Στις 13 Μαΐου θα εκδικαστεί η προσφυγή για τους συντελεστές

Στις 13 Μαΐου θα εκδικαστεί η προσφυγή για τους συντελεστές

Στις 13 Μαΐου θα εκδικαστεί η προσφυγή για τους συντελεστές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 205 ΦΟΡΕΣ

Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των δικηγόρων της Αθήνας, εξέφρασε ο περιφερειάρχης

Για τις 13 Μαΐου ορίστηκε να εκδικαστεί στην ολομέλεια του συμβουλίου της επικρατείας η προσφυγή της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, κατά της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε πέντε νησιά της περιφέρειας.

Λόγω της απεργίας των δικηγόρων η διαδικασία δεν πραγματοποιήθηκε ούτε στις 29 Μαρτίου προκαλώντας την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου ο οποίος χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τόνισε ότι η περιφέρεια θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας προς το δικηγορικό σύλλογο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι πέρα από τον κεντρικό εισηγητή του θέματος στο ΣτΕ Αριστόβουλο Βώρρο λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης ορίστηκαν και τρεις βοηθοί εισηγητές οι κ.κ. Βασίλειος Γκέρτσος και Δημήτριος Πυργάκης και η κα Θεώνη Κανελλοπούλου.

Η υπόθεση αφορά πέντε συνολικά προσφυγές και ειδικότερα από τους δήμους Μυκόνου, Νάξου και Πάρου, την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και τον επιχειρηματία Ελευθέριο Σικινιώτη από τη Μύκονο.

«Ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών ντροπή του που δεν έδωσε την άδεια στους νομικούς να παραστούν, επαναλήφθηκε αυτή η ντροπή , δεν είμαστε σε εποχή που η… τσίπα παίζει πολύ ρόλο καθώς δεν έδωσε άδεια ούτε προχτές, και η επόμενη ημερομηνία είναι 13 Μαΐου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης για το θέμα και πρόσθεσε «Εμείς θα κάνουμε παράσταση και στο δικηγορικό σύλλογο Αθηνών, είναι αδιανόητο, δεν είναι συμπεριφορά αυτή.

Για τις 13 Μαΐου θα πρέπει να δώσει την άδεια σε όλους τους παράγοντες και τους συντελεστές της δίκης.
Δεν είναι μία ιδιωτική υπόθεση είναι ένα θεσμικό, συνταγματικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πρέπουσα σοβαρότητα από έναν επιστημονικό φορέα .Για εμάς τελειώνει ο χρόνος».

Μάλιστα για μία ακόμα φορά ο κ. Χατζημάρκος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά « υπάρχουν αυτοκτονικές τάσεις σε αυτή τη χώρα, πλέον δε μας οδηγούν οι δανειστές μόνο στο γκρεμό αλλά και εμείς οι ίδιοι όπου δούμε γκρεμό μας αρέσει να πηδάμε μόνοι μας» καθώς εκτιμά ότι ήταν δική της απόφαση η κατάργηση του καθεστώτος.

«Την επίθεση τα νησιά τη δέχτηκαν σε εσωτερικό επίπεδο είναι θέμα εσωτερικού ανταγωνισμού. Έχω την αισιοδοξία ότι το προσφυγικό μπορεί να γίνει η σωτηρία διάσωσης του καθεστώτος. Σε ορισμένα νησιά που επλήγη η οικονομία τους η κυβέρνηση δυσκολεύεται να περάσει την κατάργηση. Ίσως αυτό να σώσει το καθεστώς» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Δεν μπορεί να επανέλθει…
Παράλληλα κατόπιν ερώτησης για το αν μπορεί μελλοντικά να επανέλθει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μετά την ολοκληρωτική του κατάργηση, ο κ. Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς δεν προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες.

«Υπάρχουν κοινοτικές οδηγίες και συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο σε ότι αφορά την επιβολή ΦΠΑ. Κάθε χώρα μπορεί να ζητήσει εξαίρεση και να το αιτιολογήσει μόνο μία φορά. Όποιος το διαψεύδει αυτό να διαβάσει καλά κοινοτικό δίκαιο. Δεν μπορεί μία χώρα να ζητήσει και δεύτερη φορά εξαίρεση.

Αν λοιπόν το 2017 στην Ελλάδα καμία περιοχή της δεν έχει διαφοροποιημένο ΦΠΑ τότε δεν μπορεί να επανέλθει το μέτρο όταν βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας μετά από κάποια χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να το επαναφέρει το μέτρο. Αν το απεμπολήσει μόνη της αυτό που κέρδισε δεν μπορεί να επανέλθει σε αυτό» εξήγησε ο περιφερειάρχης.

Με τον Αλεξιάδη στο Φανάρι…
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Φανάρι είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο συζήτησε ανεπίσημα το θέμα χωρίς να έχει αποκομίσει κάποια θετικά μηνύματα.

«Εγώ δε βγαίνω από τη συνάντηση αισιόδοξος καθόλου μάλιστα. Έχω την εντύπωση πως το σημερινό σχέδιο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών θα επεκταθεί στην πλειοψηφία των νησιών.

Εμφανίζεται μάλιστα από πλευράς του υπουργού ότι αυτό είναι μία απαίτηση της τρόικας. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι αυτό είναι μία σκληρή απαίτηση της τρόικας και ότι δόθηκε μάχη σε εθνικό επίπεδο για την προάσπιση του ειδικού αυτού καθεστώτος.

Τώρα ζητάμε από την κυβέρνηση της χώρας να δώσει την ευκαιρία και στην εθνική πλέον οικονομία. Λυπάμαι γιατί το υπουργείο οικονομικών κλείδωσε τα στοιχεία για να μην μπορέσουμε να αποδείξουμε πόσο αποτυχημένο ήταν το μέτρο ως προς της εισπραξιμότητα για τα προσδοκώμενα έσοδα για το κράτος. Οι ίδιοι το γνωρίζουν» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου