Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για ΤΕΠ και Αιμοδυναμικό Νοσοκομείου Ρόδου

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για ΤΕΠ και Αιμοδυναμικό Νοσοκομείου Ρόδου

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για ΤΕΠ και Αιμοδυναμικό Νοσοκομείου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 346 ΦΟΡΕΣ

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ρόδου αλλά και τις ελλείψεις γιατρών που παραλύουν τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

Σχετικά με τη συζήτηση, στην οποία προσήλθε να απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε: «παρά την επιμονή μου να υπάρχουν 2 τουλάχιστον σταθεροί γιατροί εκπαιδευμένοι στο αιμοδυναμικό τμήμα η απάντηση του Υπουργού δεν ήταν διόλου πειστική. Όσον αφορά το ΤΕΠ, σε σχέση με τις πολλαπλές αδυναμίες που επισημάναμε η απάντηση ήταν τελείως ανάξια σχολιασμού δεδομένου ότι μετά από τόσες τεράστιες ελλείψεις προσλαμβάνεται ένας επικουρικός γιατρός χειρουργός στην πράξη, προκαλεί πραγματικά λύπη.»

Αναλυτικά, η συζήτηση είχε ως εξής

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής):

Κύριε Πρόεδρε, παρακολουθώ τη συνεδρίαση από το γραφείο μου στη Βουλή και άκουσα προηγουμένως τον κ. Πολάκη να απαντά στον κ. Κόνσολα για το νοσοκομείο Ρόδου και τα προβλήματά του. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Ευημερούν οι αριθμοί, ευημερούν -αν θέλετε- οι υπηρεσίες του, αλλά έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Το τονίζω αυτό, διότι εγώ, όπως ξέρετε, είμαι εν ενεργεία ιατρός που μπαίνει μέσα στα νοσοκομεία, μετέχει στα συμβούλια για τους αρρώστους, βλέπει πως κινούνται τα νοσοκομεία και δεν μιλώ από έδρας.

Γιατί, λοιπόν, έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα; Διότι προ δύο μηνών περίπου, στην ίδια Αίθουσα, άκουσα τα ίδια στοιχεία, τους ίδιους αριθμούς και είπα στον κ. Πολάκη, «Να πάτε αύριο το πρωί στο νοσοκομείο της Ρόδου, να δείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά που λέτε».

Εν συνεχεία, δέχθηκα μια επιστολή από τον επικεφαλής των ΤΕΠ -Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου της Ρόδου- στην οποία λέει προς εμένα διαμαρτυρόμενος: «Κύριε καθηγητά, δεν είναι μόνο το αιμοδυναμικό εργαστήριο που έχει το πρόβλημα. Όλο το νοσοκομείο έχει πρόβλημα και ειδικότερα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ξέρετε, δεν μπορεί να κατατεθεί πρόγραμμα εφημέρευσης και το Τμήμα μένει ακάλυπτο από παθολόγους και χειρουργούς. Κύριε καθηγητά, εκείνη την εποχή, αλλά και σήμερα, βλέπω ότι προτεραιότητα δίνετε στο Αιμοδυναμικό για εσάς και ίσως λόγω ειδικότητας». Αυτά τα λέει ο συνάδελφος, ο διευθυντής των ΤΕΠ.

Και συνεχίζει: «Για τον λόγο αυτό αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε το νοσοκομείο της Ρόδου, στείλτε γιατρούς. Χρειαζόμαστε τρεις παθολόγους για το ΤΕΠ και δύο ακόμα παθολόγους για τις Παθολογικές Κλινικές. Επίσης, χρειαζόμαστε δύο χειρουργούς για το ΤΕΠ. Ακόμα, χρειαζόμαστε ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό, να έχουμε μια ακόμη νοσηλεύτρια ή νοσηλευτή σε κάθε βάρδια, όπως επίσης ένα διοικητικό υπάλληλο σε κάθε βάρδια για να λειτουργήσουμε το τμήμα διαλογής και την γραμματεία του ΤΕΠ για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο. Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε, αυτά πρέπει να ζητήσετε.»

Και τελειώνει με το εξής: «Σαν καρδιολόγος που είστε, θυμηθείτε ότι εμείς που δουλεύουμε στο ΤΕΠ είμαστε οι πρώτοι που βλέπουμε το έμφραγμα. Αντιμετωπίζουμε τον θάνατο. Η επιβίωση αυτών των ασθενών κυρίως εξαρτάται από την έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Χάνονται ανθρώπινες ζωές. Με αγανάκτηση και αίσθημα ντροπής για την κατάντια του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετώ, Γερασκλής Αντώνιος, Διευθυντής των ΤΕΠ».

Θα το καταθέσω στα Πρακτικά. Επίσης, θα καταθέσω επιστολή της Εισαγγελέως Ρόδου προς το Υπουργείο, που τους θέτει ενώπιον των ευθυνών τους για τις ανθρώπινες ζωές, μετά από διαμαρτυρία των ιατρών του νοσοκομείου της Ρόδου…

Θέλω να κλείσω λέγοντας το εξής: Τα προβλήματα της Υγείας είναι εύκολο και κατανοητό να τα λύνουμε με αριθμούς. Όμως, οι αριθμοί δεν βοηθούν για να σώζονται ανθρώπινες ζωές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Επειδή τα είπα πριν, δεν θα τα επαναλάβω ξανά. Απλά θα σταθώ σε δύο, τρία σημεία.

Πρώτον, κύριε συνάδελφε, κύριε καθηγητά, εγώ επαφή με την πραγματικότητα δεν έχω χάσει και όντας Υπουργός πηγαίνω χωρίς να το διατυμπανίζω. Έχω πάει σε αρκετά νοσοκομεία και ξέρω πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει.

Δεύτερον, άλλοι επαίρονταν για την ευημερία των αριθμών και την καταστροφή των ανθρώπων.

Οι δικοί μου αριθμοί είναι άνθρωποι που θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία, όπως και το νοσοκομείο της ιδιαίτερης πατρίδας. Βέβαια, υπήρξατε Υπουργός και θα έπρεπε να το έχετε στηρίξει περισσότερο.

Όπως είπα και πριν, πήρατε είκοσι ένα άτομα τα οποία αρχίζουν να διορίζονται από την προκήρυξη του Νοεμβρίου. Θα πάρετε δώδεκα θέσεις μόνιμων ιατρών -εννοώ το Νοσοκομείο της Ρόδου, όχι εσείς- και είκοσι πέντε άτομα νοσηλευτικό προσωπικό από τις προκηρύξεις που βγαίνουν τώρα. Έχει πάρει από το ΚΕΕΛΠΝΟ που αρχίζουν και διορίζονται, δύο άτομα ιατρούς, οκτώ νοσηλεύτριες και μία για τη μονάδα εμφραγμάτων.

Επειδή διαβάσατε ένα κείμενο και γιατί ορισμένα κομμάτια στον τοπικό, στον επαρχιακό Τύπο τώρα ανακάλυψαν -όχι από μόνα τους βέβαια, γιατί κάποιο χέρι θα έχει μπει για να βγουν έτσι- την καταστροφή στην Υγεία, θα σας διαβάσω κι εγώ μια αναφορά -σας είχα απαντήσει και την προηγούμενη φορά- σε σχέση με το Αιμοδυναμικό: Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί από τους ιατρούς που υπηρετούν, ο ένας πήρε αναρρωτική άδεια που έληξε και ο άλλος απουσιάζει με άδεια ανατροφής τέκνου. Και βγήκε τότε, τον Μάρτιο το θέμα ότι «εδώ καταστρεφόμαστε, δεν λειτουργεί…» κ.λπ..

Ξέρετε πολύ καλά ότι αμέσως η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου συνεννοήθηκε με τον κ. Αίαντα Αντωνιάδη από το «Αττικόν», Διευθυντή Καρδιολογίας –τον ξέρετε- να κατέβει στη Ρόδο για να καλύψει για κάποιο χρονικό διάστημα το θέμα του Αιμοδυναμικού. Μόλις κοινοποιούμε στους «διοικητεύοντες» την απόφαση ότι πάει ο κ. Αντωνιάδης για να καλύψει τώρα που λείπει ο άλλος με αναρρωτική άδεια, τι μας λένε; «Μην κατέβει ακόμα, υπάρχει πρόβλημα τη λυχνία. Πρέπει να τη φτιάξουμε».

Τη φτιάχνουμε τη λυχνία Καθαρά Δευτέρα. Μόλις φτιάχνουμε τη λυχνία, μας λένε: «Α, ξέρετε υπάρχει πρόβλημα και στην πλακέτα». Και κινούμαστε πάλι Καθαρά Δευτέρα να φτιάξουμε και την πλακέτα. Δηλαδή, τι λειτουργούσε πριν; Να καταλάβω κι εγώ. Τι λειτουργούσε πριν;

Και σαν να μην φτάνουν αυτά, μόλις φτιάξαμε την πλακέτα και τη λυχνία, μας είπαν, «Μην κατέβει, γιατί δεν έχουμε υλικά». Άρα, κάποιος δουλεύει κάποιον. Τα πήραμε και τα υλικά και κατέβηκε.

Αυτά, όμως, είναι αναλυτικά περιγραφόμενα στην απάντηση της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας για το τι έγινε από 16 Μαρτίου μέχρι 21 Μαρτίου που ήταν η οριστική απόφαση για να κατέβει και να βοηθήσει το Αιμοδυναμικό ο κ. Αντωνιάδης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αυτό είδε πουθενά το φως της δημοσιότητας ή είδε ότι «δεν έχουμε» και «δεν γίνεται»; Και πώς δούλευε χωρίς να υπάρχουν όλα αυτά δηλαδή; Πώς δούλευε χωρίς να υπάρχουν όλα αυτά; Και ποιος μας τα είχε πει όλα αυτά; Όπου μας λένε κάτι για τέτοια βλάβη, επεμβαίνουμε αμέσως. Γιατί δεν μας το είχαν πει αυτό πουθενά; Και γιατί το είπαν στην Υγειονομική Περιφέρεια, στη Διοίκηση -δεν θα το πουν στον Υπουργό- αφού πρώτα είπε «Στέλνω τον κ. Αντωνιάδη κάτω»; «Δεν έχω λυχνία, έχει πρόβλημα η πλακέτα, δεν έχω υλικά». Δηλαδή, τι δούλευε πριν; Και θα μυρίσω εγώ τα νύχια μου ή η Διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας τι λείπει από όπου λείπει;

Τέλος πάντων, ήρθε η νέα Διοικήτρια τώρα στο Νοσοκομείο. Με αυτή πιστεύω να έχουμε την πληροφόρηση που πρέπει και την οργάνωση των πραγμάτων που πρέπει.

Αυτά, γιατί τα υπόλοιπα τα είπα πιο πριν και μην τα επαναλαμβάνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Έχετε το λόγο κ. Κρεμαστινέ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Επανέρχομαι με το ίδιο μοτίβο, δηλαδή ότι έχει χαθεί η επαφή.

Εγώ δεν αμφισβητώ αυτά που λέει ο Υπουργός. Προς θεού! Αλλά δεν είναι αυτά. Γιατί δεν είναι αυτά; Διότι το Αιμοδυναμικό είχε τέσσερις ιατρούς και σιγά - σιγά έφθινε, έγιναν τρεις, έγιναν δύο -για διαφόρους λόγους-, έγινε ένας, έγινε κανένας. Ουσιαστικά δεν λειτουργούσε. Το αν η ΔΥΠΕ δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το Νοσοκομείο ή ποιος φταίει, προφανώς φταίει η υπηρεσία. Αυτό να το ελέγξετε. Ούτε οι Βουλευτές φταίνε ούτε η Βουλή, ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής, ούτε ο Υπουργός. Ο Υπουργός φταίει γιατί δεν ελέγχει τις υπηρεσίες του. Αυτά που του λένε δεν είναι η πραγματικότητα.

Τέσσερις γιατροί εκπαιδευμένοι, ο ένας πήρε μετάθεση, ο άλλος, όπως είπε, απουσιάζει –τα είπαμε και πριν, μην το επαναλαμβάνω- πράγματι έτσι είναι. Και γιατί δημιουργήθηκε το θέμα; Διότι ένας δημοσιογράφος έπαθε έμφραγμα κι ένα σημαίνον πρόσωπο της Ρόδου έπαθε έμφραγμα και πήγε στο Νοσοκομείο και δεν βρήκε τίποτα.

Και ερωτώ -και το λέω αυτό για το καλό το δικό σας, δηλαδή του Υπουργείου- φαντάζεστε αύριο να μην ήταν έτσι τα πράγματα και να πήγαινε ένας ξένος Υπουργός ή ένας διάσημος ηθοποιός -που υπάρχουν- και να τον πήγαιναν στην Αττάλεια για να του κάνουν στεφανιογραφία για το έμφραγμα και να μην γνωρίζει κανένας τίποτα; Οι ΥΠΕ πρέπει να έχουν καθημερινή επαφή με τα προβλήματα των νοσοκομείων.

Ασφαλώς ο Υπουργός είναι αρμόδιος για την ΥΠΕ, δεν είναι αρμόδιος για το νοσοκομείο, για να ξέρει τι έγινε η πλακέτα και το α΄ και το β΄, πολύ περισσότερο που δεν ήταν έτσι ακριβώς τα πράγματα, αλλά αυτό δεν μας αφορά, αν κάηκε ή δεν κάηκε η λυχνία. Αλλά αν συνέβησαν έτσι –που δεν συνέβησαν, αλλά εγώ λέω ότι συνέβησαν- έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες να ευαισθητοποιούνται για το ποιος φταίει. Και αυτό πρέπει να το δείτε.

Εγώ εκείνο το οποίο σας λέω όμως -και κάνω και παράκληση προς το Υπουργείο- είναι ότι για να δουλέψει το αιμοδυναμικό τώρα, δεν φτάνει ένας που βρέθηκε εθελοντής κατά κάποιο τρόπο, αλλά πρέπει να γίνει απόσπαση δύο τουλάχιστον ιατρών, οι οποίοι να έχουν εκπαιδευτεί στο αιμοδυναμικό. Δηλαδή να πηγαίνει το έμφραγμα και να αντιμετωπίζεται, να μην βγαίνει είδηση ότι πέθανε ο άνθρωπος γιατί το αιμοδυναμικό δεν λειτούργησε ή δεν υπήρχε γιατρός. Αν υπάρχει ένας γιατρός μόνο, είναι ίσον κανένας γιατρός, πολύ περισσότερο αν έρχεται τέσσερις μέρες τη βδομάδα. Το αιμοδυναμικό θέλει εικοσιτετράωρη λειτουργία σε ένα τέτοιο νοσοκομείο.

Άρα, λοιπόν, πρέπει επειγόντως να πείτε στην ΥΠΕ να εξασφαλίσει δύο σταθερούς γιατρούς μέχρις ότου δείτε κι εσείς τι γίνεται και επανέλθουν αυτοί που πήραν άδεια, που πήγαν για εκπαίδευση -δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε- μέχρις ότου λειτουργήσει και πάλι το τμήμα. Χρειάζονται επειγόντως δύο γιατροί αυτήν τη στιγμή. Μπορούν να εξασφαλιστούν από την ΥΠΕ, από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, του κέντρου;

Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν είναι η Ρόδος, δεν είναι οι πολίτες της Ρόδου, είναι η εικόνα στα τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους που φτάνουν στη Ρόδο κάθε χρόνο και ζουν εκεί. Είναι η εικόνα της χώρας. Δεν είναι δηλαδή ένα πρόβλημα που ένας τοπικός Βουλευτής αυτήν τη στιγμή κατά κάποιο τρόπο το μεγαλοποιεί για πολιτικούς λόγους. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Γι’ αυτό είχα πει την άλλη φορά στον Υπουργό τον κ. Πολάκη ότι ωραία είναι αυτά που λέτε, ωραία σας τα λένε οι υπηρεσίες σας, αύριο το πρωί πάρτε το αεροπλάνο, κατεβείτε κάτω, πηγαίντε βρείτε τους γιατρούς αυτούς που διαμαρτύρονται και πείτε τους «ελάτε να μου πείτε την πραγματικότητα». Και τότε κάντε αυτά τα υπόλοιπα. Διώξτε τον έναν, πάρτε τον άλλον, κάντε ό,τι θέλετε. Αυτό σας είπα την άλλη φορά, αυτό λέω και τώρα. Δεν κάνω ούτε μομφή ούτε επίθεση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μάλλον λειτουργούμε σε έδαφος παραλλήλων μονολόγων, κύριε συνάδελφε.

Στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου υπηρετούν πέντε γιατροί. Από τους υπηρετούντες, ο ένας απουσιάζει δύο μέρες κάθε εβδομάδα προκειμένου να μετεκπαιδευτεί στο στεφανιογράφημα. Ο ένας πήρε αναρρωτική άδεια και ο άλλος πήρε άδεια ανατροφής τέκνου. Αυτά τα δύο συνέβησαν τον Μάρτιο. Ο ένας, λοιπόν, που πήρε την αναρρωτική γύρισε, ο άλλος με την ανατροφή τέκνου λείπει. Οι άλλοι, λοιπόν, υπηρετούν και στείλαμε και επικουρικό καρδιολόγο. Διορίσαμε και δεύτερο γιατρό -που δεν αποδέχτηκε- και ξαναδιορίζουμε κι άλλον και μάλιστα έχουμε προκηρύξει και θέση επικουρικού επεμβατικού καρδιολόγου για τη Ρόδο.

Είναι εξασφαλισμένες πλήρως οι πιστώσεις και γι’ αυτές, αλλά και για άλλες θέσεις. Αν υπάρξει διαθεσιμότητα από τους καρδιολόγους, τους συναδέλφους που έχουν τελειώσει και έχουν εξειδικευτεί, την επόμενη μέρα το πρωί μπορούν να πάνε.

Όπως ξέρετε –και κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια- θέση έχει βγει για επεμβατικό καρδιολόγο επικουρικό στη Ρόδο. Όποιος δηλώσει, θα πάει.

Από εκεί και πέρα, ισχύουν πλήρως αυτά που είπα σε σχέση με τη μετακίνηση του κ. Αντωνιάδη και του τι προηγήθηκε σε σχέση με πλακέτες, υλικά, λυχνίες κ.λπ. Είναι πλήρως επιβεβαιωμένο.

Πιστεύω ότι τώρα και με την εγκατάσταση της νέας διοίκησης και στο Νοσοκομείο της Ρόδου και στη Β΄ Υγειονομική Περιφέρεια για τέτοια πράγματα δεν θα ξανακουβεντιάσουμε εδώ.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς