Τρομοκρατία: Ο ύπουλος φονέας χωρίς διάκριση Ιστορική καταστροφική αναδρομή

Τρομοκρατία: Ο ύπουλος  φονέας χωρίς διάκριση  Ιστορική καταστροφική αναδρομή

Τρομοκρατία: Ο ύπουλος φονέας χωρίς διάκριση Ιστορική καταστροφική αναδρομή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 154 ΦΟΡΕΣ

Αρθρο του
Αργυρού Αργυρού του Νικολάου

Η όλη κατάσταση ταραγμένη σε ολόκληρο τον κόσμο πλέον είναι εμφανής, τα δραματικά γεγονότα, της 22ας Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες είναι δείγμα γραφής, και αναφοράς ότι η πορεία αυτού του κόσμου είναι ανεξέλεγκτη απρόβλεπτη άκρως επικίνδυνη, ρευστή όταν αιφνίδια καταστάσεις, ενεργοποιημένες περιοδικά, στιγματίζουν αυτόν τον κόσμο όπου η τρομοκρατία ανηλέητα βομβαρδίζει άμαχο πληθυσμό, αφήνοντας στο διάβα της πορείας της νεκρούς και τραυματίες.

Ενας άμαχος πληθυσμός που δεν ευθύνεται για τίποτα να γίνεται εκτελεστικό απόσπασμα από τους τρομοκράτες όπου το θλιβερό έργο της στην πορεία της γραφής μου θα καταγραφεί ιστορικά κάνοντας αναδρομή από το έτος 1979, και μετέπειτα. Αξίζει δε ιδιαίτερης αναφοράς όταν αναφερόμασθε για τρομοκρατία, η 11η Σεπτεμβρίου 2001 θεωρείται το θλιβερότερο γεγονός στην ιστορία των Η.Π.Α. όπου διαφοροποιημένη ως προς την επίτευξη του στόχου μοναδική θα έλεγα στην ιστορία αλλάζει απότομα αυτήν της πρώτης δύναμης, στον κόσμο και κατά ένα μέρος του πλανήτη όταν ισλαμιστές σουνίτες καταλαμβάνουν 4 αεροπλάνα των Αμερικανικών αερογραμμών και τα μετατρέπουν σε πολεμικά όπλα εναντίον των Η.Π.Α. χιλιάδες οι νεκροί μια υπερδύναμη σοκαρισμένη για μεγάλο διάστημα, οικονομικής καταστροφής δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας κατηγορούνται για ανικανότητα. CIA και F.B.I. Αραγε ποιός είναι υπεύθυνος για όλη την καταστροφική πολεμική ενέργεια. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ένας βετεράνος του πολέμου των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν δηλαδή κάποιος που υποστηρίχθηκε και βοηθήθηκε οικονομικά αρχικά από την CIA τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας και το Πακιστάν.

Σε δύο ώρες επέβαλε στις Η.Π.Α. τους περισσότερους νεκρούς απ’ όλα τα κλασικά στρατωτικά πεδία μάχης τα τελευταία 15 χρόνια.

Η πορεία εκτέλεσης της τρομοκρατίας συνεχίζεται, απτόητη, επί μισό αιώνα σε όλο τον κόσμο με το ύπουλο και καταστρεπτικό της έργο, εντός εισαγωγικών ρυθμιστής, της όλης κατάστασις θεωρείται η τρομοκρατία με είκοσι δύο κτυπήματα ανά τον κόσμο με νεκρούς άνω των 100 ατόμων για έκαστο.

Αριθμώντας κατά σειρά από το

1) 1979. Ιράν βόμβα σε θέατρο της πόλης Αμπαντάν 477 νεκροί. 2) 1982 Ιράν. Οκτώβριος φορτηγό με εκρηκτικό ανατινάσσεται στην καρδιά της Τεχεράνης με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκροί. 3) 1983 Οκτώβριος. Λίβανος. Τρομοκρατικά κτυπήματα της Χεζμπολά του Λιβάνου με φορτηγά αυτοκτονίας σε συνοικίες όπου διέμεναν Αμερικανοί (239 νεκροί) και Γάλλοι (58 νεκροί της Βηρυτού). 4) 1983 Μπαχρέιν. Η πτήση 737 της Gulf Air ανατινάσσεται στον αέρα. 112 νεκροί. 5) 1982 Μάρτιος. Λίβανος. Ατομα πιθανώς υποκινούμενα από την Κεντρική υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) προκαλούν έκρηξη εντός παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο Σιιτικής συνοικίας της Βηρυτού 250 κιλά (ΤΝΤ, “τρινιτροτολουόλιο”) κοντά στην οικία του Σεΐχη Φαντολά της (Χεζμπολά). 172 νεκροί.

6) Το 1985. Ιρλανδία. Εξτρεμιστές Σιχ ευθύνονται γαι ανατίναξη της πτήσης 747 της Air India 329 νεκροί. 7) 1987 Σρι Λάνκα. Οι τίγρεις του Ταμίλ ρίχνουν μια βόμβα σε σταθμό λεωφορείων. 115 νεκροί. 8) 1987 Νοέμβριος. Μία βόμβα που τοποθετήθηκε από δύο πράκτορες της Βόρειας Κορέας σε ένα αεροπλάνο της Korean Airlines στη πτήση Βαγδάτη - Σεούλ εκρήγνυνται:115 νεκροί. 9) 1988 Απρίλιος: Πακιστάν. Οι μυστικές οργανικές υπηρεσίες WAD προκαλούν έκρηξη ενός φορτίου με πολεμοφόδια στο Ισλαμαμπάντ. Περισσότεροι από 100 νεκροί. 10) 1988 Δεκέμβριος: Σκοτία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Λιβάνου ευθύνονται για την έκρηξη της πτήσης ενός Boeing 747 της Pan Am πάνω από το χωριό Λόκερμπι. 270 νεκροί. 11) 1989 Σεπτέμβριος. Νιγηρία. Οι Λιβανικές υπηρεσίες ξαναχτυπούν προκαλώντας έκρηξη αυτή τη φορά σε ένα αεροπλάνο (U.T.A.) 170 νεκροί. 12) 1989 Οκτώβριος. Κολομβία. Το καρτέλ των ναρκωτικών του Μέντελιν, που διευθύνεται από τον Πάμπλο Εσκομπάρ, ανατινάσσει την πτήση Avianca 727. 110 νεκροί.

13) 1983 Φεβρουάριος Ινδία. Οι Πακισταντικές υπηρεσίες με την βοήθεια τοπικών εγκληματιών, ενεργοποιούν μέσα σε μία ώρα 13 βόμβες στην Βομβάη, ο απολογισμός κυμαίνεται μεταξύ 235 και 400 νεκρών.

14) 1995 Απρίλιος. Η.Π.Α. Ο Τίμοθι Μακ Βέι, ένας πολιτικοφύλακας που εναντιώνεται στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση κρύβει βόμβα 2 τόνων, σε ένα φορτηγάκι, που ανατινάζεται μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο της Οκλαχόμα. 168 νεκροί. 15) 1997 Αλγερία. Η ένοπλη ισλαμική ομάδα (Le Groupe Islamique arme) δολοφονεί χωρικούς στην Ρελιζάν. 412 νεκροί. 16) 1998 Αύγουστος. Κένυα και Τανζανία. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη στις πρεσβείες των Η.Π.Α. στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλαάμ. 224 νεκροί εκ των οποίων 12 Αμερικανοί πολίτες. 17) 1999 Σεπτέμβιος. Ρωσία. Σε 3 εβδομάδες πέντε τρομοκρατικές ενέργειες από τις οποίες οι 3 στη Μόσχα και οι 2 στην επαρχία αποδίδονται στις Τσετσενικές δυνάμεις και προκαλούν 350 νεκρούς. Δύο από τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Μόσχα πλήττουν κτίρια κατοικιών προκαλώντας 94 και 118 νεκροίς αντίστοιχα. 18) 2001 Μάρτιος Κίνα. Μια εγκληματική οργάνωση, που πιθανόν αποτελείται από τρία στελέχη τοποθετεί 4 βόμβες σε κτίρια της πόλης Σιτζιανζουάνγκ πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι. 108 νεκροί. 19) 2001 Αύγουστος. Αγκόλα. Η οργάνωση Ουνιτά του Γιόνος Σαβίμπι ανατινάζει ένα τρένο στην επαρχία Κουάνζα Νόρτε 252 νεκροί.

20) 2001 Σεπτέμβριος. Η.Π.Α. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι υπεύθυνος για την ανατίναξη 4 παγιδευμένων αεροπλάνων που συντρίβονται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (δίδυμους πύργους) της Νέας Υόρκης, στο Πεντάγωνο της Ουάσιγκτον και στην Πενσυλβάνια. Νεκροί άνω των 5.000 χιλιάδων. 21) 2004 11 Μαρτίου. Ισπανία. Τέσσερα τρομοκρατικά χτυπήματα συγχρόνως στην Μαδρίτη προκαλούν 191 νεκρούς. Η ενέργεια αποδόθηκε σε ομάδα φιλικά προσκείμενη στην Αλ Κάιντα. 22) 2006. 11 Ιουλίου. Ινδία. 7 ταυτόχρονα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Βομβάη για τα οποία ευθύνονταν η Ισλαμική ομάδα του Πακιστάν, Λασχάρ - Ι - Τσαίμπα, έχουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 282 ανθρώπων. Συμπερασματικά θα έλεγα ότι η τρομοκρατία προέρχεται κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Η δεκαετία του 1990 υπήρξε ιδιαίτερη σκληρή. Συνοπτικά η τρομοκρατία αυτή πηγάζει από το Ιράν, το Ιράκ, Λίβανο, Σαουδική Αραβία, Πακιστάν και τον Ισραηλινό - Παλαιστινιακό πόλεμο. Σε ό,τι δε αφορά το μεταναστευτικό- προσφυγικό σίγουρα, θεωρείται ανεπιφύλακτα αιτία για την τρομοκρατική οργάνωσή ή μη ελεύθερη μετακίνηση τους και η στασιμότητα συνδυαζόμενη με την όλη τραγική κατάσταση που βιώνουν και επιλέγοντας τόπο κτυπήματος των τρομοκρατών τις Βρυξέλλες μετά την Γαλλία όπου το Βέλγιο φιλοξενείται η πλειοψηφία των θεσμικών Ευρωπαϊκών οργανισμών.

Σε ό,τι αφορά δε την επεκτατική τους δράση ανά πάσαν στιγμή οι τρομοκράτες είναι έτοιμοι να δράσουν όταν επιβάλλεται φυσικά η δράση τους παρά του ότι είναι περιορισμένης έκτασης, αλλά οπωσδήποτε γενικώτερα με ένα αριθμό μεγάλο σε νεκρούς και τραυματίες θα ήθελα να κάνω επισήμανση σε ό,τι αφορά πυρηνικά - βιολογικά - χημικά όπλα.

Δια μεν τα 1) Πυρηνικά όπου παραμένουν και με μεγάλη διαφορά τα πιο φοβερά όπλα. Ωστόσο η χρήση τους απαιτεί δυνατότητες που δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πολλά κράτη.

2) Τα Βιολογικά ο άνθρακας είναι το χημικό στοιχείο που προσβάλλει άμεσα τον άνθρωπο, η εισπνοή του μπορεί να αποβεί θανατηφόρα η επαφή επικίνδυνη αλλά εύκολα αντιμετωπίσιμη.

3) Τα χημικά όπλα είναι τα ασφυξιογόνα αυτά που προσβάλλουν δια της επαφής το δέρμα και προκαλούν παράλυση. Δια μεν την τρομοκρατία και το μέλλον της αυτός ο ελάσσων τρόπος δράσης συγκαταλέγεται μερικές φορές στην κατηγορία των συγκρούσεων απειλητικής μεν αλλά χαμηλής έντασης.

Φυσικά ενεργοποιείται από ένα μικρό αριθμό ατόμων που χρησιμοποιούν ελαφρά όπλα προκαλώντας σχετικά λίγα θύματα δεν έχει κοινά σημεία με τον κλασικό πόλεμο.

Οπωσδήποτε όμως η 11η Σεπτεμβρίου 2001 η οπτική γωνία του θέματος έχει ριζικά αλλάξει και αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης και αιφνίδιας απειλής ανά τον κόσμο (χωρίς να ενοχοποιείται) με τις απρόβλεπτες και απρόσμενες συνέπειες της τρομοκρατίας. Πολλές χώρες παρά την δυναμική τους σε πυρηνικό οπλοστάσιο με πυρηνικές κεφαλές για την δεκαετία 2010. Η.Π.Α. 8.000. Ρωσία 5.000. Κίνα 400. Γαλλία 300. Μεγάλη Βρετανία 200. Ισραήλ μεταξύ 1000-200. Ινδία περίπου 50. Πακιστάν περίπου 20. Βόρεια Κορέα 6. Εν τούτοις ανά πάσα στιγμή ευρίσκονται στο στόχαστρο των τρομοκρατών όπως π.χ. η Η.Π.Α. με τα γεγονότα την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Είναι πλέον πασιφανές οι τρομοκρατικές ομάδες καταφεύγουν στο έγκλημα όχι χωρίς λόγο αλλά να πετύχουν τους πολιτικούς σκοπούς τους ή να καταγγείλουν όπως οι ίδιες υποστηρίζουν την κοινωνική αδικία, την αυθαιρεσία των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών, την παραπλάνηση και την εξαπάτηση και εκμετάλλευση των λαών. Τα αποτελέσματα για ένα άμαχο και αιφνιδιαστικά προσβληθέντα πληθυσμό είναι οδυνηρά όταν σε υπολογισμούς περίπου από το 1979 έως 2010 πλαισιώνουν 15.000 και πλέον οι νεκροί και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Συνέπειες της τρομοκρατίας θα έλεγα ότι κατά πρώτον υπονομεύονται οι αρχές του ανθρωπισμού, φυσικά γενίκευση της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, και της καχυποψίας της ανθρωπότητας. Υπονομεύεται η αξία των νόμων. Καταλύεται κάθε αίσθηση τάξης και κοινωνικής ηρεμίας. Και τέλος υπονόμευση της Δημοκρατίας. Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς ότι η παγκόσμια αγορά προστασίας κατά της τρομοκρατίας υπολογίζεται σε 100 δις δολάρια και αυτή της προστασίας των δικτύων ενημέρωσης σε 50 δις. Αναλογικά ως μέτρον σύγκρισης ο προϋπολογισμός άμυνας των Η.Π.Α. ανερχόταν το 2004 σε περίπου 400 δις δολάρια διότι η τρομοκρατία είναι απρόβλεπτη, απροσδιόριστη και αιφνίδια. «Δύσκολο το έργο καταστολής».

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου