Η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ακανθούς

Η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ακανθούς

Η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ακανθούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 362 ΦΟΡΕΣ

Έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ στο Νεστορίδειο

Έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζει τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του κατεχόμενου δήμου Ακανθούς της Κύπρου από τους Τούρκους, διοργανώνεται αυτό το τριήμερο στη Ρόδο.


Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Νεστορίδειο θα εγκαινιαστεί σήμερα στις 8 το βράδυ και θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι και το Σάββατο.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος δήμος είναι ένας από τους εννιά δήμους της Κύπρου που βρίσκονται ακόμα υπό τουρκική κατοχή και είναι ο μικρότερος σε έκταση από αυτούς.

Για το γεγονός βρέθηκε στη Ρόδο ο δήμαρχος Ακανθούς Σάββας Σαββίδης, που είχε συνάντηση με το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο κατά την οποία αποφασίστηκε επίσης να ανανεωθεί το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν συνάψει οι δύο δήμοι πριν από πέντε χρόνια.

Η έκθεση φωτογραφίας που κάνει το γύρο του κόσμου, θέλει να καταδείξει την καταστροφή που υπέστη μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του δήμου Ακανθούς, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στην Παλμύρα της Συρίας από τους τζιχαντιστές.


Μιλώντας χτες για το θέμα ο δήμαρχος της Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που θα πρέπει να στηρίξουν οι κάτοικοι του νησιού μας. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή σήμερα και αύριο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.

Ο δήμαρχος Ακανθούς Σάββας Σαββίδης, δήλωσε χτες ότι στην Κύπρο χάνεται ένας πολιτισμός, προσθέτοντας ότι επί 42 χρόνια καταστρέφεται ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς που υπήρξε στους αιώνες.

Όμως δυστυχώς η πολιτισμένη Ευρώπη, δε φαίνεται να ενδιαφέρεται όπως είπε ο κ. Σαββίδης, και για το λόγο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το τι συμβαίνει εκεί.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ρόδου Γιώργος Συμεωνίδης, αναφερόμενος στον κατεχόμενο δήμο, δήλωσε ότι βρίσκεται στις παρυφές του Πενταδάχτυλου, και είχε πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά.

Δυστυχώς όμως οι εκκλησιαστικοί και αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής έχουν καταστραφεί ενώ πολλές εικόνες όπως είπε πουλήθηκαν στο εξωτερικό. Βέβαια κάποιες από αυτές, με ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης επεστράφησαν αλλά η λεηλασία που έγινε όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκτεταμένη.


Τέλος ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Σέργιος Αϊβάζης, αφού επεσήμανε ότι ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους κάλεσε τους κατοίκους της Ρόδου να την επισκεφτούν ώστε να δουν μέσα από τις φωτογραφίες την κατάσταση που επικρατεί.

Σημειώνεται ότι οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν το 2004 όταν τα σύνορα με τα κατεχόμενα άνοιξαν και μπόρεσαν οι Κύπριοι να επισκεφτούν τις πατρίδες τους και να δουν από κοντά την καταστροφή που υπέστη η πολιτιστική τους κληρονομιά.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»