2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απριλίου:  Παγκόσμια  Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 334 ΦΟΡΕΣ

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Μια γιορτή που καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή της ανθρωπότητας στη θεμελιώδη σημασία του παιδικού βιβλίου για την πολύπλευρη πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.
«Ένα βιβλίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο», είχε πει ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

Ένα παράθυρο στην ιστορία, στη μυθολογία, στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, στην καθημερινότητα του παιδιού: της ψυχαγωγίας, του παιχνιδιού, του έμμεσου προβληματισμού.

Μ’ ένα βιβλίο ο μικρός αναγνώστης μπορεί να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, να γνωρίσει χώρες, διαφορετικούς ανθρώπους ανακαλύπτοντας, έτσι, καλύτερα τον εαυτό του και τους άλλους. Το βιβλίο είναι ένας

καθρέπτης που μέσα βλέπουμε τον εαυτό μας να συνομιλεί με τους ήρωες.
Παράλληλα, η ανάγνωση ενός βιβλίου εγκλείει μια βαθιά δημοκρατικότητα: πολλοί μπορούν να διαβάσουν το ίδιο βιβλίο, δημιουργώντας έτσι μια άτυπη κοινότητα αναγνωστών κι ο καθένας, συνομιλώντας με τους ήρωες, να πάρει εκείνα τα στοιχεία που επιθυμεί προκειμένου να οικοδομήσει τον δικό του αξιακό κώδικα. Το παιδί μαθαίνο-ντας να ταξιδεύει με βιβλία γνώσεων και με βιβλία λογοτεχνίας μέσα από ενθουσιώδεις και εμψυχωτικές δράσεις καλλιεργεί δεξιότητες γλώσσας, γραφής, καλαισθησίας, κριτικού πνεύματος.

Ενώ, ταυτόχρονα, η υλική υπόσταση του βιβλίου, με όλες τις αισθητικές προεκτάσεις που ενέχει, δημιουργεί τις απαραίτητες α-ντιστάσεις που οφείλει να καλλιεργεί ο μικρός αναγνώστης, ώστε να μην ενδίδει άκριτα στη δυναμική των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας και του διαδικτύου. Προϋπόθεση για την καλλιέργεια αυτού του κριτικού πνεύματος αποτελεί η δική μας εμψυχωτική στάση, ώστε να του εμφυσήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο προς όφελος της φιλαναγνωστικής του δραστηριότητας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου με την πολύχρονη δημιουργική της παρουσία στην τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο του μορφωτικού και εκπαιδευτικού της ρόλου, θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των δράσεών της οι οποίες έχουν ως στόχο τη μύηση των μαθητών από μικρή ηλικία στην ανάγνωση και την ενδυνάμωση των σχέσεων τους με το βιβλίο και την αγάπη για το διάβασμα.

Σε αυτή την κατεύθυνση το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση και τους εργαζόμενους της Βιβλιοθήκης θα εργαστεί για συστηματικότερη συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού μας με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων Φιλαναγνωσίας, αλλά και την εξασφάλιση της δυνατότητας για την πρόσβαση των μαθητών και των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών του νησιού μας στις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης μας με την επαναλειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας