ αυτό συγχαρητήρια.

[Ο Στηβ Γιατζόγλου μού έφερε στη μνήμη τον άλλο μεγάλο Έλληνα καλαθοσφαιριστή, το μοναδικό, τον κορυφαίο Νίκο Γκάλη. Είχα την ηλικία των τωρινών μαθητών μου, ήμουν, δηλαδή, στον Γυμνάσιο, όταν το 1987 η Ελλάδα κέρδισε πανηγυρικά το Eurobasket μέσα στην Αθήνα με πρωταγωνιστή το Νίκο Γκάλη, το φτερωτό Γκάλη, «τον άνθρωπο που νίκησε το νόμο της βαρύτητας», όπως είχε γράψει τότε κατάπληκτος ο διεθνής τύπος.

Ο Γκάλης ήταν η μεγάλη «αγάπη» των μαθητικών μου χρόνων. Ακόμη και τώρα, όμως, τον θαυμάζω και τον εκτιμώ απεριόριστα, τόσο για τις εξαιρετικές επιδόσεις όσο και για το ήθος και τη σεμνότητα του. Τέτοιοι αθλητές κοσμούν όχι μόνο την ελληνική καλαθοσφαίριση αλλά και τον παγκόσμια αθλητισμό. Ειδικά για το Γκάλη νιώθουμε πολύ περήφανοι που ένας παίκτης τέτοιου βεληνεκούς είναι Έλληνας, και δη Ρόδιος (Νίκος Γεωργαλής).]

Ο αγώνας κύλησε ομαλά, η ομάδα του Κολοσσού νίκησε άνετα, με μεγάλη διαφορά την αντίστοιχη της Καβάλας. Το παιχνίδι έληξε μάλιστα είκοσι δευτερόλεπτα πριν τον καθορισμένο χρόνο, από τακτ της «οικοδέσποινας» ομάδας απέναντι στη φιλοξενούμενη. Το αθλητικό πνεύμα κυριάρχησε, λοιπόν, όλα διεξήχθησαν σε κλίμα πολιτισμένο, όπως άλλωστε θέλαμε να δουν στην πράξη και οι μαθητές μας, στους οποίους διδάσκουμε μέσα στις αίθουσες την ευγενή άμιλλα. Για μία ακόμη φορά, διαπίστωσα ότι ο ρόλος μας, ως εκπαιδευτικών, δεν περιορίζεται μόνο στις σχολικές αίθουσες και στα ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, αλλά η προσφορά μας συνίσταται και σε πολλά άλλα πράγματα εκτός αιθούσης εξίσου σημαντικά.

Με το τέλος του αγώνα οι παίκτες, παρά την κούρασή τους, έδειξαν και πάλι προθυμία να βγάλουν φωτογραφία με τους μαθητές. Περιζήτητος για φωτογραφήσεις ήταν και ο Στηβ Γιατζόγλου, με τον οποίο ήθελαν μια φωτογραφία οι λιλιπούτειοι φίλοι για να τη δείξουν στους γονείς τους (στην άλλη γενεά).

Ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση του ΚΟΛΟΣΣΟΥ H HOTELS, την κ. Άντα Καραγιάννη και φυσικά όλους τους παίκτες για την τιμή που μας έκαναν, για τη χαρά και τις δυνατές συγκινήσεις που προσέφεραν στους μαθητές μας, αλλά και σε μας τους διδάσκοντες. Τέλος, συγχαίρουμε τους παίκτες και τον προπονητή τους, τον κ. Άρη Λυκογιάννη, όχι μόνο για τις επιτυχίες τους, αλλά και για το ήθος τους. (‘Όπως συνήθιζε να λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «όταν λείπει η αρετή, όλα τα άλλα είναι περιττά»). Ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για τους νεαρούς μαθητές. Γιατί η εποχή μας έχει ανάγκη από υγιή πρότυπα. Και γιατί ο αθλητισμός, όταν υπηρετεί το γνήσιο αθλητικό πνεύμα, το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο», αποτελεί πραγματικά μια υγιή και δημιουργική διέξοδο για τους νέους ανθρώπους.

Γράφει η Στέλλα Π. Βουτσά, Φιλόλογος Γυμνασίου Καλυθιών, Διδάκτωρ Λογοτεχνίας

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων