Σάββας Καρατζιάς: Ο Ροδίτης συνθέτης που κέρδισε το κοινό της Αθήνας!

Σάββας Καρατζιάς: Ο Ροδίτης συνθέτης που κέρδισε  το κοινό της Αθήνας!

Σάββας Καρατζιάς: Ο Ροδίτης συνθέτης που κέρδισε το κοινό της Αθήνας!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1431 ΦΟΡΕΣ

Ο Σάββας Καρατζιάς και ο «Κύκλος του 10» που του δίνει ξεχωριστή θέση στα καλλιτεχνικά δρώμενα

Όλο και πιο συχνά ακούμε το όνομά του! Ο συνθέτης Σάββας Καρατζιάς, στον «Κύκλο του 10», με 10 μουσικούς κι ερμηνευτές, 8 ηθοποιούς και χορευτές, που έδωσαν ψυχή και σώμα σε μία έκρηξη συναισθημάτων στον Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης πριν λίγες ημέρες. Ο Σάββας Καρατζιάς, συνθέτης σε ταινίες μικρού μήκους, συνθέτης στο «Δράκο της Ρόδου» που ενθουσίασε το κοινό στο Καστέλο όταν η Ολυμπιονίκης χορωδία «Ροζάρτε» τραγούδησε το έργο του…

Κι αν μεγαλώσαν τα φτερά του είναι προσγειωμένος στη Ρόδο. Μόνο τη Ρωσία ονειρεύεται για να παρακολουθήσει και πάλι μαθήματα σύνθεσης, και η φύση τον ηρεμεί και τον εμπνέει αφού η παρακολούθησή της επιβεβαιώνει τις βεβαιότητές του, ότι όλα είναι Κύκλος, όλα είναι Θεός!

Πήγε πολύ καλά η παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ποιες είναι οι δικές σας εντυπώσεις;
Μόλις γύρισα από την Αθήνα όπου βρισκόμουν για τις παραστάσεις της μουσικοθεατρικής παράστασης « Ο Κύκλος του 10». Πήγε πάρα πολύ καλά και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα, θα έρθουν στη Ρόδο, θα πάνε σε άλλα μέρη της Ελλάδας και θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Το κοινό της Αθήνας αγκάλιασε την παράσταση σε εποχές που λόγω οικονομικής κρίσης, ο κόσμος επιλέγει πολύ συγκεκριμένα που θα πάει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιοδικό «Αθηνόραμα» έδινε αυτή την παράσταση στην 5η θέση των καλύτερων events για μια έξοδο. Στο Νο 3 έδινε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη για τις παραστάσεις του στο Κύτταρο, στις άλλες θέσεις ήταν επίσης πολύ σημαντικές δουλειές γι αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή γι αυτές τις λίγες ημέρες ο «Κύκλος του 10» να είναι στις πρώτες επιλογές.

Κάνατε τη σύνθεση σ΄ αυτή τη μουσικοχορευτική παράσταση. Τι σας ενέπνευσε, τι είναι ο «Κύκλος του 10»;
Είχα τη σύλληψη της ιδέας και τη μουσική σύνθεση. Όλα ξεκίνησαν πριν τέσσερα χρόνια. Ως ιδέα πάντα με ενδιέφερε ο κύκλος της ζωής, και ως έννοια και ως σχήμα. Μέσα από την παρατήρηση που έκανα, αυτά τα 4 χρόνια διαπίστωσα πως όλα καταλήγουν στο Θείο, στον ίδιο το Θεό. Ότι ο Κύκλος είναι ο Θεός. Γεννιόμαστε- πεθαίνουμε, είναι νύχτα γίνεται μέρα, θάνατος-ζωή, ανοίγω τα μάτια-κλείνω τα μάτια, η γη είναι στρογγυλή…

Η ίδια η ζωή είναι ένας κύκλος, τα πάντα αν τα παρατηρήσεις είναι κύκλος. Σε μία κουβέντα που έκανα με την αγαπημένη μου φίλη και συγγραφέα Μάρω Βαμβουνάκη, που έχω την τιμή να μελοποιώ και κείμενά της που έγραψε για τον «Κύκλο του Δέκα» μου είπε ένα πολύ ωραίο παράδειγμα: ότι γύρω από τον καθένα από εμάς υπάρχει ένας νοητός κύκλος που ορίζει τα όρια του καθένα. Επιλέγουμε εμείς ποιος θα εισχωρήσει στα όριά μας.

Με τους συντελεστές της  μουσικοθεατρικής παράστασης «Ο Κύκλος του 10»Με τους συντελεστές της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ο Κύκλος του 10»


Γεννηθήκατε σχεδόν μέσα σε ένα ωδείο λόγω της μητέρας σας. Πότε αποφασίσατε ότι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε κι εσείς;
Η πρώτη φορά που ασχολήθηκα ήταν στα 8 μου χρόνια, αλλά τα παράτησα γρήγορα, δεν ήμουνα ώριμος. Περισσότερο ασχολήθηκα λόγω μιας σχετικής πίεσης που δέχτηκα να ξεκινήσω μουσική. Αργότερα στα 11 με 12 χρόνια μου όταν συνειδητοποίησα ότι είναι αυτό που αγαπάω περισσότερο, δόθηκα ολοκληρωτικά σ΄ αυτήν. Ξεκίνησα μαθήματα κλασικής κιθάρας με την αγαπημένη μου δασκάλα Βούλα Μαλαματή, κι αργότερα με πολλούς άλλους καθηγητές σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως στη Ρωσία.

Πηγαίνετε συχνά για μαθήματα σύνθεσης στη Ρωσία;
Μέχρι πριν από δύο-τρία χρόνια πήγαινα κάθε χρόνο σχεδόν. Η πρώτη μου φορά ήταν το 2000. Ανυπομονώ να ξαναπάω. Στη Ρωσία, κάθε σπίτι έχει κι ένα πιάνο, είτε ξέρουν να παίζουν είτε όχι. Θέλουν να δείξουν μ΄ αυτό πόσο αγαπάνε τη μουσική.

Είστε διπλωματούχος κλασικής κιθάρας και ανωτάτης θεωρητικής όμως αυτό το τελευταίο έργο σας είναι για 12 όργανα! Τι σχέση έχετε μ΄ αυτά;
Ένας συνθέτης οφείλει και πρέπει να ξέρει τις δυνατότητες όλων των οργάνων.

Μία ακόμη δισκογραφική σας έκδοση οι «Ηχομονόλογοι», προκάλεσαν πολύ καλές κριτικές, όπως και ο δυνατές συνεργασίες που είχατε σ΄ αυτή τη δουλειά!
Στους «Ηχομονόλογους» συνυπάρχω μαζί με το δάσκαλό μου και φίλο μου Σωτήρη Δεσπότη. Παρουσιάστηκε στον Ιανό φέτος, με κεντρικό ομιλητή τον Θωμά Ταμβάκο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ το εξώφυλλο είχα την τιμή να επιμεληθεί ο Άντης Ιωαννίδης, πατέρας του Αλκίνοου.

Τον δίσκο προλογίζει ο Γεώργιος Βράνος, Διευθυντής Ορχήστρας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) ενώ και οι μουσικοί που παίζουν είναι πολύ σημαντικοί. Μεταξύ τους ο Ροδίτης Γιώργος Καβάσιλας, ο Άγγελος Λιακάκης, η Βιβή Παπαϊωάννου, ο Παναγιώτης Γόγος και ο Μανούσος Πλουμίδης.

Έχετε ξεφύγει από τα στενά όρια της Ρόδου!
Ναι, αλλά πάντα μ΄ αρέσει να επιστρέφω και να ζω στη Ρόδο. Μου παρέχει την ηρεμία που χρειάζομαι για να γράψω μουσική.

Στα 16 σας είχατε ένα ατύχημα που άλλαξε τη ζωή σας!
Δεν ξέρω αν άλλαξε τη ζωή μου, σίγουρα όμως άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου. Μ΄ έκανε να ψάχνω πιο βαθιά στα πράγματα και να προσπαθώ να ζω το σήμερα κάτι που λένε όλοι πια, αλλά είναι τόσο σημαντικό και έχει τόση αξία. Σίγουρα δεν θεωρώ τον εαυτό μου ήρωα, ούτε είμαι ήρωας. Είχα μια πτώση από τον 3ο όροφο ενός κτηρίου που προσπάθησα να μη σταθεί εμπόδιο ούτε στην καθημερινότητά μου ούτε στα όνειρά μου.

Σας έχω δει να παίζετε μπάσκετ με αμαξίδιο για χρόνια!
Είναι κάτι που αγαπώ πάρα πολύ. Είναι σημαντικό ο κόσμος να πάει να δει αυτό το άθλημα χωρίς προκαταλήψεις, να δει τον «ΑΣ Δωδεκάνησος» που είναι και πρωταθλητής Ελλάδος.

Γράφετε μουσική όταν είστε χαρούμενος ή όταν είστε λυπημένος;
Γράφω όταν έχω κάτι να εκφράσω. Μια αιτία, ένα λόγο, κι αυτό συνήθως για εμένα ξεκινάει από εικόνες. Αυτό συνέβη με τον «Κύκλο του 10» το ίδιο συνέβη και όταν έγραφα τη μουσική για μία ταινία μικρού μήκους το «Panic Attack» της Χριστίνας Σάρλη, που πήρε μέρος και στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Παρουσιάσατε άλλη μία μεγάλη παραγωγή στο Καστέλο το 2014!
Ήταν «Ο Δράκος της Ρόδου», με την Ολυμπιονίκη χορωδία «Ροζάρτε», που έκανε μεγάλη επιτυχία και πάλι μαζί με τον Σωτήρη Δεσπότη. Μια Ολυμπιακή Χορωδία παιδική, 60 άτομα επί σκηνής που δέχτηκε να τραγουδήσει το έργο μου.

Τι ετοιμάζετε από δω και πέρα;
Πολλά πράγματα είναι στο στάδιο των συζητήσεων. Το εξάμηνο αυτό που έγραφα τον «Κύκλο του 10» ήταν πολύ κουραστικό γιατί είχα αφοσιωθεί και είχα δώσει όλη μου την ενέργεια και ψυχική και σωματική.

Πως ξεκουράζεστε;
Μ΄ αρέσει ν΄ ασχολούμαι με τη φύση. Μ΄ αρέσει να πηγαίνω σ΄ έναν αγαπημένο φίλο μου και να φυτεύουμε και να περνάμε ώρες στη φύση. Άλλωστε η φύση είναι Θεός. Βλέπετε; Έτσι ξεκίνησε αυτή η συνέντευξη, έτσι τελειώνει. Όλα είναι Κύκλος!

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής