Αφιέρωμα στη μνήμη του Ελευθέριου Βενιζέλου από την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου

Αφιέρωμα στη μνήμη του Ελευθέριου Βενιζέλου από την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου

Αφιέρωμα στη μνήμη του Ελευθέριου Βενιζέλου από την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 479 ΦΟΡΕΣ

Αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από το θάνατο το Ελευθέριου Βενιζέλου, οργάνωσε η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ψηλορείτης» και ο Δήμος Ρόδου, στις 27 Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Μητρόπολη), όπου χοροστάτησε ο Αιδεσιμολογιότατος π. Εμμανουήλ Σκλιβάκης και ο Αιδεσιμότατος π. Ισίδωρος Παφιάκης. Τον Πανηγυρικό εκφώνησε ο ποιητής-συγγραφέας Βαγγέλης Κιαγιαδάκης.

Πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου από τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Γιάννη Νιωτάκη, με την παρουσία του ΔΣ του «Ψηλορείτη» και εκπροσώπων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών. Με πατροπαράδοτη Κρητική φιλοξενία, προσφέρθηκαν στους παριστάμενους ‘κρητικά εδέσματα’ στη στέγη της Αδελφότητας και στις 8.30 το βράδυ, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο, ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα, με ιδιαίτερα συγκινητικό δρώμενο.

Στο καλωσόρισμα του, ο Πρόεδρος του «Ψηλορείτη» συγγραφέας Γιάννης Νιωτάκης, τόνισε: «Με τον εκδήλωση «Ελευθέριος Βενιζέλος - η ζωή του» θελήσαμε, να ταπεινότητα και σεβασμό να έρθουμε πιο κοντά στον άνθρωπο Ελευθέριο Βενιζέλο και στην εποχή που έζησε» και «είναι οφειλόμενη τιμή». «Σ’ αυτό βοήθησε ο συγγραφέα, που τον ευχαριστούμε που είναι απόψε μαζί μας».

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι η ιστορία μας. Και σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Πολιτικός με τόλμη και διορατικότητα, διείδε ότι η πρόοδος και ειρήνη στηρίζονται πάνω στα θεμέλια αμοιβαίας αποδοχής, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών. Έτσι προώθησε τη σύναψη συμφώνου φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με νωπές ακόμη τις πληγές από το μεγάλο ξεριζωμό του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία.

Είναι ο πολιτικός που παρά τα όποια λάθη του καταλογίζουν, ήξερε πόσο τα συμφέροντα και οι διεθνείς ισορροπίες και συγκυρίες επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς. Ήξερε ότι το μίσος φέρνει μίσος, βία και καταστροφή όταν επικρατήσει ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία. Ήξερε, κι αυτό ισχύει και για την τόσο ταραγμένη εποχή μας σήμερα, πως οι κύριες αιτίες για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας οφείλονται στα δέντρο του κακού που καλλιεργούν έντεχνα τα διάφορα κυρίαρχα ανά τον κόσμο συμφέροντα για να φυτρώσει η διχόνοια και η εχθρότητα ανάμεσα στις κοινωνίες των λαών.»

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την ‘αμέριστη συμπαράστασή του’ τον ΔΟΠΑΡ, όσους πήραν μέρος στην εκδήλωση, στην ‘Ομάδα Ριζίτικου Τραγουδιού’ και τον π. Εμμανουήλ Σκλιβάκη, στην χορευτική ομάδα οι «Σταυραετοί» και το δάσκαλό τους Γιώργο Σοκκομήτρο, στο Δάσκαλο Μουσικής/Λυράρη Γιώργο Παραγυιό, στον Μανώλη Χαλκιά και στον Παναγιώτη Δημητρίου» και επεξήγησε ότι «ο Ύμνος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο γράφτηκε το 1917 σε στίχους Άγγελου Δόξα και μελοποιήθηκε από τον Συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη το 1936», «ευχαριστούμε κι όλους εσάς, που στηρίζετε με την παρουσία σας την προσπάθεια που κάνουμε να αναδείξουμε τις πραγματικές αξίες, την παράδοση αλλά και την Ιστορία του τόπου μας».


Η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου, υπήρξε αποκαλυπτική και καθηλωτική διάλεξη Ιστορικού, με λογοτεχνική έκφραση, χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο «σπάνια μορφή πολιτικού, διπλωμάτη, επαναστάτη, που με τις επιλογές του, την προσωπικότητά του, το απαράμιλλο ταμπεραμέντο του, την δύναμη της θέλησής και της ευφυή του και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο μέσα στο ιστορικό πλαίσιο μιάς κρίσιμης περιόδου της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας συνέδεσε την προσωπική του διαδρομή με την πολιτική ζωή της χώρας μας».

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανατράφηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη ανάμεσα σε καπετάνιους των Κρητικών επαναστάσεων, όπου κυριαρχούσε το πάθος της ελευθερίας». «Η αξία της φιλοπατρίας, της θυσίας και της ελευθερίας ήταν συνυφασμένα με την κρητική του ταυτότητα». «Ήταν ‘παρών’ στην τυχερή επανάσταση του 1896, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την αυτόνομη Κρητική Πολιτεία».

Αναφέρθηκε και στην επιστολή του Βενιζέλου προς τους «ευρωπαϊκούς λαούς», όπου απαιτούσε την εγκαθίδρυση «…οριστικής ελευθερίας, ειρήνης και ισοπολιτείας». «Ο καταγγελτικός του λόγος κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας», εμπεριστατωμένος, απόλυτος. «Το 1909 ο ‘Στρατιωτικός Σύνδεσμος’ απευθύνει πρόσκληση στον ‘επαναστάτη’ του Θερίσου, Ελευθέριο Βενιζέλο» και τον «Οκτώβριο του 1910 ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει την πρώτη του Κυβέρνηση».

«Κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου, ήταν εκείνος που ως Πρωθυπουργός και ως Υπουργός Στρατιωτικών, με την προνοητικότητα και την ιδιοφυία του επιβάλλει στον ελληνικό στρατό να μπει νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 1912, λίγο πριν καταφθάσουν τα στρατεύματα τω Βουλγάρων. Με την πολιτική και διπλωματική του οξυδέρκεια τάσσεται στον Πρώτο Παγκόσμιο με την Αντάντ. Με μεθοδικές και διπλωματικές κινήσεις διαπραγματεύεται στις καθοριστικές για την τύχη της Ελλάδας Συνθήκες του Βουκουρεστίου, των Σεβρών, της Λωζάνης…».

Ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, έδωσε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και για το «Μεταρρυθμιστικό Έργο» του Βενιζέλου, «…με προσήλωσε στην εθνική ιδέα και στους δημοκρατικούς θεσμούς, αναλαμβάνει από το πρώτο έτος της πρωθυπουργίας του, το μεγαλόπνοο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού της χώρας και της εμπέδωσης Κράτους Δικαίου: εκσυγχρονίζει τη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις, την Παιδεία». «Το 1910 ιδρύει το Υπουργείο Γεωργίας-Εμπορίου (παραγωγής), πραγματοποιεί Εγγειοβελτιωτικά Έργα Θεσσαλίας-Αναδασμοί, Απαλλοτριώσεις, όχι για «δημόσια ανάγκη», αλλά «δημόσια ωφέλεια».

Ίδρυσε τη Γεωργική-Αγροτική Τράπεζα. Ενίσχυσε τους μικρό-ιδιοκτήτες με εργατική Νομοθεσία-Δικαιώματα εργασίας γυναικών». «Το 1911 γίνεται Συνταγματική Αναθεώρηση», καθιερώνεται «η Προστασία ατομικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων, «ιδρύεται το ΣΤΕ», «επιδιώκει να αναμορφώσει συμβολικά την ελληνικό πολιτική, εσωτερική και εξωτερική, ώστε να επιφέρει την οριστική προσαρμογή της χώρας στη νέα εποχή», «εντείνει την προσπάθεια για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας με αναπτυξιακά έργα», «ενισχύει τον τριτογενή τομέα και την ανάπτυξη του Τουρισμού, την αποκατάσταση των προσφύγων, λαμβάνει μέτρα Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόβλεψη για δημιουργία του ΙΚΑ», επιχειρεί την «αποκέντρωση της Διοίκησης, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων, τη σύσταση του Συμβουλίου Επικρατείας».

«Σπάνιος Πολιτικός Ηγέτης, η πνευματική του καλλιέργεια και παιδεία, καθόρισαν και τις προσωπικές του φιλίες και σχέσεις με τους ανθρώπους του πνεύματος, διόρισε τον Νίκο Καζαντζάκη Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περίθαλψης το 1919», συνεργάστηκε «με τον διεθνούς εμβέλειας Έλληνα Μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή», κι εδώ πρέπει να υπογραμμίσομε ότι αν ο Καραθεοδωρή, έλυνε τις εξισώσεις του Αϊνστάιν με τον οποίο συνδεόταν με στενή φιλία, δεν θα είχαμε σήμερα την «θεωρία της Σχετικότητας».

Είπε επίσης ο Δήμαρχος ότι ο Βενιζέλος «συνδεόταν με στενή μακρόχρονη φιλία με τον Μανώλη Καλομοίρη, την Πηνελόπη Δέλτα, τον Κωστή Παλαμά», «το 1920 ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πάντειο, τη ΑΣΟΕΕ, έδρα Μεσαιωνικής και Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας».

Αναφέρθηκε και στον ρόλο του Βενιζέλου στο «Δωδεκανησιακό Ζήτημα», ανέγνωσε την επιστολή που ως «Πρωθυπουργός το 1913 απέστειλε στον Πρωθυπουργό της Αγγλίας και της Γαλλίας διευκρινίζοντας: «... Διεκδικούμε τη Δωδεκάνησο, όχι ως κατάκτηση, αλλά σαν Εθνική κληρονομιά», αιτιολογώντας και διευκρινίζοντας τους λόγους, χαρακτηρίζοντάς τον: «…δημιουργό της Ελλάδας των ‘δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών’», με συγκλονιστικές ιστορικές λεπτομέρειες, όπως στην αναφορά του την 1η Μαΐου 1930 στον Γάλλο πολιτικό Αριστίντ Μπριάν:«Η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει με τη μεγαλύτερη ικανοποίηση την ιδέα της ενότητας των λαών της Ευρώπης…». Με εγκαρδιότητα συνεχάρη τους συντελεστές της εξαιρετικής εκδήλωσης.

Με την επιμέλεια του Προέδρου του «Ψηλορείτη» και συγγραφέα Γιάννη Νιωτάκη, έγινε η επιλογή κειμένων από το βιβλίο του Βαγγέλη Κιαγιαδάκη, που ανέγνωσαν ο Γιάννης Νιωτάκης και ο Αντιπρόεδρος Μανώλης Τσιρακάκης, δίνοντας άγνωστες, συγκινητικές και προσωπικές, γεμάτες ευαισθησία λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του Ε. Βενιζέλου, προβλήθηκαν εξαιρετικά ντοκιμαντέρ με τον Μεγάλο Εθνάρχη, ενώ ακούστηκε και η συγκλονιστική του φωνή του σε ριζίτικο, με την επιλογή μουσικής, επιμέλεια ήχου και συντονισμό παρουσίασης του π. Εμμανουήλ Σκλιβάκη, το φωτισμό των Σταμάτη Αγκά και Παναγιώτη Μανταλιό.

Η συγκίνηση εντάθηκε με την παρουσία της χορευτικής Ομάδας των «Σταυραετών» με το δυναμισμό των νέων και την φινέτσα των νεανίδων και την συγκλονιστική χορωδία του «Ριζίτικου τραγουδιού» που σε πήγαινε στις ρίζες της Φυλής μας.

Οι μαντινάδες του Δάσκαλου Μουσικής/Λυράρη Γιώργου Παραγυιού, συγκίνησαν με στίχους όπως: «Στο Ακρωτήρι ανάβει μια λαμπάδα/ για τον Εθνάρχη πού’ κανε Μεγάλη την Ελλάδα», «Ό,τι στον κόσμο γεννηθεί έχει αρχή και τέλος/ μα θα μείνει αθάνατος ο Λευτέρης Βενιζέλος». Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, προσφέροντας πλακέτα στον συγγραφέα Κιαγιαδάκη, υπογράμμισε την ενότητα λέγοντας: «Η καρδιά της Κρήτης, χτυπάει στη Ρόδο».

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου