Χωρίς τις τοπικές κοινωνίες κανένα σχέδιο ανάπτυξης δεν έχει προοπτική

Χωρίς τις τοπικές κοινωνίες κανένα σχέδιο ανάπτυξης δεν έχει προοπτική

Χωρίς τις τοπικές κοινωνίες κανένα σχέδιο ανάπτυξης δεν έχει προοπτική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 197 ΦΟΡΕΣ

Αυτό επεσήμανε χθες σε συνέντευξή του στη Ρόδο ο πρώην υπουργός Π. Γερουλάνος

Ο σχεδιασμός για τη νέα τουριστική περίοδο πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη και τον παράγοντα του μεταναστευτικού αλλιώς αυτό θα μετατραπεί σε διαχρονική «πληγή», δήλωσε χθες από τη Ρόδο όπου βρέθηκε, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού και υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Παύλος Γερουλάνος.

Ο τελευταίος ήρθε στη Ρόδο ως κύριος ομιλητής σε εκδήλωση του κόμματος για την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Το πρωί πραγματοποίησε σειρά εθμοτυπικών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων στο Δήμο της Ρόδου όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και στην Περιφέρεια όπου, απόντος του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, είχε συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κα Μαριέτα Παπαβασιλείου.

Μετά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο, ο κ. Γερουλάνος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο. Προλογίζοντάς τον το στέλεχος του κόμματος τοπικά αλλά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Βάιος Καλοπήτας, είπε: «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος στον πολιτικό του λόγο εντάσσει την προοπτική και αυτό είναι που θέλουμε να δώσουμε: Προοπτική στη νέα γενιά, σε θέματα ανάπτυξης της περιοχής και του τόπου».

Από την πλευρά του, ο πρώην Υπουργός, δίνοντας μία γεύση της ομιλίας του, είπε μεταξύ άλλων ότι, πολύ συχνά, στην Ελλάδα θυσιάζουμε αυτό που είναι ουσιαστικό στο βωμό του επείγοντος και της κρίσης και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα βρέθηκε στη σημερινή κατάσταση αλλά ούτε μπορεί να ορθοποδήσει και να δει οικονομική ανάπτυξη που θα κρατήσει τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους και θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

«Για να γίνει αυτό, θέλει σχεδιασμό, θέλει προοπτική, θέλει να σηκώσει κανείς τα μανίκια και να δουλέψει πραγματικά και όχι τις παλιές πρακτικές τις πολιτικές που, με ένα ευχολόγιο, ελπίζαμε ότι κάτι μπορεί ν’ αλλάξει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι, προσπαθώντας να σχεδιάσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, πάρα πολύ γρήγορα αντιμετωπίσαμε την πραγματικότητα ότι ένα τέτοιο δεν μπορεί να σχεδιαστεί εάν δεν δοθεί πραγματική έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια, δηλαδή στην τοπική κοινωνία. «Χωρίς τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας κανένα αναπτυξιακό σχέδιο δεν έχει προοπτική, δεν μπορεί να αβγατίσει, δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Και γι’ αυτό τριγυρνάμε όλη την Ελλάδα για να καταγράψουμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε τόπου, τις δυσκολίες που έχουν ν’ αξιοποιηθούν και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία στο να δει αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές να αβγατίζουν», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, βρέθηκαν και στη Ρόδο, για να συζητήσουν με τους φορείς του νησιού, με ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα σε βάθος, έχουν δοκιμάσει να αξιοποιήσουν αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες κυρίως από το κεντρικό Κράτος.
Είπε, ακόμη, ότι εάν θέλει το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση για το μέλλον, πρέπει να καταλάβει πολύ καλά τα προβλήματα, να σκύψει πάνω τους και να σηκώσει τα μανίκια να κάνει δουλειά.


Για τη σημερινή κατάσταση
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση ο πρώην Υπουργός είπε, καταρχήν, ότι ένα από τα πράγματα που γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα είναι ότι, αντί το ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κεφάλαιο από μία νέα περίοδο, είναι το τελευταίο κεφάλαιο μιας παλιάς. Παρ’ ότι-συνέχισε-έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να πάρουν την εξουσία, «είναι προφανές ότι δεν είχαν κανένα σχέδιο για τη χώρα, δεν είχαν καμία εναλλακτική πρόταση, βασίζονταν μόνο στο γεγονός ότι αποτελούν το καινούργιο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Κατάλαβαν, όμως, πολύ γρήγορα ότι, για να κυβερνήσουν, δεν μπορούσαν να είναι ούτε αυτό, με αποτέλεσμα να κυβερνούν με το παλαιό προσωπικό της χώρας».

Αυτό κατά τον ίδιο σημαίνει ότι, αυτή τη στιγμή, στη χώρα δεν υπάρχει μία καινούργια πρόταση για το πως θα πάει η Ελλάδα μπροστά και υποχρεούνται όλα τα κόμματα να φέρουν τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Όσο αφορά στο ΠΑΣΟΚ, από τότε που ξεκίνησαν να κάνουν αυτή τη δουλειά, είναι προφανές ότι το στελεχιακό δυναμικό που έχει μείνει στο κόμμα, παρά τη συρρίκνωσή του, είναι αρκετά σημαντικό, έχει τρομερή γνώση, ξέρει τα θέματα και εφόσον η δουλειά αυτή συντονιστεί σωστά και συμπεριλάβει τις δυνάμεις που υπάρχουν στην περιφέρεια, δήλωσε σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να έχει μία πολύ αξιόπιστη πολιτική πρόταση για το πως ν’ αναπτυχθεί ο τόπος.

Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, ότι ο ρόλος τους στην κοινωνία είναι διαφορετικός και ότι η προσέγγισή τους η πολιτική πρέπει να αλλάξει τελείως για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνίας, για αρχίσει καταρχήν η κοινωνία να τους ακούει.

Για την ανάπτυξη είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη χώρα μας είναι ό τι, από τον πόλεμο ουσιαστικά και μετά, η ανάπτυξη εστιάζει στο κεντρικό κράτος αφού αυτό τη σχεδιάζει, τη χρηματοδοτεί και κερδίζει από αυτήν.

Για το προσφυγικό
Σχετικά με το «καυτό» θέμα του προσφυγικού τόνισε ότι είναι και αυτό θέμα σχεδιασμού. Όπως είπε, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, η χώρα το υποβάθμισε στην αρχή και το πήρε πάνω της ενώ είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα και ως τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί.
«Σήμερα η Ελλάδα, με την πολιτική που έχει κάνει, απομονώνεται συνέχεια αφού η πολιτική της κυβέρνησης ήταν τόσο κοντόφθαλμη που κατάφερε όχι μόνο να απομονωθεί αλλά και να πάρει πάνω της ένα θέμα το οποίο δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε, μόνο από τη Συρία αλλά είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα αναπτύσσεται με μεγάλη δυναμική για τα επόμενα πολλά χρόνια», είπε και συνέχισε:

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και πρέπει να βοηθήσουμε τους ευρωπαίους να καταλάβουν ότι, ακόμα και αν κλείσουν την πόρτα της Ελλάδας, θα είναι θέμα χρόνου μέχρι να χτυπήσουν οι μετανάστες την επόμενη πόρτα και τότε θα καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι η πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα είναι κομβική και πρέπει να έρθουν αρωγοί αυτής της προσπάθειας.

Σχετικά με τη δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Μάρδα για επενδύσεις από πρόσφυγες, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι δεν θέλει να σχολιάζει τέτοιες δηλώσεις και περιορίστηκε στο να πει: «Θεωρώ ότι (σ.σ. αυτές οι δηλώσεις) στερούνται πολιτικής σοβαρότητας και πολιτικού περιεχομένου για να τους δίνει κανείς σημασία και να τις συζητάει σ’ αυτό το επίπεδο».

Για τη σεζόν
Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Γερουλάνος για τις εκτιμήσεις του κατά πόσον θα επηρεαστεί η νέα τουριστική περίοδος από το προσφυγικό αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, είπε ότι ένα λάθος που κάνουν πολλοί Υπουργοί Πολιτισμού είναι ότι θεωρούν ότι η μιζέρια του διπλανού σου είναι καλό για σένα, κάτι που το βλέπουμε πολύ συχνά και από δικούς μας Υπουργούς, με το σκεπτικό ότι θα έρθουν περισσότεροι επισκέπτες εδώ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εντελώς λάθος και πολύ κοντόφθαλμη» τη λογική αυτή αφού οι γείτονες χώρες πρέπει να συνεργάζονται για ν’ αυξήσουν το ΑΕΠ τους από τον τουρισμό μια και από κοινού μπορούν να προσφέρουν πολύ καλύτερα πακέτα για τους τουρίστες απ’ ό,τι ο καθένας μόνος του. Τόνισε, ακόμη, ότι πρέπει να καταλάβει και η νυν Υπουργός ότι δεν πρέπει να ευχόμαστε να συμβούν πράγματα στις διπλανές χώρες γιατί, αργά ή γρήγορα, θα ξεχειλίσουν αυτά τα φαινόμενα και θα έρθουν και στην Ελλάδα.

Ο πρώην Υπουργός Τουρισμού, επεσήμανε ακόμη ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον τουρισμό αλλά πρέπει ο σχεδιασμός να γίνει και με αυτή την προοπτική. Δηλαδή, εάν η είσοδος των μεταναστών γίνει συντεταγμένα, οι υποδομές είναι έτοιμες για να τους υποδεχθούν και οι τοπικές κοινωνίες βοηθήσουν για να γίνει σωστά η διαδικασία, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο τουρισμός δεν θα πληγεί.

Αντίθετα, πολλές από τις περιοχές της Ελλάδας βλέπουν μία διεθνή προβολή ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες με θετικό τρόπο. Εάν δεν γίνει, όμως, με σωστό σχεδιασμό, «εάν βρεθούν οι πρόσφυγες να αλωνίζουν μέσα σε τουριστικές περιοχές, εάν οι τουρίστες αισθανθούν οποιαδήποτε δυσκολία επειδή βρίσκονται οι μετανάστες στην ίδια περιοχή μαζί τους, τότε είναι πολύ πιθανό η «πληγή» από αυτό το φαινόμενο να είναι πολύ μεγάλη και πολύ διαχρονική», κατέληξε.

Συνάντηση με το δήμαρχο Ρόδου
O δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος υποδέχτηκε χθες στο γραφείο του, τον υπεύθυνο του Τομέα Ανάπτυξης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού,

Τον κ. Γερουλάνο συνόδευαν : το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής Γραμματέας Τουρισμού κ. Βάιος Καλοπήτας, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Τιμόθεος Παρασκευάς και το μέλος της Γραμματείας Τουρισμού κ. Αντώνης Κολιάδης.

Συζητήθηκαν οι προοπτικές της Ρόδου σε θέματα Ανάπτυξης, Ανταποδοτικότητας, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, καθώς και θέματα της Νέας Γενιάς, με τον δήμαρχο να θέτει για μία ακόμη φορά το θέμα της είσπραξης μέρους των εσόδων από τους Αρχαιολογικούς και Πολιτιστικούς χώρους. Την εν λόγω πρόταση ο Δήμαρχος έχει επανειλημμένως καταθέσει στα Υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών, καθώς και στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, και διαφαίνεται τελικά να γίνεται αποδεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Χατζηδιάκος έθεσε επιπλέον θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου και του Αεροδρομίου ενώ υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των νέων ανθρώπων προκειμένου να παραμένουν στον τόπο τους με προοπτικές.

Ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι η καταγραφή των αναγκών και των προβλημάτων προκειμένου να σχεδιαστεί από τον πολιτικό του χώρο το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς